Nejlonzacskó helyett saját szütyőt

0
4278

„Ma használtam először a zöldségeknek boltban ZeroHero sokszor használatos szütyőket a műanyag zacsik helyett. Nagyon kíváncsi voltam, hogy a pénztárnál mit szólnak majd. A pénztáros elképesztően lelkes lett, megkérdezte hol lehet ezeket kapni, felírta a márka nevét – a végén egyet adtam neki, teljesen boldog volt és hazavitte :)))” – ezt a posztot egy budaörsi férfi osztotta meg még január 20-án, de én csak ma találkoztam vele, miután már több mint 2600-an tovább osztották. Igen, több mint 2600-an! A legfrissebb bejegyzés szerint a filter.hu oldalon cikk is született róla. Amiért én is írok, még ha nem is az elsők között, mert a környezetvédelemről nem lehet eleget beszélni, és még kevésbé lehet úgy beszélni, írni róla, hogy arra mások is felfigyeljenek. Végvári Imrének, a posztolónak azonban valamiért sikerült. Ráadásul nem is a ZeroHeronak csinált reklámot, hanem a kommentek tanúsága szerint tényleg a műanyag zacskók kiváltásának.

A lényeg, hogy a pár éve a pénztáraknál még ingyen kapott ma pedig pár forintért megvásárolható műanyag szatyrok helyett vigyünk magukkal a vásárláshoz saját szatyrot. Akár olyat, amit valahol vásároltunk, és melyek üresen praktikusan összehajtogathatók, akár olyat, amit otthon vagy például a budaörsi közösségi házakban is egyre népszerűbb varróklubokban (és ITT) készítettünk.

A poszt másik fontos tanulsága, hogy míg pár éve még a pénztárosok és a többi vevő is szinte lesajnálkozva figyelte azokat, akik a műanyagtáskák helyett saját szütyőt húztak elő pakoláskor, ma már ez egyre természetesebb, és lám, egyre pozitívabb a fogadtatásuk. Ennek ellenére persze van bennem kétely, hogy mennyire terjedhetnek el általánosan, hiszen sem a pár éve a főúton nagy sajtóvisszhang mellett átadott és egy éven belül bezárt csomagolásmentes kisbolt, sem a nagybevásárlókban a csomagolásmentes részlegek nem tudtak eddig felfutni. Ugyanakkor esetükben lehet, hogy nem is a csomagolásmentességgel volt baj, hanem az árukínálattal, vagy egyszerűen csak túl korán jöttek létre, illetve túl korán adták fel?

„Nálam a kocsi csomagtartójában van jó pár darab, így mindig, amikor bevásárolni indulok, viszem őket magammal. Ma este megint az Auchanban vásároltam ezekkel a zacsikkal, szuper volt, de ma senki semmit sem szólt és nagy elérésű poszt sem született belőle :))) csak simán nem használtam el öt nejlonzacsit” – kommentelte frissen a saját korábbi posztját a budaörsi férfi. Érdemes őt ebben is követni!