Október 10-én veszélyes hulladék gyűjtés lesz

0
955

Van, aki már a szeptember 12-i, a lakosság számára szervezett lomtalanítási akció során kirakta a lomok közé régi televízióját, maradék festékeit, holott az ÉTH Nonprofit Zrt., illetve a BTG Nonprofit Kft. felhívásában hangsúlyozta, hogy veszélyes hulladékot ne tegyenek ki, hiszen azok összegyűjtésére is kitűztek már egy napot, október 10-ét. Ugyanis a veszélyes hulladék külön kezelést igényel, nem borítható egybe a viszonylag ártalmatlan, nagydarabos lomokkal. Elmondjuk, miért.

Döbbenetes, hogy még mindig vannak olyan nagykorú emberek itt Budaörsön is, akik nem hallottak arról, hogy a szemétnek van olyan típusa, melynek ártalmatlanítása, ha egyáltalán ártalmatlanítható, vagy elhelyezése különleges eljárást igényel, ezért nem szórható a kukába meg nem rakható ki az általános lomok közé a lomtalanításkor.

 

A lakosság számára kiírt veszélyes hulladék gyűjtés általában az emberek életterében előforduló, valamilyen oknál fogva mérgező, a talajba, a felszíni, a felszín alatti vizekbe vagy a levegőbe jutva, az egészségre és a környezet élővilágára kockázatot jelentenek. A leggyakrabban előforduló veszélyes hulladék típusokat, illetve azokat, melyeket az akció keretében átvesznek, a felhívásban fel is sorolják:

– gumiabroncs (háztartásonként max. 4 db-ot (egy garnitúra) vesznek át)

– kiürült spray flakonok (általában a propán-bután gázos tartályosok)

– permetezőszerek és egyéb vegyszerek

– használt nyomtató patronok (tonerek)

– fagyálló folyadék

-szárazelemek, akkumulátorok

– festékmaradék, illetve göngyölegei, hígító és egyéb oldószerek (háztartásonként max. 10 kg-ot vesznek át)

– savak és lúgok

– ragasztók és gyanták

– gyógyszerek

– fénycsövek, izzók

– használt motorolaj

– használt étolaj

A festék, növényvédő szer, gyógyszer és egyéb vegyszerek esetében lehetőleg az eredeti csomagolásban vigyük a hulladékot. Egyrészt a göngyöleg (flakon, fémdoboz, meg a beszáradt ecset) is veszélyes hulladéknak számít, másrészt így a szakemberek számára könnyebb lesz az adott anyag pontos beazonosítása.

 

Veszélyes hulladéknak számítanak az ún. e-hulladékok is, mely az elektronikai és számítástechnikai eszközökből származnak és egyidejűleg azok is leadhatók a gyűjtési napon:

– képcsöves és digitális TV-k, monitorok

– híradástechnikai gépek, Hi-Fi berendezések

– számítástechnikai eszközök

– háztartási kisgépek, kábelek

 

Mert mi történik, ha ezek csak úgy kikerülnek a természetbe? Ha az olaj például élővízbe jut, a felszínre kerülve az olajfolt elzárja az oxigén útját, ezzel fulladásra ítélve az ott élőket. A talajba jutva a légáteresztő képességet akadályozza, így okozza pusztulását a növényzetnek, a talajflórának. Az elemekben, akkumulátorokban lévő sav kioldja a talajban kötött állapotban lévő nehézfémeket, melyek belemosódnak a felszín alatti vizekbe, károsítják a vízi élővilágot. Szintén a vízi élővilágot veszélyeztetik – és mivel az embernek is létszükséglete a víz, ezáltal az emberre is veszélyes – a vegyszerek, mert még a szennyvíztisztítás során sem bomlik le minden vegyület.

Palát és bitumenes szigetelőt, illetve egyéb, építkezésből származó hulladékot nem vesznek át!

A veszélyes-, és e-hulladék átvételének időpontja és helyszíne:

2020. október 10. (szombat), 8:00-16:00 óra között – Ifjúság utca (parkoló)

forrás: BTG Nonprofit Kft.

A nagyobb súlyú elektronikai készülékeket (hűtőszekrény, mosó- és mosogatógép, képcsöves TV, stb), október 10-én, házhoz menő rendszerben is leadhatják. Amennyiben ezt választják, kérjük, jelezzék 2020. október 6-ig az alábbi elérhetőségek bármelyikén:

  • ugyfelszolgalat@btg.hu e-mail címen,

  • hétköznap 8:00 és 15:00 óra között a 06 30 937 8299 mobil telefonszámon,

  • a BTG központi számán (+23 420-151) tárcsázásával és a 6. menüpont (ügyfélszolgálat) kiválasztásával, vagy

  • ügyfélszolgálati időben személyesen, a BTG ügyfélszolgálatán!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here