Ötödik éve Hangoló

0
1019

„A gyerekek nagy lelkesedéssel segédkeznek a műsorok technikai lebonyolításában, úgy szoktam mondani: jutalomból dolgozhatnak. ”Tóth László a művelődési központban ötödik éve vezeti a „Hangoló” szakkört.

A szakkör ötlete 2012 nyarán, egy kommunikációs táborban vetődött fel, amikor a gyerekek kis műsort rögtönöztek a Jókai Mór Művelődési Központ színpadán. A lányok táncoltak, a fiúk a technikát kezelték, zenét játszottak le, világítottak, fejgépet kezeltek. Annyira tetszett nekik, hogy másnapra egy kis produkcióval álltak elő. Az iskolai rendezvényeken szintén tevékenyen részt vettek a műsorok technikai lebonyolításában. A Herman Ottó Általános Iskolából Tóth Márk a világítás kezelte, Makk Matyi a hangosításban segített, az 1-es Számú Általános Iskolából Markó Zsolti volt rendszeresen Tóth László műszaki vezető segítségére. 

„A rendszeres foglalkozásokat olyan 10-14 éves gyerekeknek ajánlottuk, akik erősen érdeklődnek a hangtechnika iránt, esetleg iskolarádióban szeretnének dolgozni vagy iskolai koncerteket szeretnének hangosítani” – folytatja Tóth László, a „Hangoló” vezetője. „Tíz gyerekkel kezdtem el foglalkozni. Mivel fizikát még nem tanultak, ezért minimális elmélet mellett főleg a gyakorlatban ismerkedtünk a berendezésekkel. A cél az volt, hogy egyszerűbb hangosítási feladatokat minél előbb önállóan meg tudjanak oldani. Többször ellátogattunk a Magyar Rádióba, hogy lássák, hogyan készül egy nagyzenekari felvétel a 6-os stúdióban, miként bonyolítanak le egy adást a Bartók vagy a Petőfi rádióban, és mi módon közvetítenek egy koncertet a Deák-téri templomból.  Majd újra itthon rövid idő után már maguk is dolgoztak nagy hangpulton, világítást vezéreltek, fejgépet kezeltek. A második félévben olyan szintre jutottak, hogy együtt készítettük elő a műszaki hátterét a bábszínháznak, egy jazzkoncertnek és a gyereknapot”.

A szakkör az 5. évadot kezdi, és néhány gyerek a mai napig kitart.  Simai Soma például még nem volt 10 éves, amikor anyukája többszöri telefonhívására bekerült a csapatba. „A gyereknek keverőasztala van otthon” – ez az érv győzött. Mindemellett néptáncot tanul, országos rajzversenyt nyert és újabban szörfözik is. Kiss Gábor filmrendező szeretne lenni, ezért érdekli a színpadtechnika. Szabadidejében fantasztikus meseregényeket ír a cápaemberekről, kettő már megjelent és most készül a harmadik kötete. Markó Zsolti a Bartók konzervatóriumban harmadéves oboa szakon, és az idén az iskolai zenekarban már első oboásként lép fel. A hangtechnikai mellett nagyon érdekli a világítástechnika és már turnézott is, mint világosító. Rendszeresen visszajár a szakkörbe Makk Matyi az iskolájában stúdióvezető, a Hangolóban teljes értékű külső munkatárs, újabban a videotechnika iránt is érdeklődik.  Tóth Márk élete a világítás. Jelenleg iskola mellett a Latinovits színház egyik világosító munkatársa. Kecső Ricsi érdeklődése a műsorkészítés irányába fordult. Az 1-es számú általános iskolarádiójában önálló műsora van és a Budaörs Rádióban is dolgozik. A szakkör mellett műsorvezetést is vállal. Molnár Dani még csak 11 éves, de otthonosan kezeli a 32 csatornás Yamaha keverőasztalt, bármit megszerel, megforraszt.„Jómagam 39 évet töltöttem el a Magyar Rádióban, 27 éven át külső helyszíneken dolgoztam hangtechnikusként, többek között közvetítő kocsin, majd az utolsó 12 évben műszaki vezető voltam az élő adások területén.  Néhány éve a Jókai Mór Művelődési Központ műszaki feladatait látom el” – zárja a bemutatkozást a szakkör vezetője.

„A gyerekek nagy lelkesedéssel segédkeznek a műsorok technikai lebonyolításában. Úgy szoktam mondani: jutalomból dolgozhatnak. Jó érzés, mi több öröm ilyen gyerekeket tanítani, átadni több mint negyven év tapasztalatát”.

A foglalkozások szerdánként délután fél öttől hatig tartanak, és a részvételi díj egy alkalomra 1 000 forint, a havi bérlet 3 500 forint. Aki szeretne csatlakozni, keresse Tóth Lászlót a Jókai Mór Művelődési Központban (Szabadság út 26.) vagy hívja a 23/441-541-es telefonszámon!

                                                                                  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here