Nemcsak a méhek, a darazsak is hasznosak

0
204

A sárga és fekete csíkok nem garantálják a népszerűséget.

A szárnyas rovarok élete sem csak játék és mese. Míg a méhekre hasznos, szorgos és kedves kis szőrös rovarként gondolunk, a darazsak általában szúrós, szemtelen alakként élnek az elképzelésekben. A nyári délutánok hívatlan vendégeiről az Agrár magazin cikkében bővebben is olvashatunk, ahogy arról is, miként élhetünk egymás társaságában nyugalomban, elkerülve azt, hogy a reflexszerű likvidálásuk lenne a megoldás a nem kívánt jelenlétükre.

A sárga és fekete rovarok népszerűségi listáján egyértelműen a méhek szerepelnek az első helyen, hiszen ahogy mondani szokás, kifejezetten jó sajtóval rendelkeznek. Ezzel szemben a darazsakkal kapcsolatban csak negatív jelzőkkel találkozhatunk a köznyelvben, miközben több hasznos tulajdonsággal is rendelkeznek, ráadásul olyanokkal, amit csak és kizárólag a méheknek tulajdonítunk. Ilyen például a beporzás feladatának ellátása, amiben bizony a méhek mellett egyéb rovarok is aktívan szerepet vállalnak, így például a darazsak is.

Ingerlékeny harcosok

Kétségtelen tény, hogy könnyen ki lehet hozni a darazsakat a sodrukból, de a hazánkban legnépszerűbbnek számító Vespula vulgaris, azaz a kecskedarázs sokkal kevésbé agresszív, mint a lódarázs. Ez csak egyetlen adalék a csíkos rovarok természetéhez, alapvetően minden surlódás nélkül élvezhetjük is egymás társaságát, de ennek feltétele, hogy minél jobban megismerjük az apró lényeket. Mielőtt elvből elítélnénk őket, próbáljunk informálódni róluk, és aztán könnyen lehet, hogy még a saját kertünkbe is szándékosan invitáljuk majd meg a nem is annyira félelmetes, ellenben kifejezetten hasznos darazsakat.

Írásunk a Mezőgazdasági magazin, a Tízdolog, a 8400.info.hu, az Életmód hírek és az Alina.hu közreműködésével készült.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here