Ne fűts hulladékkal! – civil akció Budaörs egyik bölcsődéjétől 100 méterre

0
652

Vasárnap kora délután Budaörs egyik utcájában a Ne fűts hulladékkal! mozgalom néhány tagja békés akciót hirdetett  egy, a fekete füstjéről hírhedtté vált ingatlan előtt. A koronavírus-járvány miatt jelen helyzetben különösen fontos, hogy a mérgező égéstermékek levegőbe bocsátását megszüntessék, mivel egészségkárosító, tüdőromboló hatása miatt csökkenti a szervezet ellenálló-képességét a vírussal szemben.

Nem messze a bölcsődétől, van egy ingatlan, melynek nagy kéményéből gyakran fekete füst száll. Tanúi ennek mindazok, akik ilyenkor arra járnak és az ott lakók, akik több, mint tíz éve kénytelenek ezt elviselni. Bár vizsgálta az ottani állapotokat a rendőrség és a katasztrófavédelem, munkájuk hatásfokát minősíti, hogy a környezetkárosító tevékenységet mind a mai napig zavartalanul végezhetik az említett ingatlan lakói. (A hatóságok hatástalansága miatt indított petíciót a mozgalom, melyet ITT lehet aláírni.)

A Ne fűts hulladékkal! mozgalom alapító tagja, Várady Zsolt múlt hét kedden szóban megkérte a gyanús égésterméket eregető ingatlan lakóit, hogy fejezzék be azoknak az ismeretlen dolgoknak az égetését, aminek feltűnően büdös és fekete füstje van. Mivel kérésének nem tettek eleget, a mozgalom szervezője elhívta a mozgalom szimpatizánsait. A személyek közötti kétméteres távolság betartása mellett vonultak ki a helyszínre, hogy a kérés nyomatékosításának érdekében az ingatlan előtti járdára fessék a mozgalom szlogenjét: Kérjük, ne fűts hulladékkal!

Az eseményhez csatlakozott néhány utcabeli lakos is. A fekete füstös ingatlan lakói bár kijöttek az utcára, és tiltakoztak, tettlegességre végül nem került sor a résztvevők nyugodt fellépésének és a videókameráknak köszönhetően.

A felvételekből, a személyiségi jogokat figyelembe véve, kisfilm készült melyet a Ne fűts hulladékkal! mozgalom honlapján lehet megnézni (www.nefutshulladekkal.hu). A videóban elhangzik, hogy milyen káros hatásai vannak a mérgező égéstermékeknek és az is, hogy felháborító, hogy a hatóság nem lép fel hatékonyan az ilyen égetőkkel szemben.