Olvasnivalók a nyárra kisebb-nagyobb kamaszoknak

0
154

Nyáron a gyerekeknek több idejük jut olvasni, mint tanév közben. Ebből indult ki Bakai Gyöngyi és Domány Kati, amikor legutóbbi Bookolj! című könyvajánlójukat elkészítették. Videójuk a Városi Ifjúsági Klub Facebook oldalán található. Az áttekinthetőség kedvéért itt is felsoroljuk az ajánlott köteteket. Mindemellett érdemes lesz kimenni az Ünnepi Könyvhétre, június 9-12-ig a Duna korzón lesznek a gyermek és ifjúsági könyvkiadók, ahova válogatottan a legjobb könyveiket viszik ki, ott aztán nehéz rossz könyvet választani.

Kisiskolásoknak (fiúknak is!) jó választás lehet Nyulász Péter Berger Szimat Szolgálat sorozata, ami az izgalmas nyomozós történeten belül észrevétlenül műveltségi ismereteket is tartalmaz. Illetve M. Kácsor Zoltán Zabaszaurusz sorozata.

Tíz-tizenkét éveseknek ajánlható a Jóbarátok Sütibolt sorozat (Linda Chapman), kedves történetei. A titkos kert (Frances Hodgson Burnett) is szóba került, egy régi klasszikus, szép történet.

Szabadulószobás kiadvány feladatokkal Dimitris Chassapakistől EXIT A könyv, de ilyen típusú könyv van alsósoknak való is. Illetve léteznek kalandjáték jellegű könyvek is, például az 1000 veszély sorozat a Scolar Kiadótól, ezekre a könyvekre jellemző, hogy bizonyos pontokon az olvasó dönti el, hova lapozzon, merre haladjon a történet.

Nem a Szent Johanna gimis (Leiner Laura) könnyedségű tiniregény Papp Dórától a Tükörlelkek (két része van), ami valódi élethelyzeteket, problémákat is feldolgoz.

Klasszikus lányregény a Bezzeg az én időmben (Fehér Klára), szórakoztató, ugyanakkor komoly is, mert a II. világháború zajlik a háttérben és annak következményei begyűrűznek a történet folyamába. A lányregények sorban megemlítették még Bálint Ágnes A repülő dívány című regényét, amit Bakai Gyöngyi szintén személyiségfejlesztőnek jellemzett, arról szól, “hogyan lehet az elkényeztetett Juliból embert faragni.”

Frank Mártontól a Páratlanok sorozat misztikus, fantasy, inkább fiúknak való (12-14 éveseknek), de lányok is szokták olvasni szívesen. Jó fantasy még a Spiderwick Krónikák is.

Kiskamaszoknak, azaz felsősöknek ajánlható a többkötetes Nagy folyók haragja Schmal Rózától, ami szintén a fantasy műfajába tartozik.

E korosztályon belül a nagyobbaknak, tizennégy éven felülieknek Neal Shusterman Kaszás című könyve nagyon népszerű most. Az Időfutárok sorozat, ami rádiójáték volt eredetileg, de regényformában is megjelent.

Domány Kati képregényeket is ajánl, amik lényeges témákkal is foglalkoznak, ilyen a Görcs, a Nővérek és a Mosolyogj! Raina Telgemeiertől.

Komolyabb témájú a tizenhat éven felülieknek bekategorizált Soha senkinek, mert az abúzus témáját veszi elő, de Bakai Gyöngyi szerint tizenhárom évestől már olvashatják.

Szintén idősebbeknek ajánlják, de tizennégyévestől már érdekes lehet Kemény Zsófi Én még sosem című könyve. Lois Lowry Nyáron történt regénye is szomorú, de jó.

Szintén komolyabb könyv (tizenhárom-tizennégy éves kortól) Eve Ainsworth 7 nap, az iskolai zaklatás témájában, mindkét szemszögből. Ez is személyiségfejlesztő hatással bír, s mivel komoly problémákat feszeget, jó, ha a gyerekkel megbeszéljük az olvasottakat, hogy könnyebben feldolgozhassa az élményt. Bullying témában Wéber Anikó magyar szerzőnek is van egy könyve, Az osztály vesztese címmel. De Wéber Anikónak az összes könyve jó.

Linn Skåber A szívem egy bezárt bódé kamaszmonológokat tartalmaz, szép illusztrációkkal. Rövid írások, a tizenéveseket szólítja meg, magukra ismerhetnek bennük.

Tizenhat éven felülieknek való a Szívlapát, kortárs versekkel. És tizennyolc éven felülieknek való a 25 kortárs novellát tartalmazó Szevasz. Egy másik jó novelláskötet a 2050 Ifjúsági novellák a jövőről.

Egyéb rövidebb történeteket tartalmaz a Caesar/Zeusz/Odin/Merlin és bandája sorozat viccesen dolgozza föl a történelmi és mitológiai sztorikat. A 25 szelfi hasonló, a magyar történelemből, Árpád-kori, török kori, a felvilágosodás korából.

Jennifer Chambliss Bertman Könyvvadászok című könyve is nagyon jó, két kötete is van.

Bakai Gyöngyi népszerűsítette a városi könyvtárat is, hiszen nem kell minden könyvet megvenni. „Csak a jó könyveket kell megvenni, hogy bármikor levehesd a polcról” – mondta.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here