Ne hibázzon a számlázásnál!

0
446

A nem megfelelő adattartalommal kibocsátott számla miatt a kibocsátó mulasztási bírsággal sújtható. Ennél is nagyobb azonban a kockázat befogadói oldalon. Ne maradjon le például a vevő adószáma! – figyelmeztet Kardos Dóra, a Mazars Kft. adómenedzsere. 

 

Komoly mulasztási bírságra számíthatnak azok, akik nem követik figyelemmel az adójogszabályok ez évi változásait a számlaadás tekintetében. Változnak ugyanis a számla kötelező tartalmi elemei: a terméket beszerző, szolgáltatást igénybe vevő adószámát eddig csak abban az esetben kellett feltüntetni, ha az áthárított adó összege elérte az egymillió forintot. Ez az értékhatár zuhant most le a tizedére. A hibásan kiállított számlát befogadók is retorzióra számíthatnak: az adóhatóság megtagadhatja a levonási jog érvényesítését.

Az új év beköszöntével számtalan jogszabályi változás lépett hatályba, és ahogy az gyakran előfordul, az adózók számára nem mindig egyszerű az ezek közötti eligazodás. Különösen nagy a zűrzavar az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) és az adózás rendjéről szóló törvény (Art., 2003. évi XCII. törvény) körül, hiszen módosításuk eltérő napon lép hatályba – foglalja össze a MAZARS legfrissebb jelentése.

A bizonytalanság főként az 1 millió, illetve 100 ezer forintos értékhatár kérdését érinti a számlaadással kapcsolatban. A törvény 169. §-a, mely a számla kötelező adattartalmáról rendelkezik, január 1-jével módosult.

Eszerint a számla kötelező tartalmi kelléke a terméket beszerző, szolgáltatást igénybe vevő adószáma abban az esetben, ha a számlán az áthárított adó összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot. Ez az értékhatár tavaly még 1 millió forint volt, 2017. január 1-jei hatállyal módosult 100 ezer forintra. Az átmeneti szabályok értelmében kizárólag a 2017. január 1-jén, vagy ezt követően kiállított számlákra érvényes az új értékhatár. Ez azt jelenti, hogy amennyiben 2016-ban került sor a számla kiállítására, de 2017. évi teljesítési időponttal, még a korábbi szabályok érvényesek: csak akkor kellett a termék beszerzőjének, a szolgáltatás igénybe vevőjének az adószámát feltüntetni a számlán, ha az áthárított adó értéke legalább 1 millió forint volt.

„Az áfatörvény alanyai számára igen fontos szabályról van szó – mondta el Kardos Dóra, a Mazars Kft. adómenedzsere. A nem megfelelő adattartalommal kibocsátott számla miatt a kibocsátó ugyanis mulasztási bírsággal sújtható. Ennél is nagyobb azonban a kockázat befogadói oldalon. Mivel a levonási jog érvényesítésének tárgyi feltétele az áfatörvény előírásainak megfelelően kibocsátott számla, abban az esetben, ha a vevő adószáma lemarad, az adóhatóság megtagadhatja a levonási jog érvényesítését mindaddig, amíg a kibocsátó nem állít ki helyes, már a vevő adószámát is tartalmazó számlát.”

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here