Spóroljunk együtt 8. rész – Létezik-e ingyenes bankolás?

0
251

A különböző bankok rendkívül sokszínű palettával rendelkeznek. Ezeken nem könnyű eligazodni, de az interneten ma már több applikáció segít megtalálni a számunkra legmegfelelőbb számlacsomagot. Cikkünkben néhány visszatérő kérdést veszünk sorra, onnantól, hogy miért ne tartsunk készpénzt otthon, odáig, hogy legalább évi 20 ezer forintot spórolhatnak meg azok, akik áttérnek az ingyenes netbankokra.

A pénzünk megfelelő kezelése talán a legfontosabb spórolás, mégis erre fordítunk a legkisebb figyelmet. Bár friss felmérést sajnos nem találtunk, az biztosnak mondható, hogy mi, magyarok hagyományosan sok készpénzt tartunk otthon, egyrészt mert nem bízunk a bankokban, másrészt mert azt gondoljuk, így tudjuk azt jól beosztani.

Ahogy sorozatunk első részében is írtuk, kifejezetten takarékossági okokból sokan élnek azzal a törvényi lehetőséggel, hogy havonta kétszer 150 ezer forint határig ingyenesen felveszik a bankautomatából a számlájukra megérkezett jövedelmüket, és azt otthon felcímkézett borítékokba rakják, rezsire, élelemre, ruházatra, szórakozásra stb., és onnan költekeznek. Ezzel persze nem az a baj, sőt az jó, hogy tudatosan igyekeznek beosztani a pénzüket, de már ott kezdődik a hibás gondolkodás, hogy a többnyire kényszerből (például, mert a munkáltató kéri) igénybe vett bankot nem tudatosan választják ki, a várható banki költségeket is figyelembe véve, hanem ott nyitnak számlát, amelyiknek a fiókja éppen a legközelebb van.

Pedig már a bankszámla nyitása komoly kérdéseket kellene, hogy felvessen, mert a különböző bankok rendkívül sokszínű palettával rendelkeznek. Ezeken nem könnyű eligazodni, de az interneten ma már több applikáció segít megtalálni a számunkra legmegfelelőbb számlacsomagot. A hangsúly azon van, hogy a nekünk megfelelőt, hiszen mindenkinek mások a szempontjai és a körülményei.

Vegyünk sorra néhány visszatérő kérdést! Miért ne tartsunk nagyobb összegű készpénzt otthon? Mert…, akár kirabolhatnak. Erre még biztosítást sem igen tudsz kötni, hiszen a hétköznapi lakásbiztosítások nagyon változó mértékben térítik meg az eltűnő készpénzt, de túl magas értékhatárra ne számítsunk. Mert kicsalhatják tőled. Továbbá, mert nem is mindenhol lehet már manapság készpénzzel fizetni, például a különböző közmű és telekommunikációs szolgáltatóknál sem, nagy értékű készpénzes fizetésnél pedig törvény kötelezi a pénzügyi szolgáltatókat és a kereskedőket, hogy jelentsék, ami meghosszabbítja az ügyintézést. Továbbá a régi bankjegyek idővel érvénytelenné válnak, és bár egy ideig még be lehet cserélni őket, ez is kényelmetlenséggel jár.

Továbbá a készpénz sérülékeny, elázhat egy csőtörésben, eléghet egy lakástűzben, vagy akár a gyerek játék közben teheti tönkre. A készpénz a párna alatt el is értéktelenedik, ami a mostani alacsony kamatok mellett nem tűnik ugyan nyomós érvnek, de a nagyon magas infláció miatt mégis az, és a folyószámlán tartás mellett azért vannak jobb, más befektetési lehetőségek, amiket érdemes meggondolni, és amelyekre egy későbbi részben visszatérünk majd.

Jó, jó, ne tartsuk otthon a pénzt, de hiszen a bankolás is pénzbe kerül! – halljuk sokszor, és igen, a bankolás is pénzbe kerül. A leggyakrabban előforduló bankszámla-költségelemek: havi számlavezetési díj, készpénzfelvételi díj, utalási díj, SMS-díj, kártyadíj. Ezeken felül léteznek még egyéb költségtípusok, melyek mértéke mindig az adott számlacsomagtól függ. Hogy ezek mennyire nem alacsony összegek Magyarországon, arra főleg azok csodálkoznak rá, akik hosszabb külföldi élet után jönnek mostanában haza, mert mint írják, ott megszokták az „ingyenes bankolást”. De tényleg van ilyen? A bankmonitor.hu felmérése szerint van, és legalább évi 20 ezer forintot spórolhatnak meg azok, akik úgy térnek át az ingyenes netbankokra, hogy a saját hagyományos bankjuknál már eddig is aktívan használták a netbanki szolgáltatásokat. A többiek pedig, akik eddig inkább a személyes megbízást kedvelték, a pénzügyi szokásaik kis megváltoztatásával, azzal, hogy megismerkednek a netbankkal, a mobilalkalmazásokkal, még ennél is többet spórolhatnak. Sokan fizetnek ugyanis jelenleg csak azért éves szinten több tízezer forintot, mert van saját bankszámlájuk. Egy másik felmérésből, amit a Mastercard készített másfél éve pedig az derült ki, hogy összességében a megkérdezettek közül csak 7 százalék zárkózott el teljesen az új, digitális megoldások használatától, de a kutatás azt is megállapította, hogy a 20 százalék inkább maradna a jelenlegi, hagyományos bankjánál. Továbbá, hogy a magyarok 59 százaléka használja a tradicionális bankok alkalmazásait és csak 34 százalék a digitális bankokét. Még egy érdekesség: a nők (63%) nyitottabbak a netbankolásra, mint a férfiak (47 százalék).

„Spórolós” vélemények

Kiszámolta már valaki, hogy milyen módon érdemes fizetni, hogy ne terhelje a műveletet plusz költség? Készpénz, kártya, okostelefon alkalmazás vagy van esetleg más megoldás is? – tettem fel a kérdést kedvenc spórolós Facebook csoportomban (köszönöm a befogadást Adél!) és nem csalódtam, mert az ugyan nem reprezentatív, de értékelhető mini felmérésemre néhány órán belül több mint százan válaszoltak. Igen változatosan. A többség a kártyáját használja fizetésre, néhányan online fizetnek, de sokan ragaszkodnak a készpénzhez.

„Egyáltalán nem használok készpénzt. Sokkal könnyebben követem így, hogy mennyi pénzem van, mennyit költök, nincs az, hogy rosszul adnak vissza vagy véletlenül elhagyok valahol egy ezrest. Hitelkártya miatt kapok visszatérítést is, most fogok szerezni egy másodikat, akkor még több pénzt fogok visszakapni, és általában a kártya mellé jár egyéb szolgáltatás is, például utasbiztosítás. Az egy kicsit sem érdekel, hogy ki követi esetleg a fogyasztási szokásaimat, nem zavar különösebben, ha nem marad titokban, hogy nem szoktam majonézt venni, és általában Persillel mosok” – írta Petra. Többek között Mónikára reagálva, aki ugyan kérdésként fogalmazta meg a véleményét, de értettük: „Valóban jó dolog, ha mindig mindent tudnak rólunk? Mikor, hol, mit, mikor stb. teszünk?” És Erikára utalva: „A kp. fizetéssel jobban nyomon tudom követni kiadásaimat.” Illetve Rita szerint is „készpénz. Egyszer ingyen leveszed és használod. Az igaz, hogy a bankkártyás fizetés ingyenes, de a róla küldött sms már nem.”

Viszont azért a ‘”kártyások” vannak többségben: Mindenhol kártyával fizetek + levonják beszedéssel ami kell. Párszáz forint a számla, de fizetés függő ki milyen csomagot kap. A telefonos fizetés ugyan az, mint a kártya, ha egyre gondolunk. A boltos is örül, ha nem kell a kápéval rohangálnia neki, a ki-befizetés is plusz költség a rohangáláson felül. A kártya terminál meg fix összeg neki, ott is csak normális csomag kell.” (Fanni) „Kártyával. A közületi számlákat díjneten vagy a szolgáltató oldalán kártyás fizetést választva, mert az ingyenes. A boltban a tranzakciós díjat a kereskedő fizeti, ezért írták ki régen, hogy kártyás fizetés csak 1000 Ft felett. SMS-t a tranzakcióról nem szükséges kérni, akkor azt sem kell fizetni. Nekem lopták már el pénztárcámat, szóval én nem hurcolok és otthon sem tartok készpénzt.” (Lilu) „Érdemes számlacsomagot váltani kedvezőbbre, ezzel is tudsz spórolni. Esetemben havi számlavezetési díjam 1941 Ft, majd jóváírnak 1672 Ft-ot, tehát havi összköltségem 269 Ft. Ehhez még hozzájön pár díjmentes szolgáltatás is: mobilalkalmazás és internetbank, havi 2x ingyenes ATM pénzfelvétel 150 ezer forintig, átutalások belföldön mobilalkalmazáson forintban, csoportos beszedések és állandó utalások forintban.” (Idikó)

És még érvek a bankkáryás fizetés mellett: Bankkártyával fizetek sűrűn, nem szeretem fogdosni a pénzt! Bankon keresztül utalok többfelé, igaz ennek van költsége, de valahogy ki kell fizetni a számlákat!” (Teréz), „Éves szinten 3-4 ezer a bankköltségem, de sokkal több a bevétel” – írta Balázs. „Ahol lehet bankkártyával fizetek. Kp felvét és deviza váltás revoluton keresztül, mert az ingyenes + kb. középárfolyamon vált. Átutalás is ingyenes revolut számlák között. Érdemes a bankok ajánlatait összehasonlítani a pénzügyi szokásaid szerint, pl. mennyi a havi bevételed, kb. hány átutalásod/csoportos beszedésed/kp felvételed van per hó. Én vállalkozó vagyok, elég nagy a számlaforgalmam, de mindig figyelem és igyekszem nem túllépni a limiteket és teljesíteni a kedvezményes számlacsomag feltételeit. Sokat lehet spórolni vele!” – tanácsolja Nikolett. Aki szintén kiemeli, hogy „ha a hitelkártyával fizetsz, akkor még visszatérítés is van, jellemzően olyan 1% körüli – ennek ellenére a hitelkártyát csak akkor érdemes használni, ha minden hónapban feltöltöd a teljes hitelkeretet, vagyis mindent, amit előző hónapban költöttél, mert egyébként nagyon magas a tartozás kamata. Ezt csak a pénzügyileg nagyon tudatos embereknek ajánlom, a nevével ellentétben annak nem való, aki hitelként tekint rá.”

És végül egy érdekesség: „Én a múltkor jobban jártam volna, ha kápéban fizetek, mert 7 Ft ra jött ki a fizetendő összeg vége, ezt készpénzben 5-re kerekítik ilyenkor. Csak 2 Ft, de elgondolkodtató a sokszor 2 Ft. Kártyánál nincs kerekítés. Viszont ha 8 a vége, a kártyával járunk jobban.”

Folytatjuk

A sorozat cikkei:

Spóroljunk együtt 7. rész – Mit érdemes házilag megcsinálunk?

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here