Őszibarackfát ültettek ma a városháza mellé

0
948

A városháza mögötti parkban helyeztek el ma délelőtt egy őszibarackfát a Kertészek és Kertbarátok dr. Luntz Ottokár Köre a polgármesterrel, a Budaörs Város Önkormányzat munkatársaival, továbbá meghívott vendégekkel, dr. Simon Gergely egyetemi docenssel és dr. Szanyi Zsolttal, aki a Nébih képviseletében jelent meg.

A budaörsi kertbarátok és az önkormányzat egy őszibarackfa csemetét ültetett el ma délelőtt ünnepélyesen a városháza melletti parkban, ezzel emlékezve Timon Béla nemesítőre és az egykor híres budaörsi őszibarackra.

Budaörs ugyanis egykor híres volt az őszibarackról, amit az asszonyok többek között a budai piacra vittek eladni. Az elmúlt ötven évben ezt a kultúrát sok minden megtörte, de az utóbbi tíz-tizenöt évben ha nem is teljes egészében, de sikerült a település hajdani mezőgazdasági kultúráját feleleveníteni. Elsőként a budaörsi kertbaráttok civilszervezet tett egy nagy lépést azzal, hogy újranemesítették az eredeti budaörsi őszibarack fajtát és egy pályázat keretében minden ében ingyen kiosztanak mintegy 160-170 facsemetét a budaörsi kertek tulajdonosainak.

A mai ültetésen először Baráthné Bátai Beatrix, a tizenhárom évvel ezelőtt alakult Kertészek és Kertbarátok dr. Luntz Ottokár Körének elnöke mutatta be az egybegyűlteknek a 2017-ben elhunyt dr. Timon Bélát, illetve a kertészettudományi egyetem docensének szerepét a budaörsi őszibarack tájfajták mentésében és visszatelepítésében, melyet az egyesület legfontosabb feladatának tart. 2011-ben kezdték közösen gyűjteni a szemző vesszőket a régi fákról, minden év augusztusában. Önzetlen segítségnyújtása, szorgalma, embersége miatt a kertbarátok az elültetett tájfajtát javasolják dr. Timon Béláról elnevezni.

Wittinghoff Tamás polgármester gyermekkori élményével kezdte hozzászólását, miszerint jól emlékszik a Fény utcai piacon, budaörsi őszibarackot áruló fejkendős nénikre és természetesen a lédús, zamatos barackokra. És dr. Timon Bélára is, akit kedves, szerény, elhivatott embernek ismert meg, s a fával neki állít emléket a város, hálával emlékezve mindazért, amit a budaörsi őszibarack megmentéséért tett. Végül köszönetét fejezte ki a kertbarátoknak is áldozatos munkájukért ás mindazoknak, akik azon dolgoznak, hogy a város értékeit tovább lehessen örökíteni.

Ezt követően dr. Simon Gergely, a Szent István Egyetem gyümölcstermő növények tanszékének vezetője mesélt dr. Timon Béláról, aki tanára volt az egyetemen, később mentora és kollégája. Az őszibarackfák metszését tőle tanulta, és mindjárt meg is metszette az egyéves koronás oltványt a néhai tanár úr által Magyarországon meghonosított úgynevezett karcsú orsó koronaformára. A metszésre pedig azért van szükség most, a telepítéskor, mert az egyéves koronás oltvány kitermelésekor gyökérzetének 60%-át elveszítette, és a téli hideg szelek hatására könnyen leadja vékony héjkérgén át a vizet, és kiszáradhat, ha ez a felület túl nagy, a gyökérzethez kell arányosítani a koronát. A szakszerű magyarázattal kísért metszési folyamat végére a fa ijesztően kopasz lett, de ez így van rendjén. Később papírral fogják borítani, hogy védjék a téli hideg és párolgás ellen.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here