Országos Könyvtári Napok programsorozat a budaörsi könyvtárban

0
235

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség 2006 óta szervezi meg az Országos Könyvtári Napokat minden év októberében. Ez a könyvtáros szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozata, amihez csatlakozhatnak könyvtárak az ország bármely részéről, melyek törekednek a helyi sajátosságok megjelenítésére, a helyi érdeklődés felkeltésére. A Budaörsi Gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár idén részt vesz ebben, Temesiné Haag Beatrix, a könyvtár igazgatója mondta el, mit jelent ez számunkra.

Az Országos Könyvtári Napok programsorozat október 4-10-ig kerül megrendezésre a budaörsi városi könyvtárban. „A pályázatomban is szerepeltettem, hogy régi vágyam csatlakozni ehhez a programsorozathoz, mert fontosnak tartom” – mondta Temesiné Haag Beatrix, a könyvtár igazgatója. „Tulajdonképpen ez egy könyvtári „könyvhét”, amikor hagyományosan, országszerte változatos rendezvényekkel várják olvasóikat, látogatóikat a könyvtárak” – tette hozzá.

Az országosan egységes tematikára épülő rendezvénysorozathoz a programban résztvevő könyvtárakat játékleírásokkal, aktuális információkkal, módszertani ajánlásokkal segítik a főszervezők. A rendezvény hete országosan fix időpont, a csatlakozók is ehhez igazodnak.

A könyvtárak közös célja, hogy minél többen látogassák, használják könyvtárainkat úgy is, mint egy nyílt közösségi teret, ahol jó összetalálkozni, vagy adott esetben jól lehet szórakozni és jó élményeket kaphatunk – tájékoztatott a könyvtárigazgató. „Szerencsére ebben az évben ismét lehetőség van a személyes részvételre a programokon, szemben az elmúlt súlyos pandémiás időszakkal. Természetesen a létszám korlátozott, mivel az alkalmas termeinkben kb. 50 főt tudunk leültetni – mondta el az októberi rendezvényről.

Arra a kérdésre, hogy elsősorban kikre számítanak ezen a rendezvénysorozaton, Temesiné Haag Beatrix elmondta, hogy az Országos Könyvtári Napok hetén a programok minden érdeklődőnek, olvasóiknak és Budaörsre látogatóknak, tehát bárkinek szólnak, aki megtiszteli őket a jelenlétével.

A programokra a meghívott vendégek kiválasztását egy többszempontú felmérés előzte meg, amelyben benne van a korcsoporti igény, gyermek-felnőtt, továbbá a budaörsi kötődés, az olvasók körében a népszerűség figyelembe vétele, valamint a könyvtár munkatársainak véleménye is. A programszervezésben fontos szempont volt a sokszínűség is. Ezért lesznek kiállítással egybekötött gyermek író-olvasó találkozók és felnőtt író-olvasó találkozók, valamint zenei est és a záró napon délelőtt játékos könyvtári kvíz– tudtunk meg részleteket a programsorozatról.

A forrás tekintetében elsősorban a Budaörs Város Önkormányzata, másfelől a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán keresztül a Pest Megyei Könyvtár biztosítják a megfelelő finanszírozási feltételeket.

“Nagy szeretettel várunk minden érdeklődőt az Országos Könyvtári Napok idei hetén a programjainkra!”

A programokon való részvétel ingyenes.

A Gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár (Budaörs, Károly király utca 20.) programja 2021. október 4. és 10. között:

Október 4., hétfő, 14:45: Telegdi Ágnes író, természetfotós kiállítása gyermekeknek

Október 5., kedd, 18:00: beszélgetés Totth Benedek budaörsi író, fordítóval

Október 6., szerda, 18:00: Szabó T. Anna, Dragomán György budaörsi író-költő házaspár estje

Október 7., csütörtök, 18:00: R. Kelényi Angelika író estje

Október 8., péntek, 19:00: Napfonat női a capella együttes

Október 9., szombat, 10:30: Könyvtári Kvíz Solymosi Ákos kvízmester vezetésével

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here