Összellenzéki politikai vitafórum volt az uniós választásokról Budakeszin

0
1069

„Magyarország küzd Orbanisztánnal”

Kerekasztal-beszélgetést szerveztek február 9-én Budakeszin az Európai Unió és Magyarország jelenéről és jövőjéről Pest 02 választókerület (ide tartozik Budaörs is) ellenzéki pártjai. Merre tart Európa és mi a közelgő EP-választások tétje?

Milyen lehetőségek közül választhatunk? Mi a legjobb és legrosszabb forgatókönyv és az milyen hatással lehet Magyarországra? Kell-e, és ha igen, hogyan kell változnia az Uniónak ahhoz, hogy képes legyen megküzdeni az előtte álló kihívásokkal? Mik ezek a kihívások és mi akadályozza, hogy ezekre Európa jó válaszokat adjon? Mit kezdjünk a Sargentini-dilemmával és így tovább. A feltett kérdésekre a tegnapi kerekasztal-beszélgetésen Budakeszin Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője, Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese, Donáth Anna, a Momentum Mozgalom alelnöke, Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője, Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője és Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője válaszoltak. A beszélgetést Szél Bernadett független országgyűlési képviselő moderálta, illetve az esemény házigazdája Hegyesi Beáta, a Párbeszéd elnökségi tagja volt. A téma tehát az Európai Unió és Magyarország jelene és jövője.

A „Budakörnyék”, mint az ellenzéki pártpolitikusokat összefogó szervezet két hónapja jött létre – vezette fel a beszélgetést Hegyesi Beáta – azzal a céllal, hogy a Pest megyei 2. számú választási körzetben élőket arra biztassák, menjenek el szavazni az európai parlamenti választásokon május 26-án, és hogy alternatívát kínáljanak ellenzéki oldalon. Majd bemutatta a kör tagjait és ennek a rendezvénynek – amivel hagyományt kívánnak teremteni – a szervezőit. Abc sorrendben: Bethlen Csaba Magyar Kétfarkú Kutyapárt, Hargitai Zsuzsa Demokratikus Koalíció, Nagy László Csaba LMP, Tordai Miklós Párbeszéd Magyarországért, Szemző Áron Momentum (nem volt jelen), Szél Benadett független országgyűlési képviselő, az MSZP-től Bárány Balázs, akit Szabó Péter képviselt, illetve maga Hegyesi Beáta a Párbeszéd elnökségi tagja.

A válaszadások is sorrendben haladtak, balról jobbra, majd jobbról balra. Amiben egyet értettek, hogy a bevándorlás fontos téma ma Európában, mert Európa nem maradhat úgy, ahogy van, de messze nem ez a legfontosabb. A parlamenti választások tétje az, hogy az Európai Unió előre megy-e vagy szétesik, hogy Orbánék meg tudják-e fordítani a demokratikus folyamatokat. „Magyarországon ma hazafinak lenni azt jelenti, hogy Európa párti” – hangzott el Arató Gergelytől. Majd Donáth Anna azt hangsúlyozta, hogy nekünk az EU választások tétje elsősorban az, hogy velünk mi fog történni.Mert Európában ma Magyarország egyenlő a Fidesszel és a tét az, hogy megmutassuk, hogy ez nem igaz.”  Tőle Újhelyi István vette át a mikrofont, aki szerint a lényeg az, hogy „Magyarország küzd Orbanisztánnal. 2019 tétje az, hogy az orbáni rendszer kiteljesedhet-e, itt marad a nyakunkon évtizedekig, lehet-e Ráhel az utód vagy valamelyik oligarcha, de én meg az szeretném, hogy 2019 az orbáni rendszer megroppantásának az éve legyen. (…)” Szerinte az EU pártiak és EU ellenesen küzdenek egymással és nem a migráció elutasítása vagy elfogadása, hiszen „mi nem támogatjuk az illegális migrációt. De beszéljünk inkább a magyar valóságról, a magyar egészségügyről, a magyar oligarchák elképesztő korrupciójáról, a magyar oktatásról és sok minden másról.”

Európában a magállamok többségében erős szándék és akarat van az integráció megerősítésében – kezdte gondolatmenetét Jávor Benedek. Ugyanakkor vannak olyan tagállamok, melyek ezt aktívan akadályozzák. S az igazi veszély az, hogy akik erősíteni akarnak arra a következtetésre fognak jutni, hogy sok a 27 tagállam. A választás tétje tehát szerinte az, hogy a Fidesz és a hozzáhasonlók hány képviselőt tudnak küldeni és ennek milyen hatása lesz a jelenlegi válsággal szembeni reformtörekvésekkel. „Az ellenzéki pártok felelőssége, hogy tudnak föllépni a leghatékonyabban, hogy gátat vessünk a Fidesz előretörésének az EP választáson.”

Gyöngyösi Márton a népvándorlás oldaláról közelített, egyetértve azzal, hogy szinte már sehol Európában nincsenek illegális migráció pártiak, áttérve az EU-on belüli népvándorlásra, a kivándorlásra, eljutva a határon túli nemzeti kisebbségek autonómiájának a kérdéséhez. „Az, hogy képesek vagyunk-e az ezzel kapcsolatos vitákat lefolytatni és az, hogy Magyarország az EU-ban végre egy lehetőséget lát, nem pedig még egy ellenséget, aki ellen folyamatosan és öncélúan folyamatosan küzdeni kell, ez a május 26-i választások tétje.

Ungár Péter első körben a Fidesz kétszínűségét emelte ki, hiszen egyfelől kiplakátolják, hogy megállítják Brüsszelt, közben részt vesznek minden vezető testületben, tehát részesei az EU vezetésének. „Azt szeretném a fideszes szavazóknak üzenni, hogy ne dőljenek be” ennek.

A fórum több kérdéskörrel folytatódott, és mintegy két és fél óra múlva kaptak az érdeklődők szót. Egy hölgy azt szerette volna megtudni, hajlandóak-e elgondolkodni, hogy az EU választásokra is közös lista kéne a pártoktól. Egy fiatalember azt kérte, mindenki egy-egy mondattal mondja el, miért az ő pártjukra szavazzunk. Egy másik fiatalember is érveket kért, amivel a bizonytalan szavazók megnyerhetők. A kicsit idősebb férfi a választási eredmények következményeit szerette volna értékeltetni, illetve, hogy a harácsolós oligarchiával mit lehet tenni. Egy másik, idősebb férfi írásban nyújtotta be a kérdését (szerinte régen ez volt a módi, kortársként e sorok írója szerint nem volt általános jellemző), de azért szóban is feltette: látnak-e arra esélyt, hogy kirúgják Magyarországot vagy kilépünk az EU-ból. A válaszadást Újhelyi István kezdte. A közös lista lekerült a napirendről, de akik tudnak, együttműködnek – tudtuk meg egyebek között.

A több mint három órás fórum itt megtekinthető:

“Mire jó az EU?!” – ellenzéki kerekasztal Budakeszin. Élő közvetítés! Ossza meg Ön is a videót!#StopOrbán #HazaSzeretetEurópa

Közzétette: Ujhelyi István dr. – 2019. február 9., szombat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here