Négy civil szervezet a Tétényi-fennsík és Kamaraerdő védelmében

0
309

2021 májusától Budapest két legnagyobb kutyás civil szervezete, az EB OVO Közhasznú Egyesület és a ZöldEb – Kutyás Érdekvédelmi Egyesület is támogatja a Monumentum Közhasznú Alapítvány és a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület tevékenységét a Tétényi-fennsík és a Kamaraerdő védelmének érdekében.

A Zöld Jövő Természetvédelmi Egyesület több mint három évtizede aktívan dolgozik a XXII. kerület környezeti értékeinek megőrzéséért. A Monumentum Közhasznú Alapítvány egyik fő célja a Memento Park Budapest működésének támogatása. A két szervezet közös akcióterülete a Budapest XI. és XXII. kerület határán található természetvédelmi-, szabadidős- és kiránduló övezet, ennek védelme és eredeti állapotuk fenntartása.
A Tétényi-fennsík és a Kamaraerdő látogatói terhelése a Covid-19 járvány miatt megnövekedett forgalom következtében 2020-tól immár kritikussá vált. A nagy mennyiségben keletkező hulladék és kutyaürülék gyűjtése és elszállítása folyamatosan óriási gondot jelent.
Ez utóbbi problémára az említett kutyás egyesületek bevonásával sikerült most megoldást találni. A négy szervezet 2021-ben 8 alkalommal akció-napot is szervez. Az összefogás fő célja a szemléletformálás és a figyelemfelhívás, valamint a gyakorlati megoldások megismertetése. A program önkéntesei a helyszínen teljes körű tájékoztatást adnak a kutyaürülékről, annak a természetre gyakorolt hatásairól és kezelésének módjairól.
Az alkalmi események mellett a továbbiakban folyamatos szolgáltatások is biztosítják a kirándulók és a kutyasétáltatók kényelmét. A kutyaürülék gyűjtésére szolgáló tasakok a Memento Park – Szoborpark Múzeum fogadóterében ingyenesen átvehetők és ugyanitt történhet ezek leadása is. A kirándulók számára a helyszínen ivóvíz-vételi lehetőség és ingyenesen használható mosdó is rendelkezésre áll.
A négy szervezet összefogásával megvalósított első akciónapon május 22-én, szombaton, a kutyasétáltatás csúcsidejéhez igazítva, a délutáni órákban kezdődik a program. A Tétényi-fennsíkra, a Kamaraerdőbe vagy a Memento Parkba látogatókat a terület „kapuinál” önkéntesek fogadják, akik a kutyaürülék gyűjtésének fontosságát ismertető kiadványok, és a gyűjtőzacskók osztásán kívül szóbeli tájékoztatást is adnak az említett témakörökben.
A látogatók ezen a napon egy további, érdekesnek ígérkező eseményen is részt vehetnek: 19 órakor kezdődik a Madárdal-séta a Zöld Jövő Egyesület szervezésében. A kora esti programon az alkonyatkor éneklő madarak hangjait ismerhetik meg a résztvevők szakavatott túravezető útmutatásával. Az eseményre a [email protected] email-címen lehet jelentkezni, találkozó 19h-kor a Rókales utca Kamaraerdő felőli bejáratánál.
Fotó: EB OVO Közhasznú Egyesület

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here