Porcelánnyalánkságok a garázsban

0
804

Botos Balázs „dízájner” alkotásaiból nyílt kiállítás tegnap este a Clementis utcai keramikus fellegvár garázsában, hiszen az alkotó szeptember óta tanít az Illyés Művészeti Szakképzés kerámikus OKJ képzésen.

„Szeretettel köszöntök mindenkit a Balázs nyalánkságai között!  Én itt most egy kicsit száraz, sós aprósütemény vagyok. Egy csipetet adok most magamból, a többit a megnyitó szövegek után a büféasztalnál kóstolhatjátok. Nagyon egyszerű, de az arányok fontosak: 40 dkg liszt, 40 dkg vaj, 40 dkg túró és egy kanál só. Mivel tényleg csak egy csipetet ígértem magamból, most  következzen Szabó Eszter Ágnes, aki kortárs kurátor, képzőművész és nem mellesleg porcelán ínyenc” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a „Porcenyalánkságok” című kiállítást Kontor Enikő keramikus.
 

Szabó Eszter Ágnes szerint „komolyan átgondolt, mégis konstruktívan és játékosan elkészített használati tárgyak ezek”, amiket Botos Balázs itt bemutat. Majd beszédében még hozzátette: „Miket látunk? Van plexi kollekció, ami megmutatja, hogy nemcsak a porcelán anyagában gondolkodik, hanem mint formatervező is. A plexi keménységéhez konstruktív formát – geometrikus alakzatokból kirakott gyűrűt – választott. (…) Vagy ott vannak azok a vázák, amiknek a derekára bicikligumi belsőt kötött! Ami a bicikli technokrata létezését, hasznosságát összeköti egy esztétikus, lágy formával, ez nagyon rafinált gondolatra utal. (…) Mit láttunk még? Például szándékosan törött, lefröcskölt vázákat. Az új porcelántervező generációnak ez nagyon fontos eszköze a tömegtermelés ellen: a széria és az egyedi viszonyáról való gondolkodás. Egyre több olyat látni, ahol a törés teljesen szándékosan szerepel a tárgyon, szériában mégis az egyedit mutatja meg, mint ami olyan, mint mi magunk vagyunk: tökéletlenül tökéletes. (…) Zárómondat: Ha felismerjük az anyagok és tárgyak különböző természetét, akkor nem csak megtaláljuk benne a tükörképünket, hanem még tetszeni is fogunk magunknak.”

A kiállítás a Köztér 18. szám alatt tekinthető meg, nyitvatartási, tehát tanítási időben. Egyéb elérhetőségek: ITT