Okkal CSOK-kal, ok nélkül CSOK nélkül

0
6695

A CSOK szabályozásának szeptemberi enyhítése növelni fogja az igénylők táborát 2017-re – mondja Raisz Mendy független hitelezési szakértőnk.  Akinek az a tapasztalata, hogy bár a szabály ugyanaz, egyes bankok szigorúbban is értelmezhetik azokat, mint más pénzintézetek, sok a félretájékoztatás, ezért aki igénybe szeretné venni az állami támogatásokat, járjon alaposan utána.

A várt 43% helyett eddig csak 21% vette igénybe az ingatlanvásárláshoz vagy korszerűsítéshez az állami családi támogatást – olvasható a MAPEI Kft. saját partnerei körében végzett felmérésében (https://www.budaorsinaplo.hu/gazdasag/20160922/mindenki-tobbet-vart-a-csok-tol-de), amit más piaci elemzések is alátámasztanak. Sokan tápláltak tehát hamis reményeket a CSOK-kal kapcsolatban. Ennek okairól és a szabályozási enyhítésekről kérdeztük Raisz Mendy független hitelezési szakértőt.
„Nehéz véleményt mondani, hiszen a nagyberuházások hatását még nem lehet pontosan megítélni, de arra számítunk, hogy a CSOK szabályozásának szeptemberi enyhítése növelni fogja az igénylők táborát 2017-re, aminek eredményeképpen a Benks jövő évre 15-20% piacbővülést vár a lakáshitelezésben” – mondja a szakértő.
Ilyen enyhítés többek között, hogy a gyermek 25. életévéig igényelhető lesz a támogatás, továbbá, hogy új lakás vásárlása esetén már használatbavételi engedély nélkül is igényelhető és megoldódik az osztatlan közös tulajdonban lévő lakással kapcsolatos probléma is. De az új rendelet új korlátozásokat is tartalmaz, például nem lehet CSOK-ot igényelni olyan új lakások után, amit az igénylő közeli hozzátartozója tulajdonában álló társaság épített.  Fontos még, hogy a módosítás csak a támogatás igénylését teszi lehetővé a tervezőasztalról eladott új lakások esetében, a folyósítás továbbra is a használatbavételi engedély megszerzéséhez kötött.  A vissza nem térítendő támogatást mellé igényelt hitellel pedig szintén meg kell várni a használatba vételi engedélyt. Az építkezéshez igényelt CSOK-ot és hitelt a bankok továbbra is szakaszosan folyósítják, de az bankonként változhat, hogy előre vagy utólag teszik-e a készültségi foknak megfelelően.
„A tapasztalatunk az, hogy bár a szabály ugyanaz, egyes bankok szigorúbban is értelmezhetik azokat, mint más pénzintézetek”. Nézzünk erre néhány példát! Alapvetően nem szükséges az ügyintézéshez a gyermek személyi igazolványa, de van, ahol mégis kérik. Eltérő a folyósítás módja is, és van, ahol építkezés esetén addig nem kötik meg a szerződést, amíg az ügyfél nem használta még fel az előírt önerőt. S hiába az a szabály, hogy csak az egyik félnek kell 40 év alattinak lennie a megelőlegező CSOK-nál, a bank mérlegelheti, hogy vállalhat-e három gyermeket mondjuk egy 37 éves anya és nála jóval idősebb apa.
A bankok tapasztalatai, az ügyintézők gyakorlata és természetesen a hitelközvetítő kollégák ismeretei is eltérőek. Aki komolyan gondolja, hogy igénybe szeretné venni az állami támogatásokat, járjon előre alaposan utána, hogy megfelel-e a feltételeknek. Ne csak egy helyen érdeklődjön, mert sajnos elképzelhető, hogy ott rossz tájékoztatást kap, és amikor ez kiderül, kifut a határidőből!
Különösen fontos a tájékozódás az úgynevezett mozaik családok esetében, vagy ahol kétséges a társadalombiztosítási jogosultság igazolhatósága, illetve a GYED és a GYES például nem jogviszony, ezért a támogatás megítélése szempontjából nem számít jövedelemnek.  Tetőtér ráépítésnél csak két önálló albetét fogadható el az igényléséhez; bővítésnél az első mozdulat előtt kell igényelni, addig nem bontunk, nem kezdjük meg a munkát, és még számos dolog van, amire figyelni kell.
Szögezzük le, hogy a CSOK nem adható, hanem jár azoknak, akik megfelelnek a feltételeknek! De sajnos ezt ki kell járni, és gyakran elakad az ügyintézés. Ezért ha egy válasz, egy állásfoglalás nem érkezik meg legkésőbb 30 nap után, menjen utána és ne várjon rá tovább!  Miért csak 21% vette igénybe eddig a támogatást, miközben a duplája tervezte? Mert az előforduló félretájékoztatások, a nyomtatványok sűrű változtatása és a banki reakciók miatt sokan feladják.  „Ne tegyék! Mivel minden eset más és más, egy cikk keretében nem tudom megmondani, hogy mi a működő megoldás, de az biztos,hogy független szakértőként díjmentesen dolgozunk, tehát a hiteligénylőnek a pénzügyi közvetítő semmilyen plusz kiadást nem jelent, ugyanakkor szigorúan ellenőrzött, ingyenes szolgáltatásról van szó”.
Bővebben: www.benks.hu
Olvasóink kérdéseit Raisz Mendy ide várja: mendy.raisz@benkspartner.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here