Pálinkát foglalt le a NAV – miért hitte a csaló, hogy nem bukik le?

0
405

396 liter zárjegy nélküli pálinkát foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai Pest megyében. Az eladó ellen költségvetési csalás gyanújával büntetőeljárás indult.

A NAV ellenőrei pálinkát vásároltak egy háznál, majd később pénzügyőrökkel tértek vissza a helyszínre, ahol az ingatlan átvizsgálásakor 396 liter pálinkát találtak. A tulajdonos azt mondta, hogy piacon vásárolta az eladásra szánt szeszt, amiről számlát nem adott.

Az igazolatlan eredetű, 372 palack különféle pálinkát lefoglalták. A férfi ellen költségvetési csalás miatt büntetőeljárás indult, valamint több mint egymillió forint jövedéki bírságra is számíthat.

A szerkesztő kiegészítése:

Miért gondolhatta úgy azt a fenti hírben szereplő pálinkát eladásra kínáló, hogy nem fog lebukni? Talán, mert házilag főzött pálinkát hirdetett meg eladásra. Az Orbán-kormány ugyanis 2010. szeptember 27-étől lehetővé tette, hogy bárki szabadon, adómentesen állíthat elő otthonában bizonyos mennyiségű pálinkát, ám az kizárólag saját célra szolgálhat. A pálinka magánfőzés szabályai legutóbb 2021 januárjától változtak, mely szerint már 86 liter magánfőzött párlat lett adómentes. Ám a jogszabály továbbra is előírja, hogy az önkormányzatnál magánfőzőként regisztrálni kell és be kell jelenteni a pálinkafőző berendezést. Korábban az állami adó- és vámhatóságnál kellett párlat adójegyet beszerezni, ezen könnyítettek egy éve. Jelenleg a NAV_J49 „Bejelentés a magánfőzött párlat előállításáról” nevű nyomtatványt elektronikus úton, az Ügyfélkapun keresztül, vagy papíralapon benyújthatunk be a lakóhelyünk szerint illetékes NAV igazgatóságon.

Vagyis, aki bejelentés nélkül főz pálinkát és a birtokolt párlat eredetét és a birtoklás jogszerűségét nem tudja hitelt érdemlően igazolni, büntetésre számíthat. Ahogy az is, aki évente 86 liter pálinkánál többet állít elő.  Illetve a többletmennyiséget be kell jelenteni az állami adó- és vámhatóságnak (nem az önkormányzatnak!) és az állami adó- és vámhatósággal egyeztetett módon gondoskodni a többletmennyiség megsemmisítéséről. Értékesíteni pedig az adómentesen főzött pálinkát továbbra sem szabad.

Fotó: NAV archív

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here