Összeszokott csapat garantálja az ortopédiai műtétek biztonságát

0
1917

Ha hétfő, akkor Budaörs

Dr. Szaniszlóné Dr. Bakó Emese igazi budaörsi orvos: itt alapított családot, itt nevelte fel gyermekeit, ráadásul a Budaörsi Egészségügyi Központ Egynapos Sebészeti Részlegén a 2004-es megalakulás óta működik közre aneszteziológus szakorvosként. Az ortopédiai beavatkozások és különösen a Vállcentrum bővülésével munkájára ma nagyobb szükség van, mint valaha.

 

A neve után a rendelő honlapján ez áll: aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos.

Az ember az egyetem elvégzése után, többéves képzést és gyakorlatot követően szakvizsgát tesz. Az aneszteziológia és intenzív terápia közös szakvizsga. Én 1988-ban végeztem a SOTE-n, majd a szakvizsga megszerzése után, 1996-ban az Ortopédiai Klinikán kezdtem dolgozni az egyetemen. Tizenhat éven keresztül voltam ott állásban, kimondottan ortopédiai anesztéziával foglalkoztam. Belőlem tehát aneszteziológus lett, nem pedig intenzív terápiás orvos. Ugyanakkor az anesztézián belül is speciális szakágak vannak, attól függően, hogy melyik műtéti osztálynak dolgozunk. Mindegyik esetében megvan a megfelelő speciális anesztéziai tevékenység. A szívsebészeti, idegsebészeti, ortopédiai sebészeti anesztézia mind külön ág.

Mi jellemzi az ortopédiai anesztéziát?

Az ortopédiai műtétek nagy része végtagműtét. Ezeknél a beavatkozásoknál együttesen végzünk regionális anesztéziát, ami több mint a helyi érzéstelenítés, és általános anesztéziát, ami a gyakorlatban altatást jelent. Magának a regionális anesztéziának sok fajtája van, más például a felső végtag és az alsó végtag esetében. Az alsó végtagnál gyakori a spinális, vagyis gerincbe adott injekció, a felső végtagnál, tehát a váll- és a kézműtéteknél általános az úgynevezett plexusérzéstelenítés. Ilyenkor a nyaki tájékon kilépő ideghüvelyt töltjük fel érzéstelenítővel, így a felső végtag egy pár órára fájdalommentessé tehető. Különböző technikákat alkalmazunk.

Ezt kombinálják tehát altatással?

Egynapos, sőt nappali sebészetről beszélünk, ahol a páciens pár órával az ébredés után otthonába távozhat. A regionális érzéstelenítést követően csak nagyon minimális altatószert adunk a betegnek, ezért lehet a beavatkozás után rövid időn belül ébreszteni. Ráadásul ilyenkor a regionális érzéstelenítés hatása még tart, vagyis az érintett terület zsibbad, nem fáj. A módszer így a műtét utáni fájdalomcsillapítást is segíti.

Az aneszteziológusnak a páciens elbocsátásnál is szerepe van?

Az aneszteziológus a teljes folyamatban részt vesz. Ha a sebész eldönti, milyen műtétet indokolt végezni, első lépésként a beteg eljön az aneszteziológiai ambulanciára a leleteivel, a kórelőzményével, hogy ki lehessen vizsgálni, alkalmas-e az egynapos sebészeti beavatkozásra. Nagyon körültekintőnek kell lenni, hogy kik azok a betegek, akiket meg lehet operálni egynapos sebészetben, milyen műtét alatti vagy műtét utáni kockázatok vannak, hogy ne legyen szövődmény. Ha engedélyezzük a beavatkozást, megtörténhet a műtét a megfelelő előkészítés után – erről már beszéltünk. És igen, a műtét utáni, vagyis a posztoperatív szakaszban a hazaengedés is az aneszteziológus feladata. Minden műtéti napon az aznap dolgozó aneszteziológus engedi haza a beteget, ha megfelelő az általános állapota.

Kik a kulcsszereplők a folyamatban?

Az operációt végző sebészek indikálják a műtétet, ők hozzák a beteget. A műtőben az adott operációhoz a megfelelő csapatnak kell felállnia. Az aneszteziológus orvos mellett dolgozik az anesztes asszisztens. Az ortopédiai műtéteknél nekem nagyon nagy szerencsém van, mert Vizer Istvánné Klára az asszisztensem az ortopédiai-vállsebészeti napokon. Ő is az Ortopédiai Klinikáról jön, huszonvalahány éve dolgozunk együtt nagyon jó csapatmunkában. A műtősnő vagy műtősfiú is nagyon fontos; főműtősnőnk, Kiss Éva ortopéd-traumatológiai műtői tapasztalatát külön ki szeretném emelni. Van egy főállású műtősfiúnk, aki jól képzett szakember. Mellette szintén az Ortopédiai Klinikáról jönnek műtősfiúk segíteni az ortopédiai műtétes napokon. Ezeken a napokon kiválóan összeszokott csapat van a műtőben, ami kulcskérdés a betegbiztonság miatt. És persze nagyon fontos a biztonságos ellátás érdekében, hogy a műtét után, az egynapos sebészeti osztályon eltöltött idő alatt jól képzett, lelkiismeretes nővérek ápolják és felügyeljék a betegeket a hazaengedésig. Így harmonikus a műtő és az osztály együttműködése a betegbiztonság érdekében.

Mennyit dolgozik Budaörsön?

Minden hétfőn itt vagyok, és egyre többször más napokon is. A budaörsi egynapos sebészeten eleinte mindig a kézsebészeti napok voltak a hétfők – azért lett ez az én napom, hogy az ortopédiai anesztéziát alkalmazni tudjam. 2013-tól inkább a vállsebészeti beavatkozások kerültek hétfőre, persze ezek is ortopédiai műtétek. Gulyás Károly doktorral, a Vállcentrum vezetőjével dolgozom. Neki már a tanítványai is hozzánk járnak műteni, úgyhogy egy hónapban mostanra 9-10, akár 12 vállsebészeti napunk is van. 2016 óta főállású vállalkozó orvosként több munkát tudok vállalni Budaörsön. Öröm ez, mert a kéz-, váll- és egyéb végtagműtétekre nagyon alkalmas a budaörsi egynapos sebészet. A betegek előkészítésére, a műtétre és az utógondozására is teljesen megfelelők a körülmények.

Kellő támogatást kapnak az intézménytől? Otthonosan érzik magukat?

A kezdetek kezdetétől, 2004 februárjától itt vagyok; elég sok minden történt ez alatt a tizenöt év alatt. A elmúlt időszakban az üzemeltetőtől minden támogatást megkapunk a vállsebészet és a vállsebészeti anesztézia területén. Nagyon szépen haladunk, fejlődünk. Sok tervünk is van, gondolkodunk, hogyan lehetne fejleszteni az ortopédiát. Akár nagyobb protézisműtétek is szóba jöhetnek a jövőben, ami persze már meghaladja az egynapos kereteket, hiszen pár napos bent fekvéssel járnak. Ennek a kidolgozása folyamatban van.

A magánéletben is kötődik Budaörshöz?

1989-ben költöztünk Budaörsre, az egyetem elvégzése után egy évvel. A férjemmel és a szüleimmel itt építkeztünk, együtt lakik a család. A fiam itt született, aztán a lányom is, 30 és 28 évesek. A férjem állatorvos, 1991 óta Budaörsön állatorvosi rendelőt üzemeltet. A lányom most végzett állatorvosként, az édesapja mellett dolgozik. Szeretünk Budaörsön élni, igazi otthonunknak tartjuk. Kiterjedt ismeretségünk, sok baráti kapcsolatunk alakult ki a harminc év alatt. A Római Katolikus Egyházközség Karitász Munkacsoportjában is aktívan tevékenykedem.

 Mivel tölti a szabadidejét?

Szeretünk utazni mind belföldön, mind külföldön. És a nyári időszakban nagyon sokat kerékpározunk a férjemmel. A gyerekek persze már nem jönnek velünk…

Nemcsak gyógyítanak, egészségesen is élnek.

 Ha sikerül. Kerékpározni mindenesetre szeretünk!

Írta: Révész Gábor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here