Nőgyógyászati ellátás a hét minden napján a Budaörsi Egészségügyi Központban

0
114
Bővül, de fejlődik is a nőgyógyászati ellátás

Miközben a szülészet-nőgyógyászat az országban csaknem mindenhol problémás területté vált, Budaörsön a vezetőség és dr. Csákó Bence szülész-nőgyógyász szervezőmunkájának köszönhetően olyan orvosgárda állt össze, amely szaktudás tekintetében párját ritkítja. A várólisták hosszúsága általános gond, rövidítésükért nemcsak az intézmény, a betegek is tudnak tenni.

Dr. Csákó Bence

Közfinanszírozott nőgyógyászati ellátásban a Budaörsi Egészségügyi Központ minden magyar biztosítottat fogadni tud, érkezzen beutalóval vagy anélkül. Terhesgondozás keretében a szülészet Budaörs és Herceghalom mellett a törökbálinti és zsámbéki várandósokat is ellátja. A világjárványt megelőző esztendőkben mindez évi tízezer orvos-beteg találkozót jelentett az ambuláns ellátásban, ami a COVID alatt megfeleződött. Ezen belül az évi 1300-1500 rákszűrés mindössze évi 200-ra esett vissza a kormányzati szigorítások miatt – pótlásuk jelenleg is zajlik.

A terhesgondozásban az ellátási profil gyakorlatilag a vizsgálatok teljes körére kiterjed, beleértve az ultrahangvizsgálatokat és a laborvizsgálatokat is. Egyedül a terhesség 12., 20. és 30. hetében esedékes genetikai ultrahangvizsgálatokra kell a várandósokat a területileg illetékes centrumba, a Semmelweis Egyetem klinikájára utalni – mondja Csákó Bence szülész-nőgyógyász, aki 2018 óta vesz részt a budaörsi intézmény munkájában.

A nőgyógyászati ellátásban közreműködő szakorvosok köre ebben hónapban háromról öt főre bővül, a csapatban méhsüllyedésre, inkontinencia-panaszokra specializálódott uroginekológus, valamint daganatsebészetben is járatos klinikai onkológus is szerepet kap. Ezzel elmondható, hogy Budaörsön szinte az összes nőgyógyászati akut panaszt és krónikus állapotot helyben tudják kezelni. A csapat tagjai ráadásul jelentős műtéti gyakorlattal rendelkeznek, Csákó Bence és egyik kollégája pedig endometriózis-licencvizsgával is. (Az endometriózis az egyik leggyakoribb meddőségi betegség, súlyos krónikus panaszokat is okoz. A műtéti beavatkozásra a várólista Magyarországon nagyon hosszú.) Az operációk meghatározott körére és engedélyezett mennyiségére közfinanszírozott formában kerülhet sor az intézmény egynapos sebészetén.

A nőgyógyászati szakrendelés jelenleg a hét minden napján üzemel. A csapathoz októberben rutinos szonográfus csatlakozott, aki csütörtökönként nőgyógyászati és szülészeti ultrahangon fogadja a pácienseket. Az ő munkába állása abból a szempontból is jelentős, hogy a szonográfus az ellátásba szervesen integrálható: az ultrahangos szűrővizsgálatok és nyomon követő képalkotó vizsgálatok esetében minden esetben önállóan képes ellátni a pácienseket, sőt az akut hasi panaszokkal a sürgősségi ügyelethez fordulók ellátásába is besegít, tehermentesítve a szakorvos kollégákat. Mindez a NEAK engedélyével egy olyan modell meghonosítását jelenti – hívja fel a figyelmet Csákó Bence –, ami Nyugat-Európában már bevált.

A rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatnak mindig része a kenetvétellel járó méhnyakrákszűrés (citológia). Tavaly a korábbi partnertől Csákó Bence kezdeményezésére a Semmelweis Egyetem patológiai klinikai tanszéke vette át a citológiai leletek értékelését, ami korszerűbb módszert, jobb találati eredményeket jelent. A szeméremtestrákot rátekintéssel és szövetmintavétellel derítik fel, a méhtest- és petefészekrák gyanúját ultrahangvizsgálattal lehet megállapítani. A mellrák megelőzése érdekében a nőgyógyász az emlőket fizikális vizsgálattal és mammográfiás utánkövetéssel vizsgálja, utóbbira a páciens beutalót kap.

Az egynapos sebészet nőgyógyászati portfóliója a hüvelyi műtéteken túl a közelmúltban korszerű laparoszkópos beavatkozásokkal, mintavételezési, meddőségi kivizsgálásokkal és műtétekkel, valamint könnyebb fokú endometriózis-operációkkal bővült. Ezek egy részét finanszírozza a társadalombiztosítás, másik részüket magánellátásban kínálja az intézmény. Az egynapos sebészetbe mindezek mellett a méhnyakrákot megelőző állapotok elváltozásainak ellátása is bekerült.

A nőgyógyászati panaszok sokszor váratlanul jelentkeznek. Mi a helyzet az akut ellátásokkal? A szakrendeléseken az állapotos pácienseket, illetve a vérző betegeket mindig soron kívül fogadják. Hasi fájdalom esetén először telefonos kikérdezéssel derítik ki a sürgősséget. Új fejlesztés, hogy a budaörsi nőgyógyászati szakrendelés e-mailben is fogadja a megkereséseket a [email protected] címen. Az üzeneteket rendelési időben óránként ellenőrzik, szükség esetén a pácienst telefonon visszahívják. Csákó Bence szerint az első tapasztalatok nagyon kedvezőek, a betelefonálások nem akasztják meg az éppen folyó vizsgálatot, az akut panasszal rendelkezők ugyanakkor rövid időn belül konzultálni tudnak az orvossal, választ kapnak problémájukra. Ha az orvos úgy ítéli meg, hogy elégséges a telefonos konzultáció, akár receptet is írhat a „felhőbe”.

Rendelési időn kívül az akut nőgyógyászati panasszal érkezőket – más szakterületekhez hasonlóan – az Egészségügyi Központban működő 24 órás sürgősségi ügyelet látja el vagy irányítja tovább.

MÉHNYAKRÁK

Közhelyszerű, hogy a nők a férfiaknál jobban odafigyelnek egészségükre, hajlamosabbak részt venni a prevenciós vizsgálatokon. Csákó Bence tapasztalatai szerint ezzel együtt is a nőknek csak mintegy a fele jelenik meg rendszeresen az éves szűréseken, és sokszor ők sem automatikusan, hanem valamilyen ösztönzés, emlékeztető hatására. Pedig a dolognak a fele sem tréfa, a nők körében a méhnyakrák az egyik vezető halálok Magyarországon. Muszáj nőgyógyászati szűrésre járni! – fogalmaz Csákó doktor.

VÁRÓLISTÁK CSÖKKENTÉSE: A PÁCIENSEKEN IS MÚLIK!

Az új orvosok és a szonográfus munkába állásával az ellátott óraszámok a nőgyógyászati szakrendelésen megduplázódnak. Az intézmény úgy számol, hogy a jelenleg négy-öt hónapos várakozást tavaszra öt hét alá lehet szorítani. Az is segít, hogy a pandémia miatt halasztott szűrővizsgálatok hulláma lassan levonul. A jó ellátási körülmények persze a távolabb élőkre, pl. budapestiekre is vonzerőt gyakorolnak, az ő hozzáférésüket az intézmény egyelőre nem tervezi korlátozni. Csákó Bence szerint a páciensek ötöde-hatoda – nyáron még nagyobb része – annak ellenére nem jelenik meg a szakrendelésen, hogy 24–48 órával az időpont előtt emlékeztető telefont kap a betegirányítástól. Ha legalább lemondanák a betegek az előjegyzett alkalmat, mást lehetne behívni a helyükre, és ez önmagában közel 20 százalékkal csökkentené az átlagos előjegyzési időt! A várólistán felszabaduló helyekre a Budaörsi Egészségügyi Központ betegirányítása elsősorban helyieket hív be.

További cikkeink a budaörsi szakrendelésekről ITT érhetők el.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here