Reformáció 500 – képkiállítás nyílik a budaörsi városházán

0
1132

Október 24-én kedden 18 órakor a Reformáció 500 jegyében képkiállítást nyit a Budaörsi Baptista Gyülekezet és az evangélikus egyház közösen, a budaörsi városháza aulájában. Beszédet Hafenscher Károly reformációi kormánybiztos és Kálóczi Imre alpolgármester mondanak majd.

Éppen ötszáz éve, hogy 1517. október 31-én Luther Márton (Martin Luther) kitűzte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára, mely reformok sorozatát eredményezte az élet minden területén. Luther fellépése átalakította Európa korabeli vallási térképét, megújította a hit világát. A reformátor gondolkodása azonban messze túlnyúlik a teológia határain. Luther és a későbbi reformátorok, illetve a reformáció hatása a politika, a gazdaság, a zene, a jogtudomány, az anyanyelv és a modern természettudomány kibontakozása, illetve átalakulása terén is tetten érhető. A reformáció nem pusztán a 16. század emléke. Egy közös örökség, melynek nélkülözhetetlen eleme a megújulás.

A reformáció 2017-es jubileuma világszerte és Magyarországon is arra keresi a választ: milyen szerepet játszanak a reformáció értékei a mai korban? Hogyan tudunk belőlük meríteni?

Írta: Polgár Ágnes