Ne dobáld el a csikket! – az önkormányzat felhívása

0
558

„A cigicsikk hulladéknak számít, eldobásával nemcsak szennyezzük a környezetünket – több, mint 15 év a lebomlási ideje –, de rengeteg tűz is keletkezik a felelőtlenül eldobott csikkek miatt. A probléma enyhíthető azzal, ha a dohányosok a városszerte kihelyezett szemetesekbe dobják a cigicsikket” – olvasható egy friss bejegyzés a budaörsi önkormányzat oldalán. Az elmúlt időszakban ugyanis a különböző fórumokon sok panasz érkezett, mert játszótereken, parkokban, buszmegállókban, sőt, még a dohányzásra kijelölt helyeken is a tartók helyett a földre dobálják a csoportokba verődők a padok mellé a csikkeket.

Ezúton felhívjuk a Tisztelt Lakosság figyelmét, hogy a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény a közterületen történő dohány termékek használatát szigorúan szabályozza, kifejezetten tiltja a dohányzást játszóterek, bölcsődék, óvodák, iskolák 5 méteres körzetében és egészségügyi intézmények 10 méteres körzetében. A szelektív szigeten tűzveszélyes a dohányzás. A cigaretta csikk eldobása, főként a felsorolt védendő helyeken kimeríti a köztisztasági szabálysértést, mely közigazgatási bírsággal szankcionálható. Közterületet, a közforgalom céljait szolgáló épületet, vagy a közforgalmú közlekedési eszközt beszennyezni TILOS. Ezen tiltás a cigaretta csikkre is vonatkozik.

Azt hihetnénk, apró problémáról van szó, azonban a cigarettázásból megmaradt csikk számos mérgező anyagot tartalmaz, műanyagtartalma miatt pedig 15 év után sem bomlik le, ezért talaj- és vízszennyezése komoly környezetvédelmi problémákat okoz, rengeteg tűz keletkezik aszályos időszakban a felelőtlenül elhajított csikkek miatt.

Az eldobált dohány hulladék jelentős mennyiséget tesz ki, az összegyűjtése sok munkával jár. Pedig a megoldás egyszerű volna: a csikket helyezzük a városszerte elhelyezett szemetes gyűjtő edényekbe, vagy szerezzünk be zsebhamutálat.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here