Rendőrségi felhívás és megelőző jó tanácsok madármérgezések kapcsán

0
438
Védjük a természetet! – Óvjuk a madarakat!

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az alábbi közleményt tette közzé:

Magyarország különböző területein számos madárfaj él. Gyönyörű erdőkben, mezőkön, kertekben fészkelnek, dalolnak, teszik szebbé a természetet. Védelmük, a hazai állatfajok védelmének történetében a legrégebbi múltra tekint vissza. A védelem eleinte a gazdaságilag fontos fajokra irányult, majd kiterjedt az odú és bokorlakó madarak telepítésére, a téli madáretetésre, a madárkártételek elhárítására, megelőzésére.

A káros hatások, a megváltozott környezeti feltételek, egyre nagyobb veszélyt jelentenek a madárvilágra nézve is. Változás állt be a táplálékláncban, és az élőhelyekben is.

A madarak életét azonban nem csak a természet veszélyeztetheti, hanem sajnos az emberek is.

Természetkárosítás bűntettének gyanúja miatt folyik nyomozás ismeretlen tettes ellen, mivel Tura és Hatvan közötti mezőgazdasági területen 2021. augusztus 9-én hét, 2021. augusztus 13-án további negyven elhullott madár (réti héják, egerészölyvek) tetemére bukkantak. A helyszíni szemléken az elpusztult állatok közelében húsdarabokat rögzítettek a bűnügyi technikusok.

Fotó: police.hu

Az eredetben rögzített húsdarabokat szakértői vizsgálatra továbbították, azokat a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ igazságügyi toxikológus szakértője vizsgálja. Egyelőre nem áll rendelkezésre előzetes szakvélemény arról, hogy a lefoglalt húsdarabok tartalmaznak-e mérgező anyagot, ha igen, mit és mennyit, milyen összetételűt, jellegűt, illetve hatásmechanizmusút.

Fotó: police.hu

Az érintett területek ellenőrzésére a rendőrök a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival közös járőrszolgálatot szerveztek, miközben folyamatosan zajlik a tanúkutatás, az adatgyűjtés, az összegyűjtött adatok, információk értékelése és elemzése.

A Gödöllői Rendőrkapitányság kéri, hogy aki a bűncselekménnyel kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik, hívja a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját a 06-1-236-28-83-as telefonszámon, illetve tegyen bejelentést a 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán, vagy a 112 központi segélyhívó számon.

A Magyar Madártani Egyesület és a nemzeti parkok szakemberei a legveszélyeztetettebb területek folyamatos ellenőrzésével próbálják a lehető leghamarabb észlelni az egyes mérgezéses eseteket, és felszámolni a méreg-forrást. A beteg madarakat a szakemberek haladéktalanul specialista állatorvoshoz, illetve a begyűjtött tetemeket toxikológiai vizsgálatra szállítják.

Az intézkedéssel párhuzamosan a természetvédelmi szakemberek feljelentést tesznek, amelynek hatására a rendőrség kiterjedt nyomozásba kezd. Az estek hátterének feltárásában segítenek a növényvédelmi és a vadászati szervek is.

Fogadja meg a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának prevenciós jó tanácsait:

  • Amennyiben séta közben elhullott madár tetemére vagy beteg ragadozómadárra bukkanunk, ne fogjuk meg, ne érintsük meg. Ha gyermekkel vagy kutyával vagyunk, semmiképpen ne engedjük a tetem közelébe őket. Haladéktalanul értesítsük a Magyar Madártani Egyesületet (30/525-40-71, mergezes@mme.hu), vagy a területileg illetékes nemzeti park igazgatóságot (elérhetőségüket ld. a www.nemzetipark.gov.hu weboldalon), a legközelebbi madármentő állomást vagy állatorvost.

  • Tegyünk bejelentést a 112-es segélyhívó számra, vegyük fel a kapcsolatot a természetvédelmi őrökkel.

  • Ha a természetben állatok bántalmazását észleli, ha gyanús személyeket, autót lát, legyen körültekintő, értesítse a rendőrséget.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here