Postás Palkó – könyvajánló

0
150

A mesék nagy része Budaörsön játszódik

”Tudjátok, hogy mi a Postagalamb Olimpia? Van valami törvény arra, hogy a kutyáknak utálniuk kell a postásokat? Kényelmes az egyenruha? Menthet életet egy figyelmes postás?” Egyebek között ezekre kapunk válaszokat a 212 oldalas mesekönyvből, amely 104 illusztráció tartalmaz, és ezeket is a szerző készítette. Sárközi (Szabari) Judit 21 éves él Budaörsön.

 

Szia! A hétvégén megvettem a Postás Palkót az ovisaimnak. Imádják. Alvásnál ebből olvasok nekik, és már délelőtt kérdezgetik a gyerekek, hogy ugye folytatod” És egy másik vélemény: „Vendi imádja a könyvet, már ki is olvastuk és most kezdjük újra. Kérlek, köszönd meg a nevünkben Sárközi Juditnak és üzenjük, hogy várjuk a folytatást!” Na és még egy:„Igazából nem tudok építő javaslatot mondani, mert úgy jó, ahogy van. Tetszett, hogy színes, érthető. Nagyon klassz ez az irány, biztos sok gyereknek szerez majd örömet a második rész.”

A szerző Sárközi (hivatalosan Szabari) Judit 2000 óta él Budaörsön. Ideköti a házassága és a gyermeke születése. A mesék nagy része Budaörsön játszódik. Megjelenik benne a Herman iskolánál található futópálya („sokszor itt futok”), a Holdfény óvoda („ide járt a fiam, aki most fog ballagni az Egyes iskolában”) és természetesen az 1. számú posta is. A főszereplő és a többiek (Postás Palkó, Mentős Misi, Rendőr Robi), mind budaörsiek. Judit pedig a Magyar Posta marketing osztályán dolgozott hét évig, előtte a budaörsi Tesco központi irodájában. A mesekönyv a lánykori neve alatt jelent meg, „mert ez a születési nevem.”

A mesekönyvben Postás Palkó történetein keresztül ismerhetjük meg a postások mindennapjait, fűszerezve a gyermekek számára érdekes történetekkel. ”Tudjátok, hogy mi a Postagalamb Olimpia? Van valami törvény arra, hogy a kutyáknak utálniuk kell a postásokat? Kényelmes az egyenruha? Menthet életet egy figyelmes postás?” Egyebek között ezekre kapunk válaszokat a 212 oldalas mesekönyvből, amely 104 illusztráció tartalmaz, és ezeket is a szerző készítette.

„Idáig nem sok közöm volt az íráshoz, az illusztráció készítéséhez meg pláne” – mondja magáról. Ám belelapozva a kiadványba, megállapíthatjuk, hogy sikerült elsajátítania, nemcsak az alapokat. Aminek azért mégis csak volt előzménye: „Főleg a rajzolás foglalkoztatott régóta. Sajnálom kicsit, hogy annak idején más irányba sodort az élet. Lehet, hogy 50 évesen, de mégis eljött az idő, amikor megvalósíthattam azt, amire igazán vágytam. Ehhez azonban kell egy biztos családi háttér. Teljesen új dolgokba belevágni, új szakmákat megtanulni: írni, illusztrációt készíteni, saját magamat marketingelni, igazi kihívás nap, mint nap.”

A könyv jelenleg Budaörsön a budaörsi 1-es postán és a Fantazmagóriában kapható, továbbá online az összes nagy könyváruház honlapján megrendelhető.

„Már 15 éves a fiam, de amikor még meséltem neki, azok tetszettek a legjobban, amiben az ő életéhez köthető dolgok voltak. Sőt a leginkább azt szerette, amikor róla meséltem. Ilyenkor mindig azt kérte, hogy anya mesélj a szájaddal! Innen jött az ötlet, hogy az életünket érintő történeteket írjak.”

„Nem szeretném a Magyar Postát felmagasztalni, sokunknak vannak negatív tapasztalatai, de nyilván egy gyermeket ez a része nem érdekel, és én azért a volt kollégáimmal elfogult vagyok. A cél azonban az, hogy a gyerekek egy kis betekintést kapjanak a postások életébe.” Pont úgy, ahogy a következő kötetben majd a mentősök életébe. Judit ugyanis egy sorozatot tervez, ahol az egyes szakmák képviselőit mutatja majd be izgalmasan, érdekesen és persze a gyerekek számára érthetően. „Ennek érdekében felveszem a kapcsolatot a mentősökkel és rendőrökkel is. Az első könyvben már megjelent Palkón kívül Mentős Misi, Rendőr Robi, Tűzoltó Tomi és Szerelő Szilárd is. A további kötetekben pedig találkozhatunk majd Fodrász Fannival, Hentes Henrikkel vagy akár Kukás Kázmérral.”

A mesekönyvekben az egyes szakmák bemutatásán túl cél az is, hogy a gyerekek hasznos információkhoz jussanak és tanuljanak az őket körülvevő világról. Palkónál többek között információt kaptak a gyerekek arról, hogyan kell bánni a bélyegekkel, de megismerhetünk érdekes épületeket, falvakat, városokat is a mesékből. A készülő könyvben szó esik majd arról, hogy mivel kell etetni a madarakat, vagy hogy baj esetén milyen számot kell tárcsázni és mit kell mondani, ha a mentősöket szeretnénk elérni.

Az alábbi linkeken vélemények a könyvről:

http://spiritblissoldala.blogspot.com/2020/11/sarkozi-judit-postas-palko-blogturne.html

https://konyvesmas.blogspot.com/2020/12/postas-palko-ertekeles-es-nyeremenyjatek.html

http://veronikasreaderfeeder.com/sarkozi-judit-postas-palko-blogturne-nyeremenyjatek/

https://konyvesmas.blogspot.com/…/postas-palko…

http://veronikasreaderfeeder.com/sarkozi-judit-postas…/

http://spiritblissoldala.blogspot.com/…/sarkozi-judit…

https://moly.hu/konyvek/sarkozi-judit-postas-palko

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here