RégIdők sorozat: A Feministák Egyesületének fél évszázados története

0
166

2022. szeptember 2-án, 19 órai kezdettel előadás lesz a Jókai Mór Művelődési Házban a RégIdők sorozat keretében Kékharisnyák, honleányok vagy közellenségek? A Feministák Egyesületének fél évszázados története címmel.

Előadó: Czeferner Dóra történész

1904 november végén–december elején kezdte meg működését a Feministák Egyesülete Budapest 14. nőszervezeteként. A kezdetben csupán néhány száz tagot számláló csoport három dolog miatt érdemel figyelmet az utókor részéről. Egyrészt, mivel szakítottak a korszak nőegyleteinek filantróp tevékenységével: működésüket modern alapokra helyezve a nők gazdasági, társadalmi és politikai egyenjogúsításáért emeltek szót az élet minden területén. Másrészt, szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszerüket kihasználva az első világháború előestéjére felzárkóztak a hasonló profilú nyugat-európai szervezetek mellé. Végül pedig a 20. század politikai viharai közt – 1942–1946 közti, néhány éves betiltásukat leszámítva –több, mint négy és fél évtizeden át sikerült talpon maradniuk, síkra szállva a nők jogvédelméért.

Milyen keretek közt működött az egyesület 1914 előtt, az első világháború éveiben, majd a Horthy-korszak során, s milyen célokat jelölt ki magának? Miként váltak a politikai hatalom támogatottjaiból az 1920–1930-as években már-már közellenségekké? Kicsoda pontosan az a Schwimmer Rózsa, aki a nemzetközi nő- és békemozgalom egyik vezető személyiségévé vált, ám Magyarországon még mindig kevéssé ismert? Az előadásból a fentiek mellett kiderül, hogy a Feministák Egyesülete távolról sem tekinthető a „kékharisnyák gyűjtőhelyeinek”, sokkal inkább olyan progresszíven gondolkodó nők (s bizonyos esetekben a hozzájuk csatlakozó férfiak) csoportjaként kell elképzelnünk őket, akik tevékenységi köre messze túlmutatott a jótékonykodáson, vagy a rászoruló tanítónők, netalántán tisztviselőnők tovább- vagy átképzésén.

Belépő: 500 Ft (jmmh.jegy.hu)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here