Romano Glaszo: 7 nap, 7 helyszín, 7 koncert

0
525

Sikeres volt a múlt heti Romano Glaszo 7

A Budaörsi Tanoda és a Romano Glaszo együttes egy héten keresztül, június 8-tól 14-ig minden nap 18 órától ingyenes koncertet adott Budaörsön, különböző helyszíneken. A programsorozat apropóját a május végi, június eleji járványügyi korlátozások részleges feloldása szolgáltatta.

A koncertsorozat sikerrel zárult, hiszen a különböző médiumok révén (Buda Környéki Televízió, TV2040, DIKH TV, Budaörsi Infó) nemcsak a helyben érdeklődőkhöz, hanem rengeteg, több mint ötvenezer nézőhöz jutott el a Romano Glaszo együttes műsora. Lakatos Györggyel, a zenekar művészeti vezetőjével beszélgettünk az eseményről.

„Több oka is volt annak, hogy megszerveztük ezt a koncertsorozatot. Az egyik, hogy szerettük volna megünnepelni, hogy vége van a karanténnak. A másik, hogy áprilisban már tartottunk villámkoncerteket itt Budaörsön, és akkor megígértük a közönségnek, hogy amint lehet, vissza fogunk térni és megismételjük azt a koncertet, de  most nem villám-, hanem rendes koncerteket tartottunk Budaörs különböző pontjain. A harmadik ok pedig az volt, hogy szerettünk volna a zenekarral már mi is kimozdulni, végre zenélni a közönségnek. Ezért ahogy jött az enyhítés, hogy lehet már zenélni, mi kihasználtuk ezt a lehetőséget” – mesélte Lakatos György.

A koncerteken a zenekar szerb, orosz, spanyol cigány népdalokat, magyar népdalokat, és nemzetközi pop-dalokat adott elő. Az előadások helyszínei a következők voltak: városháza előtti tér, Templom tér, Kálvária tér, Kajla söröző, budaörsi lakótelep, PostART, Budaörsi Tanoda udvara. Folyamatosan emelkedő létszámmal, de a szabályokat betartva vettek részt az emberek a koncerteken. „Mindig megkértük a közönség tagjait, hogy tartsák be egymás között a másfél méter távolságot és ne jöjjenek túl közel a zenekarhoz sem” – számolt be a művészeti vezető a lebonyolítás részleteiről. „Nem csak budaörsiek látogatták a koncerteket, hanem Érdről is jöttek, Budapestről, de még Lajosmizséről és Maglódról is. A hetedik, az utolsó napon kevesen voltak, mert esett az eső, de még akkor is volt közönségünk” – tette hozzá. Azonban a televíziók és videómegosztók révén több tízezer emberhez eljutottak ezek a koncertek.

Erre az eseménysorozatra nem kaptak közvetlen pénzügyi támogatást. Az együttes tagjai nem részesültek tiszteletdíjban, mindenki díjazás nélkül lépett fel. „Nem is kértünk, nem is akartuk, hogy ez pénzbe kerüljön bárkinek is, ezt teljesen önállóan szervezte meg a Romano Glaszo együttes” – közölte Lakatos György, aki arra a kérdésre, hogy mennyire volt fárasztó egy egész héten át minden nap fellépni, elmondta, számukra rettenetesen megterhelő volt. „De nem az volt megterhelő, hogy minden nap este hat órától hétig-fél nyolcig zenéltünk. A nehéz feladat az volt, hogy sokat kellett próbálnunk, sokat készültünk, hogy összerakjuk a műsort. Valamint a helyszínek előkészítése, a sátrak felállítása, a hangszerek és a hangosítás szállítása, beállítása, koncert után az összepakolás, szemétszedés… stb. volt nagyobb munka. Ezt mi, a Budaörsi Tanoda önkéntesei és a Romano Glaszo együttes tagjai csináltuk. Ezen kívül készültünk minden nap egy kis borral, üdítővel, pogácsával.  Tehát az előkészületek és az utómunka volt igazából nagyon nehéz, illetve a próbák időpontjának megszervezése, hogy mindenki el tudjon jönni. Maga az előadás, a nap csúcspontja már nem volt fárasztó” – tudtuk meg.

Budaörs Város Önkormányzata ingyen biztosította a helyszíneket és a sátrakat, azokért nem kell bérleti díjat fizetni. Az elektromos áramot szintén Budaörs város biztosította, valamint magánemberek, a Szent Benedek Iskola és a BULÁKE. További támogatók voltak: Kajla Söröző, a Buda Környéki Televízió, a TV2040, a Budaörsi Infó, a DIKH TV és a budaörsi Karaván Pizzéria.
A program és a Romano Glaszo együttes fotósa, videósa Májer Marcinka Emese, aki szintén térítés nélkül végezte a munkáját. (A felvételek a Romano Glaszo közösségi oldalán láthatók.)

Vendégművészek, akik felléptek a Romano Glaszo együttessel a 7 nap alatt: Takács Diána, Jóni Alex – Dzsennáró – Aller Nagy Alma, a Budaörsi Népzene Tanoda diáka – Kovács Máté, Balogh Noé, Babindák István: A Speranta zenekar tagjai

A Romano Glaszo együttes tagjai: Lakatos György János együttesvezető, Dénes Edina, Lakatos Sarolta, Bajnóczi Krisztina, Kuti Petra, Gremsperger Júlia, Anhela Merina Camacho, Feka Béla, Feka Márk, Tánczos István, Toldi Nándor, Mata András, Lakatos György művészeti vezető, Danyi Szilvia koordinátor.

Képek forrása: TV2040

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here