Sörkülönlegességek Etyekről

0
787

A téli, sötétebb és erősebb sörök is hamarosan bekerülnek az Etyeki Sörmanufaktúra kínálatába a hét alaptípus mellé, így tízféle, különleges belga és angol sörből választhatunk, akár a mintaboltban, akár a viszonteladóknál, akár a webáruházban. S ha azt hitte eddig, hogy a sör nem lehet igazi ajándék karácsonyra, cikkünket elolvasva biztos, hogy megváltozik a véleménye.

 

„Tíz éve élünk Etyeken, így az nem volt kérdés, hogy hol fogjunk családi vállalkozásba. De hogy miért pont sörfőzdét nyitottunk? A gasztronómia ezen a környéken nagyon fontos és mivel már rengeteg a boros cég, valami mást szerettünk volna” – mondja lapunk kérdéseire válaszolva Radányi Orsolya, az Etyeki Sörmanufaktúra főzdevezetője, tulajdonosa. A férjével mindketten élelmiszeripari mérnökök és Budapest után két évet tanultak Belgiumban, ahol „rácsodálkoztak” a kézműves sörök különlegességére. Majd itthon zöldmezős beruházással, családi vállalkozásban felépítették a saját főzdéjüket, ahol 2015-ben elindult a gyártás.

Hét alapsört készítenek, magas minőségű, világos angol és belga söröket, illetve pilsenit és skandináv portert, mindegyiket saját receptúra alapján, amit most télen háromféle sötétebb, erősebb fajtával egészítenek ki, nyáron pedig könnyedebb, gyümölcsös ízűekkel. Friss élesztőkultúrával, palackban utóerjesztett sörkülönlegességről van szó, szűrés és pasztőrözés nélkül. Jelenleg naponta 300-400 litert töltenek jellemzően félliteres, csatos üvegekbe. Az üveg kiválasztása nem csak a külső megjelenés miatt fontos – osztja meg velünk Orsolya -, hanem azért is, mert az eljárás illetve a kommersz söröknél magasabb alkoholtartalom miatt kicsit magasabb bennük a nyomás, amit a hagyományos fémkupak nem bírna el.

„Ma ott tartunk a sörkultúra elismertetésével, mint ahol tizenöt-húsz éve a borászok és tíz éve a pálinka készítői” – folytatja Orsolya. Mintegy öt-hat éve ugyanis sörforradalom zajlott le Magyarországon (Nyugat-Európához képest mintegy 20-30 éves késéssel), így a korábban az egyik legolcsóbb alkoholként ismert italt, ami jellemzően a kocsmák és a fizikai munka kísérője volt, mára különleges helyeken ínyencek és szakértők kóstolgatják. Szinte nincs már olyan nyári hétvége, hogy ne rendeznének valahol az országban sörfesztivált, és ezeken évről évre egyre több, az etyekihez hasonló kisvállalkozás termékeit lehet megismerni. Ahogy a borok esetében, a söröknél szintén kialakult, hogy melyik ételhez milyen fajta illik, és egyre népszerűbbek a sörvacsorák. Az etyeki manufaktúra is szervezett már sörvacsorát, és az év vége felé közeledve egyre nagyobb az igény ilyen típusú céges és családi rendezvényekre.

Az Etyeki Sörmanufaktúra termékeit jelenleg elsősorban a helyi (Fejér és Pest megyében, mintegy 50-60 kilométeres körzeten belül) sörözőkben, éttermekben, kézműves termékeket forgalmazó shopokban lehet kapni, de elérhető már Zalaegerszegen és Debrecenben is, és hamarosan más, nagyobb vidéki városokban. Budaörsön a Szabadság út és a Károly király utca sarkán lévő Komló és Tehénben ihatunk etyeki kézműves sört. A piackutatás során a cég folyamatosan keresi a viszonteladókat, de fordítva, az új éttermek, boltok is megtalálják őket. A jövőben az internetes értékesítést szeretnék felfuttatni, amihez a webáruház már elkészült.

Mivel nem csak az év vége, de a karácsony is egyre közelebb van, mit gondol vajon arról Orsolya: lehet-e a sör ajándék? „Szép csomagolásban, a megajándékozott ízléséhez, szokásaihoz kiválasztva a legkülönlegesebbet, igen, természetesen lehet a sör ajándék. Aki ilyet szeretne, az megveheti például itt Etyeken a mintaboltunkban, vagy ha interneten rendeli meg, akkor minimum 10 palack esetén ingyen kiszállítjuk a környéken. Természetesen Budaörsre is.”

A webshop itt érhető el: http://www.etyekisor.hu/

A folyamatos akciókról pedig itt olvashatnak: https://www.facebook.com/etyekisor/

{gallery}etyeki sor{/gallery}

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here