Ne próbáljuk felelősségre vonni az elkövetőt, ha bűncselekményt látunk!

0
132

Hogyan kerüljük el, hogy csalók vagy más bűncselekmények áldozatává váljunk? – kérdezte a Budaörsi Rendőrkapitányság rendőr alezredesét, Hoffmann Kornélt a Buda Környéki Televízió munkatársa.

A koronavírus kapcsán a feladataik megnövekedtek, rendszeresen járőröznek, de a közterületeken elkövetett bűncselekmények a járvány idején is tovább csökkentek, ugyanakkor az internetes bűnözés emelkedni látszik – mondta a Budaörsi Rendőrkapitányság rendőr alezredese Hoffmann Kornél a Buda Környéki Televíziónak. Ezért azt tanácsolja, hogy ne utaljuk át előre a vételárat, inkább utánvéttel vásároljunk, hiszen nem tudhatjuk, ki az eladó és milyen minőségi terméket, szolgáltatást kapunk.

Az alezredes beszélt az úgynevezett trükkös csalásokról is, amelyek hol előtérbe, hol háttérbe kerülnek, de mindig jelen vannak. Ilyen, amikor unokára hivatkozva, balesetet jelezve csalnak ki idősektől pénzt. Erről azonban szerencsére már egyre többen tudnak. Amiről azonban kevesebben, mert új jelenség, hogy végrehajtó irodára hivatkozva hívják fel a csalók az embereket, hogy egy bizonyos tartozást rendezzenek  egy megjelölt bankszámlára utalva. Eddig ilyen károsultról még nem ismert, mert éberek voltak a bejelentők, de ne is váljunk áldozattá, ez a lényeg – hangzott el. És igen, fontos, hogy mi gyerekek, unokák figyelünk a nagyszülőkre – mondta a rendőralezredes a riporter kérdésére válaszolva –, és akkor megelőzhetők ezek a bűncselekmények.

Mit tudunk tenni, mit tegyünk, ha tanúi leszünk egy bűncselekménynek? – kérdezte még a tévés. Ha egy bevásárlóközpontban történik, első körben a biztonsági őrnek érdemes jelezni, aki vissza is nézheti a megfigyelő kamerán, hogy mi történt, majd a 112-es segélyhívón be kell jelenteni az eseményt – hangzott el. Ha pedig egy tömegközlekedési eszközön látunk szabálysértést vagy bűncselekményt, akkor se próbáljuk meg mi magunk felelősségre vonni az elkövetőt, hanem a hatóságokat értesítsük, illetve esetleg a sértettnek jelezzünk közben. Majd segítsük a rendőrség munkáját a személyleírással, illetve a látottak elmondásával.

Az interjú ITT nézhető meg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here