Sikeres volt az első I bike Budaörs…

0
1111

A tegnapi kerékpáros akció célja kettős volt, egyrészt, hogy  hívjuk fel a figyelmet közlekedésünk zaj- és légszennyezésének csökkentésére, másrészt, hogy felhívják a közúti forgalomban részvevő többi szereplő figyelmét a kerékpárosokra.

Sikeres volt tegnap délután az első I bike Budaörs, amit a Föld Napja Alapítvány (FNA) és a budaörsi Fillari Team közösen szervezett, és ami csak ebben a formában volt az első, hiszen a sportegyesület már tíz évvel ezelőtt tavasszal, a Föld Napján bicikli túrára hívta a város apraját-nagyját, és tette meg azóta minden évben. A mostani apropó pedig a szeptember 16-22. között zajló Európai Autómentes Hét volt.

A népes csoport a városháznál gyülekezett és a Bretzfeld, Baross, Stefánia, Hársfa, Szellő, Vak Bottyán, Felsőhatár, Öntő, Farkasréti út, Szakály Mátyás és Clementis László utcán át haladva érkezett meg a Templom téren található PostArt udvarára.

Az akció célja kettős volt, egyrészt, hogy tanévkezdéskor is népszerűsítsék a bringás közlekedést, hogy hívjuk fel a figyelmet közlekedésünk szénlábnyomának, zaj- és légszennyezésének csökkentésére – hangsúlyozta Varga Éva az FNA elnöke.  Másrészt, hogy a budaörsi kerékpárosok (még jobban) megismerjék egymást egy vidám, közös kerekezés közben és – tette hozzá Bölcsföldi Csaba, a Fillari Team nevében – felhívják a közúti forgalomban részvevő többi szereplő figyelmét a kerékpárosokra.

Közlekedésünk ökolábnyomának kiszámításához csak néhány adat: egyetlen liter benzin vagy dízel üzemanyag elégetése átlag 2,5 kg-mal növeli szénlábnyomunkat, a zajról és a légszennyezésről nem beszélve. A gyalog, két keréken, rolleren, görkorin vagy deszkán megtett minden kilométer – a kilélegzett szén-dioxidot ez esetben nem számolva – szénlábnyoma nulla. A közösségi közlekedés is jobb választás, mint az autózás – egy 5 km-es autózás személyenként átlag 10-szer több káros kibocsátással jár, mint egy buszút, és 25-ször többel a vonatnál.

Az autómentes hetet tehát igazán jó hangulatban zárta szeptember 22-én – amikor az esős napok ellenére rövid időre még a nap is kisütött – a közös városi tekerés.

A kicsik, nagyok, fiúk, lányok számára az útvonalat ebben az évben is a Budaörsi Rendőrkapitányság biztosította, így semmi nem akadályozta a sikeres lebonyolítást.