Példamutató település díjat is nyert Budaörs

0
528
Budaörs Város Önkormányzata az integrált településfejlesztésben példamutató tevékenységet végez és különdíjat nyert el az Energiaklub által irányított MULTIPLY-projekt keretében.

Az Energiaklub hároméves nemzetközi projekt keretében hirdetett versenyt az integrált városfejlesztés és energiahatékonyság témájában élen járó, példamutató, illetve a tanulni vágyó önkormányzatok számára.

Az integrált és energiahatékony városfejlesztést a közös tanulás módszertanával elősegítő MULTIPLY projektben 6 ország önkormányzatai együtt tanulva és fejlődve, konkrét megoldásokat dolgoznak ki a településfejlesztés érdekében a közlekedés, területhasználat és az energiahatékonyság rendszereit figyelembe véve.

A MULTIPLY-projekt célja, hogy a tudásmegosztás módszertanát használva a díjazott önkormányzatok konkrét lépéseket tegyenek a fenntartható településfejlesztés érdekében a közlekedés, a területhasználat és az energiahatékonyság együttes szempontjait figyelembe véve.

A példamutató önkormányzatok városi vagy településrészi szinten is valósítottak már meg integrált tervezési intézkedéseket, ahogy Budaörs is, és rendelkeznek érdekes, megosztható tapasztalatokkal, eredményekkel.

Integrált megoldások alatt olyan intézkedéseket értettek a kiírók, amelyek az alábbi elemeket kombinálják:

  • fenntartható energiatervezés (például energiahatékony építést és megújulós fejlesztést támogató helyi szabályozás végrehajtása, széleskörű felújítási programok végrehajtása) Budaörsön ilyen volt a panelfelújítás vagy a tanúsított energiarendszer bevezetése)
  • fenntartható közlekedés és mobilitás (pl. gépjármű forgalmat csökkentő megoldások megvalósítása, kerékpáros infrastruktúra fejlesztése)
  • fenntartható földhasználati tervezés (pl. kék és zöld infrastruktúra fejlesztése, az alapvető árukhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférés biztosítása a napi szükségletekhez)
  • energiahatékonyság
  • élhető város.

Multiply-díj egy továbbképzés-sorozatot is magában foglal az integrált településfejlesztés témájában.

A projekt egyik következő állomása egy kommunikációs workshop lesz március végén, amelynek Budaörs lesz a házigazdája. Ősszel pedig Olaszországban találkoznak a 6 ország díjazottjai, így nemzetközi szinten is alkalom nyílik a tapasztalatcserére.

Az Energiaklub képviseletében Orbán Gábor ügyvezető igazgató adta át a példamutató és elkötelezett önkormányzatoknak járó díjat, amelyet Biró Gyula Budaörs alpolgármestere és Szabó Sándor a pályázatot is kidolgozó szakember vett át.

Példamutató kategóriában nyertes önkormányzatok:

Budaörs Város Önkormányzata

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata

Szarvas Város Önkormányzata

Elkötelezett kategóriában nyertes önkormányzatok:

Ajka Város Önkormányzata

Sopronkövesd Község Önkormányzata

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat

A helyi önkormányzatoknak fontos szerepe van az éghajlatvédelemben, mind a saját energiafelhasználásuk, mind a példamutató, szabályozó és irányító szerepük által – mindezekben kíván az Energiaklub számukra szakmai támogatást nyújtani.