Novai Éva szenior tájékozódási futó-VB-t nyert – Frissítve!

0
685

A Budaörsön élő Novai Éva nyerte tegnap Székesfehérváron a szenior tájfutó világbajnokságot W40 kategóriában (női 40-44 éves korosztály). A korábban élsportolóként sokszoros magyar bajnok és válogatott tájfutó háromgyermekes anyukaként sem hagyott fel a sporttal, a most zajló világversenyre pedig többek között a Jókai Mór Művelődési Ház Kocogi futóklubjának edzésein készült.

Augusztus 7. és 13. között kerül megrendezésre a szenior tájékozódási futó-világbajnokság Magyarországon (Velence központtal, székesfehérvári, illetve Csákvár és Pákozd melletti futamokkal, melyek a Vértesben és a Velencei-hegységben lesznek). Az egyhetes rendezvényen három, különböző távú versenyen hirdetnek világbajnokot, tizenhárom korosztályban (a korcsoportokat ötéves szakaszokra bontják, 35-95 éves korig).

Vasárnap a rövidtávú, úgynevezett sprint számban rendezték meg a döntőket (melyek előselejtezője szombaton volt) Székesfehérvár belvárosában. Novai Éva 3100 méteren, 22 ellenőrző pontot érintve 16 perc 58 másodperc alatt teljesítette a pályát. Egyébként is a sprint szám a kedvence, ebből a kategóriából már szerzett bronzérmet 2004-ben, egyetemista világbajnokságon.

A Magyar Televíziónak adott nyilatkozatában tegnap elmondta, nagyon elégedett ezzel az eredménnyel. „Ha az ember egy flow-ban van, és mindig tudja, hogy a következő pillanatban mit fog csinálni, mit kell majd látnia, merre kell kanyarodnia, ha nem annyira a jelenben, hanem egy közeljövőben él a pályán végig, akkor a fizikum másodlagos, a lába csak viszi a feje után”.

2020-ban a Covid miatt elmaradt a szenior tájfutó világbajnokság, idén pedig eredetileg Japánban rendezték volna meg, de ők az olimpia miatt ezt lemondták. Tavaly novemberben dőlt el, hogy Magyarország elvállalja a rendezését.

Novai Éva, bár egyesülete a Szegedi Vasutas SE, Budaörsön él, edzéseit többnyire a környező hegyeken végzi. A világbajnokságra felkészülése során a tájfutó versenyek mellett a Jókai Mór Művelődési Ház Kocogi futóklubjának edzésein is gyakran részt vett, így a közösségi oldalon külön megköszönte a futóklub vezetőjének, Gyurcsák Szilviának és az edzőtársaknak a közösen végzett munkát: Köszönöm az együtt átizzadt, ugyanakkor poénokkal teli hétfői edzéseket, rengeteget lendítettek rajtam! Csapat nélkül nincs egyéni teljesítmény, ezt bizton állítom!”

Hetente három-négy edzést végez, ennyi kell ahhoz, hogy állóképességét szinten tartsa, de szerencsére az átedzett évtizedek eredményei sem múltak el nyomtalanul, ezekből igyekszik kihozni a maximumot. „Három gyerek és a nyolcórás, vezetői pozícióban végzett munka mellett nem fér bele több” – mondta. „De nem is akarok többet belefektetni már. Tizenöt éven át voltam válogatott, a komoly élsportból annyi elég volt” – tette hozzá.

A vasárnapi győzelemmel azonban még nem ért véget számára a világbajnokság, mert kedden lesz az úgynevezett erdei előfutam, ami selejtez a szerdai középtáv és a pénteki hosszútáv döntőre is. A mezőny fele jut tovább, és képességeit tekintve biztosak lehetünk abban, hogy Novai Éva 11-én, szerdán és 13-án, pénteken a döntő futamokban is rajthoz áll. Szurkoljunk neki!

A mai, augusztus 11-i futamon, mely középtávú, erdei terepen zajló verseny volt, Novai Éva a kategóriájában bronzérmes lett, egy szlovén és egy dán versenyző előzte meg. A pálya teljesítéséhez 4850 métert, és azon belül is 145 méteres szintkülönbséget kellett leküzdeniük a W40 korosztályú, A csoportbeli sportolóknak, 18 ellenőrzőpontot érintve.

Még egy versenyszámban lesz érdekelt Novai Éva, augusztus 13-án, pénteken a hosszútávú terepfutás következik majd. Frissítés: a hosszú távon, a mintegy 6,5 km-es, 230 m szintkülönbségű pályán, ahol 15 pontot kellett érinteni, Novai Éva végül hetedik lett.

A képek a szenior világbajnokság honlapjáról, ahonnan az eredményekről is lehet tájékozódni: https://wmoc2021.hu/en/news/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here