A Sapszon kórus éves beszámolója

0
1007
sapszon

A Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus tavaly először Budaörs mindhárom templomában fellépett, a reformátusban fennállása óta először. Krasznai Gáspár karnagy 2017-re vonatkozóan tíz fellépésről számolt be, ebből négy kerek évfordulós emlékhangversenyen volt és az egyiknek a kórus volt a főszervezője is.

sapszonA Budaörsi Sapszon Ferenc Kórusnak 2017-ben összesen tíz fellépése volt, ebből négy kerek évfordulós emlékhangversenyen való részvétel, melyből egynek főszervezője is volt.

Március 2-án Arany János születésének 200. évfordulóját ünnepelték a fővárosi Madách Imre Gimnáziumban, ahol a nagy magyar költőnek nemcsak versei és a verseire írott dalok és kórusművek, hanem a költő saját maga komponált dallamai is felcsendültek, többek közt a Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus előadásában.November 5-én a reformáció 500. évfordulója alkalmából adott önálló, interaktív hangversenyt a kórus a budaörsi református templomban, melynek során minden többszólamú zsoltárfeldolgozás előadását az eredeti egyszólamú zsoltárok gyülekezettel való megénekeltetése előzte meg. Az esemény a reformáció évfordulóján túl is nevezetesnek mondható: a kórus ugyanis harminchárom éves fennállása óta először lépett fel a budaörsi református templomb

November 22-én a magyar irodalom egy másik rendkívüli személyisége, Ady Endre születésének 140. évfordulója adott alkalmat egy irodalmi-zenés „Ady-fantáziára” Budaörs Város Önkormányzatának nagytermében. A rendhagyó esten Laczkó Vass Róbert ének- és színművész, Nagy Gergő zongoraművész, a Fővárosi Énekkar, valamint a Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus előadásában Ady versei, a verseire írott dalok és kórusművek egymást karöltve képeztek egységes drámai ívet. Az est felvételét a Buda Környéki Televízió többször is sugározta.

December 16-án a Zeneakadémia Nagytermében nagyszabású kórushangversennyel emlékeztek meg a XX. század egyik legnagyobb magyar zeneszerzőjére, zenepedagógusára, zenetudósára, népzenekutatójára és nyelvészprofesszorára, Kodály Zoltánra születésének 135. évfordulója napján. A hangverseny összkari műveinek megszólaltatására a Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus is megtisztelő meghívást kapott, melynek nagy örömmel tett eleget. Az eseményt az MTVA rögzítette és le is adta.

Március 15-én Budaörs Város Önkormányzata koszorúzási ünnepségét színesítette a kórus a Kossuth szobornál, műsorán az Arany versére írott Nemzetőr dallal, valamint egy toborzóval, melynek dallamát maga Arany János szerezte.

Április 14-én, immár hagyományosan, a nagypénteki istentiszteletet követően adott nagyböjti koncertet a kórus a budaörsi evangélikus templomban.

Május 9-én Vivaldi e-moll Credójának bemutatójára került sor a budaörsi Souvenirs kamarazenekar kíséretével a budaörsi katolikus templomban.

Június 5-én a Bárdos Zenei Hetek fellépője volt a kórus a Budai Ciszterci Szent Imre Plébániatemplomban, ahol a budaörsi Souvenirs együttessel közösen a fővárosban először mutatták be Kacsóh Pongrác Szent Rozália misetöredékét.

November 10-én a hagyományos budaörsi katolikus templomi Mártonnapi Vesperásnak volt közreműködője a kórus. December 19-án a Budaörsi Sapszon Ferenc Kórus a Souvenirs együttessel közösen Vivaldi e-moll Credójának előadásával zárta az évet a budaörsi katolikus templomban.

Az összesen tíz – ebből hét budaörsi, három fővárosi – fellépés tematikájából fakadóan is számos új zenemű betanulását követelte meg a Budaörsi Sapszon Ferenc Kórustól. Az év során így Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Karai József, Loránd István, Farkas Ferenc, Maróthi György, Antonio Vivaldi és Arany János legalább egy-egy új kompozíciójával gazdagította az amúgy is széles repertoárját az együttes. Ebben természetesen nagy segítséget nyújtott a tavaszi és őszi kórustábor.

Bár a kórus elsősorban az a cappella művek előadásairól ismert, a tízből három koncerten kamarazenekari kísérettel állt közönség elé.

A budaörsi helyszínek szempontjából kiemelendő, hogy 1984 óta ez volt az első év, amikor a kórus (korábban Pro Musica – a szerk.) a város mindhárom templomában legalább egyszer fellépett, közülük a reformátusban fennállása óta először.

Írta: Krasznai Gáspár karnagy