Példátlan összefogás a női egészségért

0
716

Példátlan összefogás a női egészségért: a női egészségmegőrzés területén dolgozó 5 civil szervezet 2018. március 8-án a Parlamentben megrendezett Hölgy-Válasz Nőnapi Konferencián jelentette be összefogását azzal a céllal, hogy a leggyakoribb női megbetegedések (endometriózis, méhnyakrák, petefészekrák, mellrák) és a babagenetika területén közösen támogassák a nők egészségét, mind az érdekérvényesítés, az edukáció, mind pedig az egészségmegőrzés területén.

Erre nagyon büszke vagyok” – osztotta meg közösségi oldalán a budaörsi Sevcsik M. Anna, a Babagenetika egyesület alapítója. „Hiszek a társadalmi összefogás és pozitív példamutatás erejében, és büszke vagyok arra, hogy elindult ez a kezdeményezés és a többiekkel együtt kiállhatok a nők és családok érdekeiért” – tette hozzá. A Babagenetika Egyesület küldetése a kismamák és családok felkarolása, a genetikai vizsgálatok minél szélesebb körű megismertetése, az, hogy minden kismamának alanyi jogon és ingyenesen lehetősége legyen igénybe venni a várandósság alatti korszerű genetikai vizsgálatokat. Amellett, hogy minden édesanya és édesapa megfelelő időben hiteles tájékoztatást kapjon, szívügyük, hogy segítő kezet és lelki támogatást nyújtsanak, reményt hozzanak nekik a nehéz helyzetekben.
A további összefogott tagok: az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen és a Mellrákinfó Egyesület mottója „Beszélni kell a mellrákról, mert korai stádiumban felismerve igen magas arányban gyógyítható!” Magyarországon évente 7 000 nőnél diagnosztizálnak mellrákot, ebből 2 000 eset végződik halállal a késői felismerés miatt. A Női Egészségért Alapítvány azért dolgozik, hogy az endometriózist korai stádiumban felismerjék, hogy elkerülhetőek legyenek a súlyos, életminőséget romboló műtétek és a meddőség. Magyarországon több, mint 200.000 nőt érint a meddőség vezető okaként jegyzett nőgyógyászati betegség. A Mályvavirág Alapítvány célja, hogy egyetlen nő se halljon meg méhnyakrákban, hisz ez az egyetlen gyakori daganat típus, amely közel 100%-ban megelőzhető és mégis egyre fiatalabb korban üti fel a fejét; évente 400 nőt veszítünk el a betegség miatt.

Ezek a  szervezetek a családok évében 2018-ban tehát azért dolgoznak immár összefogva, hitelesen, szakmai támogatás mellett, összekötő kapocsként az állami intézmények, szakmai szervezetek, az érintettek és a lakosság között, hogy támogassák a nők egészségét. „A Női Ligát azért hoztuk létre, hogy egyesítve erőinket, tudásunkat, tapasztalatainkat minél több nőhöz szóljunk. Segítsük a megelőzést, a korai felismerést és támogassuk az érintetteket.” mondta Salamon Adrienn, a Női Egészségért Alapítvány elnöke. Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány vezetője hozzátette: „Nagyon fontos, hogy egymás között is tudjuk irányítani a nőket, hiszen előfordul, hogy az egyik betegség után jön a másik, akár társbetegségként is, vagy egy mellrákkal érintett nő hozzánk fordul. Az együttműködés miatt minden érintett könnyebben jut el a megfelelő helyre, hogy specifikus segítséget kapjon.” „Érintett nőként és a Mellrákinfó Egyesület alapítójaként nagyon nagy erőt érzek ebben az összefogásban, mely példaértékű. Hiszem, hogy a többi szervezettel összefogva, a szakmával karöltve még több nőnek tudunk segítséget nyújtani” – tette hozzá Halom Borbála. “A női betegségekkel foglalkozó szervezetek összefogása jól mutatja, hogy az egészséget komplexen kell nézni. A közös programok jó lehetőséget teremtenek a több témában való információ átadásra; ügyeink együttes képviselete erősíti egymást” – ezt már  Jó Marianna az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen vezetője mondta.

Kapcsolódó cikkeink:

https://budaorsinaplo.hu/minden-anyuka-meggyogyul/

https://budaorsinaplo.hu/zajlik-a-szuletes-hete-programsorozat-a-postart-on/