Sokan saját kezűleg fogtak lakásfelújításba

0
271

Sokan saját kezűleg fogtak lakásfelújításba a koronavírus járvány alatt – derül ki a budaörsi központú Mapei Kft. elemzéséből. Az év első hat hónapjában 632,4 millió forint volt az úgynevezett DIY (Do It Yourself, azaz „csináld magad”) szegmens forgalma, ami 23,4 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Március elejéig még nem volt számottevő változás a forgalomban, az év első két hónapjában átlagos volt a szegmens növekedése, azonban március második felétől a DIY (Do It Yourself, azaz „csináld magad”) szektort is elérte a pánikvásárlás, ami jelentősen megnövelte a forgalmat, 20 százalékos növekedést gerjesztve. A kijárási korlátozások időszaka alatt, március végétől április közepéig tovább erősödött a DIY forgalom, áprilisban 34 százalékos volt a növekedés. Sokszor évtizedes elmaradásban lévő felújítások kerültek hirtelen napirendre.

„Érdekes jelenségre bukkantunk, keresve a növekedés okait. Sok, a járvány miatt hazakényszerült honfitársunk most vette észre, hogy a lakását, házát érdemes lenne felújítani. Szép számmal kezdtek bele a felújításokba, sokan saját kezűleg” – mondta Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

Április közepétől kezdett normalizálódni a helyzet. Javult az áruellátottság és visszaállt az emberek bizalma, elhitték, hogy mindent lehet kapni. Majd május elejétől fokozatosan visszatért az élet a megszokott medrébe. Az előző hónapok előrehozott beszerzései miatt májusban 2 százalékra lassult a forgalom növekedése. A Mapei Kft. bízik benne, hogy megmarad a barkácsolási és renoválási kedv, és kitart a szegmens lendülete.