Sitt-temető a Tárogató utcában – van-e jogorvoslat?

0
198

“Jó lenne végre elérni, hogy szűnjön meg az építőiparban ez a fajta környezetszennyezés, amiért azután senki nem vállal felelősséget” – mondta az a hölgy, aki új építésű, budaörsi háza udvarán kertépítéskor egy sitt-temetőt talált.

Jól látszik a régi pincefal.

Nagy Nóra tavaly ősszel a Tárogató utcában vásárolt egy új építésű házat és most jutott el oda, hogy az udvarán kertet szeretett volna kialakítani, fákkal-bokrokkal. Elmondása szerint teljes meglepetésként érte, hogy mintegy harminc négyzetméter területen több méter mély sittréteg van. Mint a munkagépek beindulása után kiderült, a korábban ott álló régi házat valószínűleg beomlasztották a saját pincéjébe, ahelyett, hogy elbontatták és elszállíttatták volna. A mostani munkálatok tehát várhatóan milliós nagyságrendűek lesznek. Nagy Nóra több helyen érdeklődött, hogy megtudja, felelősségre vonható-e valaki ezért, illetve ha igen, ki lehet az, de a budaörsi önkormányzat a Budakeszi Járási Hivatalhoz irányította, ahol még a telefont sem veszik fel – mondta el lapunknak -, ahogy a beruházót sem éri el, akitől a házat vette. Így hát a sajtóhoz, illetve lapunkhoz fordult.

Munkatársunk első lépésként felkereste a hölgyet az ingatlanán, ahol a munkagépek éppen dolgoztak. Így fotókkal is tudjuk az állítását igazolni.

Az egykori pince betonlépcsője.

Ez azért fontos, mert mi már elértük telefonon az építtetőt és az általa ajánlott ingatlanközvetítőt is, aki közreműködött az adás-vételben, és mindketten azt állították, nekik nem volt tudomásuk arról, hogy sitt-temető van az udvaron, illetve, hogy az új tulajdonos többször megnézte, mit vásárol, minden apró részletre kíváncsi volt, így a mostani, ahogy ők fogalmaztak, újabb és újabb problémáját nem igazán értik. Az építtető még hozzátette, hogy ő maga üresen vásárolta meg a telket, és nem vizsgálta, hogy a bontást az előző tulajdonos mennyire szakszerűen végeztette el. Az építtető a felszínről mindenesetre több mint egymillió forintért szállíttatott el innen sittet és egyéb hulladékot, sőt, a vevőnek jelezte, hogy ha kertet szeretne, a felső, mintegy húszcentis réteget el kell majd távolíttatnia.

Hmmm…, mivel a sitt nem a föld felszínén van, hanem a kertépítés során a mélyből került elő, az építtetőről és az ingatlanosról a legjobbakat feltételezve, aligha elegendő a magyarázatuk a felmerült kérdésekre.

A vízvezeték lerakásánál a kivitelező beleásott a sittrétegbe.

Így következő lépésként mi is a budaörsi önkormányzathoz fordultunk információkért. A főépítész egyelőre türelmet kért, hogy utánanéz, de első hallása szerinte ezt a problémát nem építéshatósági, hanem hulladékkezelési/környezetvédelmi oldalról lehet megközelíteni, mert a bontás nem engedélyköteles. (Ahogy egyébként 2017 óta a 300 négyzetméter alatti házak építése sem! Erről ITT írtunk, és az akkori cikkünkben előrevetített gondok azóta többszörösen beigazolódtak. De ez egy másik téma.)

Egyértelműen építési hulladék.

Természetesen megkerestük levélben a Budakeszin lévő járási építési hatóságot is, tőlük is várjuk a választ.

Addig azonban, amíg sikerül a szabályozásról és a lehetséges jogorvoslatról többet megtudnunk, a lényeg: a föld cseréje nélkül itt természetesen nem lehet fákat, bokrokat elültetni, hiszen az építési hulladékban nem marad meg egy növény sem. És mondjon, bárki, bármit, a sittnek nem a földben elásva van a helye egy lezárult, új beruházás után. Amit itt és most kiástak azt tizennégy, egyenként nyolc köbméteres konténerrel szállították el. Főként betonelemeket (például a komplett pincelejárót), téglát, vas elemeket, kátrányos darabokat és huzalokat. Ezen kívül látszik, hogy az új épülethez vezető járdának is sitt az alapja, mert közvetlenül ott van alatta.

A gödör és a már kitermelt sitt kupaca.

„Azért ragaszkodtam ahhoz, hogy nyilatkozzam, mert több, ehhez hasonló esetről hallottam a városban, és szeretném elejét venni, hogy más is így járjon. Illetve jó lenne végre elérni, hogy szűnjön meg az építőiparban ez a fajta környezetszennyezés, amiért azután senki nem vállal felelősséget” – mondta Nagy Nóra. „Mielőtt önöknek telefonáltam, több hatóságot is hívtam, építésügyit és környezetvédelmit egyaránt, de nem jött ki helyszínelni senki” – tette hozzá. Talán a nyilvánosság hatására lép valaki?

(Folytatjuk)

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here