Nyáron lesz hétéves a Budaörs Handball

0
926

Nyáron lesz hétéves a Budaörs Handball, ami rohamtempóban vált kis egyesületből komoly utánpótlásbázissal rendelkező profi élvonalbeli, ám mégis családias hangulatú kézilabda klubbá. Az eddigi történet a kimondott célokkal párhozamban messze túlmutat az eredményességen és a sportág népszerűsítésén, és beszédes adat, hogy 18 csapatuk 22 bajnokságban szerepel. A felnőtt nők pedig a harmadik szezonban játszanak az NB I-ben.

 

A kemény, alázatos munka egy nem mindennapi lehetőséget eredményezett a 14 éves Kovács Noéminek, mert Mihály Attila a Budaörs Handball vezetőedzője múlt csütörtökön meghívta a felnőtt csapat edzésére. „Izgatott voltam az elején, de nagyon jól éreztem magam az egyéni képzésen. Nyilván itt már teljesen más a tempó, mint nálunk, de azért bírható volt. Óriási megtiszteltetés, hogy itt lehettem, próbálom meghálálni alázatos munkával a bizalmat. Minden edzésen és meccsen igyekszem odatenni magam, amennyire csak lehet, hogy fejlődésem töretlen legyen” – nyilatkozta utána a serdülő lány játékos.

A budaörsi kézilabda életéből ehhez hasonló friss, hírértékű történésekről akár hetente több alkalommal is beszámolhatnánk, és hogy eddig mégis miért nem került rá sor, az – ahogy az időseknek szokták mondani – „hosszú”. Pótolandó azonban az elmaradtakat ebben a cikkben arra vállalkoztunk, hogy röviden összefoglaljuk az egyesület elmúlt hét évét.

2011 júniusában Kálóczi Imre kezdeményezésére éledt újra a budaörsi kézilabda, és már az induláskor az volt az egyik legfontosabb célja, hogy a környék településein, valamint a főváros budai kerületeiben összefogja és megszervezze a gyerekek kézilabdázási lehetőségeit. A Budaörs Handball vezetősége azóta is vallja, hogy a sport olyan értékeket közvetít, melyek nélkülözhetetlenek az egészséges, teljes élet eléréséhez, valamint rengeteget segít a mindennapi élet más területein a kihívások leküzdésében is. Ezért volt fontos, hogy ne csak eredményes legyen a klub, hanem legalább ilyen prioritást kapjon az egészséges, iránymutató értékrenddel bíró fiatalok nevelése és a barátságos, családias légkörű, összetartó közösség, a budaörsi kézilabda család tovább erősítése.

A klub alapításakor elsősorban a budaörsi kézilabda élet feltámadását reméltük, bízva abban, hogy egy nap a magyar kézilabdasport meghatározó szereplőjévé válhatunk. Az álomból kimondott cél, a célból kemény munka és rengeteg feladat, a becsületes munkából pedig szemmel látható eredmény született. Budaörs városa és nem utolsósorban szponzoraink közös sikere, hogy a lányok mára stabil szereplői a magyar első osztálynak. Küldetésünk sarokköve továbbra is a minőségi utánpótlás nevelés, a magyar fiatalok tehetséggondozása. Több száz gyermeknek biztosítunk sportolási lehetőséget a kézilabdán keresztül“ –  összegzett Kálóczi Imre alapító, a Budaörs Handball társadalmi elnöke.

A második NB I/B-s bajnoki cím után a kizárólag magyar játékosokat foglalkoztató  budaörsi felnőtt női csapat 2017 őszén már a harmadik NB I-es szezonját kezdte meg a világ egyik, ha nem a legerősebb mezőnyében. Friss feljutóként joggal élték meg a szurkolók páratlan sikerként a pontszerzést, majd a második élvonalban töltött szezonban a biztos bennmaradást, hiszen a lányok példát mutattak küzdeni tudásból, alázatból, szorgalomból és becsületből. Aki kilátogat akárcsak egy meccsre a városi sportcsarnokba, láthatja, hogy a sportág és a klub egyre nagyobb közösségteremtő erőt jelent városunk számára. Az, ami egykor csupán álom volt, ma már létező program és lehetőség a budaörsi kicsik és nagyok számára egyaránt.

Budaörs Város Önkormányzatának és a további szponzoroknak köszönhetően a 2017/2018-as szezonban már több mint 300 igazolt kézilabdázó sportol hétről hétre budaörsi színekben. Minden összeszámolva 18 budaörsi csapat 22 bajnokságban szerepel. Ekkor még nem is beszéltünk a klub szakmai igazgatóhelyettese, a sportág legendája, Hornyák Ágnes által vezetett Sulikézi Programról, ahol megközelítőleg ezer környéken élő gyereknek tartanak testnevelés óra keretében kézilabda-foglalkozást a Budaörs Handball szakemberei, valamit a nyári táborról, amiből idén Pálos-Bognár Barbara is kiveszi majd a részét.

A Magyar Kézilabda Szövetség a nyáron útjára indította azt a központi utánpótlás nevelési koncepciót, ami egységessé teszi az utánpótlás korú játékosok képzését. Mindenképpen pozitív megerősítés számunkra, hogy a nemrég közreadott iránymutatás a saját, egységes, évek óta működő rendszerünktől minimális mértékben tér el csupán. Legfontosabb, hogy továbbra is emberközpontúak maradjunk. Nem kívánunk mindenkiből élsportolót nevelni, sokkal fontosabbnak tartjuk, hogy a jövő generációját egészséges, tanult, sportszerető, tisztességes emberek alkossák, akik a kézilabda minden fortélyát birtokolják. Meglátásom szerint az előző években a játékosaink dinamikusabban fejlődtek a szezon során, mint versenytársaik. Jó célnak tartom minimum ezt a trendet megőrizni mindamellett, hogy folyamatosan keressük azokat a sarokpontokat, amelyek mentén még jobbá tudunk válni“ – fogalmazott Neukum Tamás szakmai igazgató, aki a kezdetektől fáradozik a klub építésén. 

A Budaörs Handball ma, 2018. április elején már megkérdőjelezhetetlen tényezője a honi kézilabda életnek. A Magyar Kézilabda Szövetség vezetői is elismeréssel  beszélnek a klubról:  „A Budaörs Handball ékes bizonyíték arra, hogy az álmok és a célok elérhetőek, ha valaki hajlandó értük keményen megdolgozni. Fiatal a klub, így sokat kell tanulnia, de ezzel az elszántsággal és példamutató hozzáállással még nagyon sokra viheti. Kíváncsian várom, hogy mit hoz a következő öt év Budaörsön” – fogalmazott Pálinger Katalin, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke.

Az valóban jó kérdés, hogy mit hoz a jövő, de egy biztos, a Budaörs Handball vezetői, edzői, játékosai lankadatlan lelkesedéssel, szorgalommal és becsületes munkával igyekeznek majd meghálálni Budaörs város bizalmát. Mi pedig ígérjük, hogy a Budaörsi Napló hasábjain is sűrűbben számolunk be az aktualitásokról.

Írta: R. D. – E

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here