Ne égessünk, ne zsákoljunk, helyben komposztáljunk!

0
728
�geégessünk

Létezik egy kézenfekvő hulladék-megelőző módszer, melynek segítségével egy-kettőre 30-50 százalékkal csökkenthetnénk a kommunális és „zöldhulladékunkat”, jobban mondva zöldjavainkat.  Tavasztól őszig rengeteg  nyesedék és lomb kerül zsákokba, a szelektív gyűjtő helyek is megtelnek műanyag csomagolóanyagokkal.  A jelenség jól szemlélteti, nem igazán értjük, mi zajlik a kertjeinkben.

Őseink még nemigen ismerték a hulladékot, ami számukra leginkább a természetes anyagokat jelentette. Azóta viszont feltaláltuk az egyszer használatos, műanyag csomagolóanyagokat, meg sok, a természet számára idegen terméket.  A konyhai és a kerti növényi maradványok és a természet számára kezelhetetlen műanyagok közötti különbséget meg nem értve, mindent központi kezelésre száműztünk. Márpedig a kerti komposztálás során humusz keletkezik, ami az egyetlen természetes tápanyagforrás a növényeknek.

A talajpusztulás világjelenség.  A modern mezőgazdaságból is szinte teljesen eltűnt a szervestrágyázás. Ez az oka élelmiszereink egyre riasztóbb tápanyaghiányának. A kerti talajokkal sem bánunk kesztyűs kézzel, hiszen a faleveleket is vagy elégetjük, vagy zsákokba gyömöszöljük és elszállíttatjuk.  A hulladék meg egyre csak növekszik, míg a rendszer egyszer csak saját súlya alatt dől romba. Ennek vagyunk mostanság tanúi.        

A kerti komposztálás során a konyhában és a kertben keletkező szervesanyagok egy természetes folyamat során komposzttá, vagyis humusszá alakulnak. Ha meg akarjuk érteni, mi is zajlik a komposztálónkban, elég kisétálnunk az erdőbe. Kinek jutna eszébe a lombot onnan összegyűjteni és elégetni vagy elszállítani?!  Valójában tehát nincs más dolgunk, mint a talajban élő, milliárdnyi élőlénynek minél kedvezőbb körülményeket teremteni áldásos tevékenységéhez. Mindezzel jelentősen csökken a kezelésre szoruló hulladékunk mennyisége, ugyanakkor növekedni fog kertünk talajának tápanyagtartalma.  

Sok szó esik manapság a klímaváltozásról.  A humusz jelentős szénmegkötő, a műtrágyával szemben újra életet ad a talajnak. Az önellátásról is hallunk mostanában: az egészséges, tápanyag dús élelmiszerek a veteményeskertünkben állíthatók elő a legegyszerűbben. Ehhez biztosítja a legfontosabb feltételt a saját kertünkben keletkező, garantáltan jó minőségű komposztunk. Így még a hulladékunk másik legnagyobb részarányát képező, költséges és környezetterhelő, megbízhatatlan termékeket elrejtő, egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok is eltűnhetnének az életünkből!

Komposztálás során a természet helyettünk dolgozik, megbízhatunk benne, így semmiféle mellékhatás nincsen!

Írta: Gellért Miklós 

SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesület

Kapcsolódó cikkünk: Megkezdődött a parkok lombtalanítása