Rendőrségi bűnmegelőzési jó tanácsok halottak napja időszakára

0
317

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési osztálya rendőrségi felhívást adott ki, melyben a mindenszentek és halottak napja idejére vonatkozó bűnmegelőzési tanácsok olvashatók.

Mindenszentek és halottak napja közeledtével sokan látogatnak el szeretteik sírjához megemlékezni, virágot elhelyezni, gyertyát gyújtani.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya szeretné felhívni a hozzátartozók figyelmét arra, hogy az emlékezés időszakában se feledkezzenek meg értékeik, vagyontárgyaik biztonságáról. Ebben az időszakban gyakrabban fordul elő gépkocsi feltörés, alkalmi- vagy zseblopás, kerékpárlopás, a sírokról virágok és koszorúk eltulajdonítása.

Annak érdekében, hogy zavartalanul teljen a megemlékezés, kérjük, fogadja meg tanácsainkat, hogy elkerülje az áldozattá válást!

– Amennyiben tömegközlekedéssel közelíti meg a temetőt, különösen a fel- és leszálláskor figyeljen értékeire, a kézi- és válltáskáját szorítsa testéhez és azt mindig tartsa maga előtt!

Az értékeit tartsa táskája és ruházata belső zsebében!

Ne tartsa bankkártyája mellett a PIN kódját, illetve lakáskulcsát ne tartsa a lakcímére utaló dokumentumok mellett, mert az adatok birtokában az elkövetők további jelentős károkat okozhatnak.

Sírrendezés közben is figyeljen értékeire, táskáját ne hagyja őrizetlenül, és ne tegye le a földre, sírra, még egy gyertyagyújtásnyi időre se! Ne feledje, alkalom szüli a tolvajt! A temetőkben a zsebtolvajok ellen is védekezni kell.

– Mindenszentek és halottak napja idején a temetők környékén növekszik a gépjármű forgalom, a parkoló autók a gépkocsi feltörők legfőbb célpontjai lehetnek! Amennyiben autóval közlekedik, lehetőség szerint őrzött, ennek hiányában jól látható, kivilágított helyen parkoljon! A járműtől való távozás előtt győződjön meg a gépkocsi zárt állapotáról! Ha van az autóban beépített vagy egyéb, mechanikus lopásgátló eszköz, használja azt!

Ne hagyjon csomagot, értéket, mobiltelefont, személyes iratot a jármű utasterében, különösen a látható helyeken! Az elkövetők a legkisebb érték miatt is feltörik a zárat vagy a gépjármű oldalablakát betörik. Lehetőleg a csomagtartóban se hagyjon értéket, mert a gépkocsi nem biztonságos tároló.

– A temetők környékén számoljon növekvő gyalogos és gépjármű forgalommal! Akár gépkocsival, akár gyalogosan közlekedik, tegye ezt még nagyobb körültekintéssel, türelemmel! Ne “megszokásból” közlekedjen, figyelje az aktuális közlekedési jelzéseket, már elindulás előtt tájékozódjon a várható változásokról!

– Amennyiben a megemlékezés lakóhelyétől távolabb történik, kérje meg szomszédját, ismerőseit, hogy az ön távollétében lakását tartsák szemmel a betörések elkerülése érdekében.

Közösségi oldalakon ne tegyen közzé arra utaló információt, hogy elutazik otthonról!

Vigyázzon értékeire! Ne adjon esélyt a tolvajoknak!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává vált, tegyen feljelentést személyesen a legközelebbi rendőrkapitányságon vagy hívja a 112-es központi segélyhívó számot!

Mindenkinek békés, kegyeletteljes megemlékezést és balesetmentes közlekedést kíván a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here