Segítsünk a rászorulókon, és figyeljünk rájuk!

0
706

Az időjárás-előrejelzés alapján az elkövetkező napokban a hőmérséklet nappal sem emelkedik majd fagypont fölé, éjjel pedig mínusz 10 fok körüli érték várható. A tartós hideg miatt kiemelt figyelmet kell fordítani az utcán élő rászorulókra. 

„Budaörs város önkormányzata a hajléktalan ellátásra a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal kötött ellátási szerződést. A téli időszakban kiemelten foglalkoznak az utcán élőkkel, biztosítják részükre  az éjjeli menedékhelyet és az átmeneti szállást. Az utcai szociális munkások járják a várost és segítenek a rászorulókon.” – nyilatkozta lapunknak Kövesdi Gabriella, a Budaörsi Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Irodájának a vezetője.

Az ellátási szerződésben rögzítettek értelmében, a Budaörs területén életvitelszerűen élő és tartózkodó hajléktalanok igénybe vehetik a Szeretetszolgálat által működtetett nappali melegedő, éjszakai szálló, átmeneti szálló szolgáltatásait. A közterületen, krízishelyzetben élő személyek (akik nem fogadják el az intézményi ellátás lehetőségét) élelmiszerrel, meleg teával történő ellátását a teajárat biztosítja.

„Hozzánk is érkeznek bejelentések, de mi főként az ügyintézésben, a segélyek intézésében és az esetleges iratpótlásban segítünk, valamint abban, hogy az adományok eljussanak hozzájuk” – mondta Plangár Petra, az Esély Szociális Társulás Szociális és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője. A budaörsi önkormányzat által fenntartott központ és a szeretetszolgálat munkatársai megállapodást kötöttek a rászoruló hajléktalanok érdekében működtetett jelzőrendszer kialakításáról, hiszen Budaörsön évek óta stabilan mintegy 20-30 ember él fedél nélkül. Folyamatosan érkeznek jelzések a lakosságtól, valamint a szeretetszolgálat és a Családsegítő Szolgálat munkatársai rendszeresen járják a várost és környékét, hogy megtalálják és segítsék a rászorulókat.

A téli hidegre való tekintettel nem csak a hajléktalanok, de a saját lakásukban élők is veszélyben lehetnek. Elsősorban az olyan idős vagy beteg emberekre kell gondolni, akik fizikai vagy anyagi korlátaik miatt nem tudnak megfelelő fűtésről, tüzelésről gondoskodni.

Fontos kiemelni, hogy az önkormányzat ún. települési támogatást biztosít krízishelyzet esetén, amely pénzbeli támogatás. A támogatást lehet kérni tüzelő támogatásként is.

„Kiemelt figyelmet fordítunk télen az egyedül élőkre és az alacsony jövedelemmel rendelkezőkre. A Polgármesteri Hivatal  közterület-felügyelői együttműködve a szociális és egészségügyi iroda munkatársaival felkeresték az egyedül élő veszélyeztetett ügyfeleket. Így például akinek nem volt jó a gázkonvektora, annak intéztük a gázszerelőt, és kifizettük segély formájában a gázkonvektor javítását.” – tette hozzá Kövesdi Gabriella.

Fontos látni, hogy városunkban együtt, összefogva segítenek a különböző szervezetek a rászorulóknak. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által működtetett Gondozási Központ az idős emberekre figyel oda, itt például az ebédszállítóknak az is a feladata, hogy jelezzék, ha bárkinek fűtési gondja van. Budaörsön a rendőrség is bekapcsolódott a kihűléses halálesetek megelőzéséért folytatott küzdelembe, de nagyon sok múlik az emberi odafigyelésen is.

Ezen kívül múlt héten civil kezdeményezésre nálunk is elindult a mára már országossá nőtt Télikabát- fogas mozgalomba. Ez azt jelenti, hogy a Polgármesteri Hivatal előtt van egy fogas, amelyre az adományozók hozhatnak kabátot és egyéb meleg ruhadarabokat, a rászorulók pedig elvihetik azt, amire szükségük van. A fogas lassan két hete áll kint, és az együttérző budaörsieknek hála egyre több ruhadarab sorakozik rajta. 

Hogyan lehet még segíteni?

Az önkormányzat közleménye szerint a rászoruló vagy az, aki segíteni szeretne egy rászorulón, jelzéssel élhet az Esély Szociális Társulás Szociális és Gyermekjóléti Központnál: munkaidőben 06/23-422-353 telefonszámon, Máltai Diszpécser Szolgálatnál (november 1-től március 31-ig) 06/1-338-41-86 telefonszámon a 2-es gomb megnyomásával lehet krízishelyzetet bejelenteni. A Máltai Utcai Gondozó Szolgálat 8-16 óráig hívható a 06 1 388-87-60 számon, 16 óra után pedig  06/30-620-4577-en.

A diszpécserszolgálatok és a hajléktalanellátók működésével kapcsolatos információk megtalálhatók a www.diszpecserportal.hu, awww.maltai.hu, a www.menhely.hu, valamint a www.hajlektalan.info  weblapon.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here