Ne felejtsd el az utasbiztosítást sem!

0
306

Hetekkel, vagy akár már hónapokkal az indulás előtt azon jár az agyunk, hogy mit ne felejtsünk otthon. Listát írunk, bevásárolunk, akár olyan gyógyszereket is beteszünk a csomagba, amit egyébként soha nem vettünk még be, de jobb félni, mint megijedni alapon inkább legyen nálunk. Gondosan előkészítünk mindent, és önkéntelenül is arra törekszünk, hogy tökéletes biztonságban tudjuk magunkat és családunkat, és valóban gondtalan legyen a nyaralás. Azonban a sok előkészület mellett a legfontosabb segítségről hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Pedig a legnagyobb nyugalmat egy megfelelően megkötött utasbiztosítás adja meg. Cikkünkben hoztunk három olyan esetet, amikor jól jöhet, ha nem feledkezünk meg róla.

Láblógatás helyett orvosi rendelőben kötünk ki

Egy betegség vagy egy baleset sosem jön jókor, azonban a nyaralás a legrosszabb helyszín, ahol mégis mindez megtörténhet velünk vagy a családunk bármelyik tagjával. És nem feltétlenül azért, mert inkább a hasunkat süttetnénk a tengerparton – külföldön sokkal körülményesebb lehet egy kórházi ellátás, főleg, ha teljesen ismeretlenek vagyunk a területen, illetve megfelelő utasbiztosítás nélkül egyes országokban akár milliós tétel is lehet egy komolyabb orvosi beavatkozás díja.

Az utasbiztosítás az alábbiakat fedezheti:

  • baleset esetén a mentés költségeit,
  • kórházi díjakat (kórházi napidíj, vizitdíj), szükség esetén a magánkórházi ellátást,
  • minden szükséges gyógyszert, és gyógyászati segédeszközöket,
  • rokonok kiutaztatását, ha szükséges, és a hazaszállítást,
  • a tolmács díját,
  • baleseti halál, vagy rokkantság esetén pedig kártérítést biztosít.

Fontos tudni, hogy a biztosításokkal ellentétben az Európai Egészségbiztosítási Kártyával kizárólag az általános sürgősségi ellátásokra vagyunk jogosultak, és ebben az esetben is előfordulhat, hogy a kórházi díj 15-20%-át ki kell fizetnünk.

Elvész a poggyászunk, vagy a reptéren ragadunk

Bármikor előfordulhat, hogy az időjárás miatt vagy egyéb okokból késik a gépünk és akár órákra a reptéren ragadunk. Ilyenkor óhatatlanul is vannak plusz költségek, sőt az is előfordulhat, hogy emiatt meg kell szállnunk valahol, ami szintén be nem tervezett kiadásként jelenik meg. Viszont egy jól kiválasztott utasbiztosítás ilyenkor is mellettünk van és fedezi a felmerülő váratlan kiadásokat.

Ez arra az esetre is érvényes, ha hiába várjuk a szalagon a saját csomagunkat, de az nem érkezik meg, netán sérülten kapjuk meg. Egy amerikai napilap szerint 2015-ben 23 millió poggyász veszett el a világ repterein. A csomagok nagyobb idővel ugyan előkerül, de így is hihetetlenül nagy számmal állunk szemben. Azonban mindkét esetben vizsgáljuk meg a biztosítási szerződés részleteit, mert sok esetben szabnak meg a biztosítók maximum összeghatárt, illetve poggyászbiztosítás esetén előfordulhat, hogy egyes értékekre nem terjed ki a térítés.

Ki kell hagynunk a lefixált programot

Előfordulhat, hogy éppen a sivatagi túra, vagy akár a reptérre való indulás előtt lesz beteg valamelyik gyerek, vagy akár felnőtt, és nem tudunk elmenni az adott programra, netán a teljes utazást le kell mondanunk. Ilyenkor a már befizetett összeg akár el is veszhet, azonban az utasbiztosítás ebben is megoldást nyújt, és ugyan a betegséget nem szünteti meg, de az előre befizetett összeget visszakaphatjuk. Mindez akkor is érvényes, ha repülőjegyről, vagy fel nem használt utazási napokról van szó, például előbb haza kell jönnünk, de már kifizettük a szállást a fennmaradó időre is. De a fel nem használt síbérlet, vagy az autóbérlés díját is visszakaphatjuk.

Javasoljuk, hogy utazás előtt nézd meg az Axa-assistance kínálatát, szükség esetén pedig kérd a segítségünket.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here