Rengeteg a felgyülemlett veszélyeshulladék a lakosságnál

0
1100

Rengeteg veszélyes hulladék gyűlt össze az önkormányzat által finanszírozott második gyűjtésen is szombaton a BTG telephelye melletti parkolóban, csakúgy, mint szeptemberben, a lakótelepen. Költői a kérdés, vajon mennyi feleslegessé vált festék, képernyő, gyógyszer, és így tovább, maradt még a budaörsi házakban és lakásokban.

Idén tavasszal a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. megalakulása következtében fellépő rendezetlen állapotok miatt nem hirdette meg a BTG Nonprofit Kft. a szokásos májusi veszélyes hulladékgyűjtést, valószínűleg ezért ősszel két időpontban, két helyszínen is lehetőséget kapott a lakosság, hogy megszabaduljon használhatatlanná vagy feleslegessé vált hulladékától, amit nem dobhat a kommunális hulladék gyűjtőbe. Ezt a veszélyes hulladék gyűjtést az önkormányzat finanszírozta, mert csak azoknak a szolgáltatónak kötelező, melyeknek van saját hulladékudvara, azonban Budaörsnek nincs.

Szombat reggel már hosszú sorban álltak az autók a Deák Ferenc utcában, de még a délutáni zárás előtt egy órával is folyamatos volt a lerakodás. Szederkényi László, a BTG hulladékgazdálkodási részlegének adminisztrációs vezetője elmondta, elsősorban a lakosságszám növekedése okán megközelítőleg 60 százalékkal több veszélyes hulladékot hordtak össze az emberek az idén, mint tavaly. És még így is volt, akit el kellett küldeni, mert például hullámpalájának mennyisége meghaladta a fejenként engedélyezett 50 kilogrammot.

Amit már mi teszünk hozzá: tehát az ősszel, kétszeri alkalommal begyűjtött 6-8 pótkocsis (!) teherautónyi hulladék nagyon sok egy harmincezer lélekszámú város lakosságától, egy év alatt. A lakosságszám növekedése mellett ehhez hozzájárulhat egyrészt az, hogy a fogyasztói társadalomban az elektromos termékeknek élettartama szándékosan rövid, illetve az árkalkuláció miatt gazdaságtalan a javíttatásuk, amivel „mindenki jobban jár”, csak a Földünk nem. Másrészt legalább ilyen fontos a környezettudatosság hiánya, a felelőtlen emberi magatartás, például a bő olajban sütés, ami a használt sütőolajokkal teli flakonok tucatjait jelenti, vagy a rosszul kiszámolt falfesték mennyiség.

Az akción kívül a használhatatlanná vált elektronikus eszközöket bármikor visszavihetjük oda, ahol helyettük az újakat vásároljuk, tanácsot kérhetünk a BTG munkatársaitól, illetve számos átvevő helyet találhatunk akár az interneten. Amit nem tehetünk: nem kevehetjük be a kommunális szemétbe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here