„Nálunk a tenisz családi hagyomány”

0
1602

„A fiam céltudatos, pontos és alapos. Ezek a tulajdonságai megnyilvánulnak a sportban, a tanulásban és a versenyrituáléja kialakításában is” – meséli dr. Csávás Ildikó, a tizenkét éves, Budaörsön élő Mészáros Patrik édesanyja. A fiú idén a korcsoportjában országos teniszbajnok lett, egyéniben és párosban is.

 

Bár Mészáros Patrik Budaörsön él szüleivel és bátyjával, a tanulás és a sport is inkább Budapesthez kötik. Így arról is véletlenül szereztünk tudomást, hogy korcsoportjában országos teniszbajnok lett, egyéniben és párosban is. És nemcsak jó sportoló, jó tanuló is, hiszen az első öt évben végig kitűnő volt a bizonyítványa.

„Patrik beleszületett ebbe a sportágba, hiszen a tenisz nálunk családi hagyomány. Mindkét nagypapa teniszezett, és mindkettejük nevét egy-egy emlékverseny fémjelzi: az én édesapám tiszteletére a Csávás István Emlékversenyt rendezik meg évről évre Kecskeméten, az apósom, Mészáros Győző nevét pedig a boglári teniszklub versenye őrzi” – meséli lapunknak dr. Csávás Ildikóval, Patrik édesanyja. Ő maga és férje is első osztályú játékosok voltak, és a gimnáziumig a nagyobbik fiuk is versenyzett.

Patrik tehetségére már ötéves korában felfigyelt egy edző, majd hatévesen kezdett el edzésekre járni és jöttek is az eredmények: versenysorozatokat nyert, többször volt az év játékosa a korosztályában, és most, tizenkét évesen ranglistavezető, miután Budapest Bajnok és Magyar Bajnok lett, utóbbi egyéniben és párosban is.

„A fiam céltudatos, pontos és alapos. Ezek a tulajdonságai megnyilvánulnak a sportban és a tanulásban is és a versenyrituáléja kialakításában” – meséli az édesanyja. A jó labdaérzék és ügyesség nála tehát szorgalommal és kitartással is párosul.

Patrik most lép abba a korba, amikor emelni kell majd az edzésszámot, mivel eddig az iskolai elfoglaltságai után teljesítette a 3-4 órát. Ez nem csak teniszezést jelent, hanem erőnléti edzést, masszázst és gyógytornát is. Minden hétköznap edz, szombat a pihenőnapja, amelyet vasárnap egy rövidebb edzés és nyújtás követ. A következő tanévtől a tervek szerint magántanuló lesz, hogy ezek mellé beférjen pár délelőtti edzés is, és a szülei szerint tizennégy éves koráig kirajzolódik, hogy érdemes-e, szeretné-e teljes erőbedobással folytatni a sportolást vagy inkább a tanulásra koncentrálnak.

Most Patriknak az eddigi eredményei lendületet adnak, hiszen válogatott kerettag, a téli és a nyári Európa-bajnokságon is képviselte Magyarországot. Lassan, de biztosan szeretne bekerülni a nemzetközi élmezőnybe, amire minden esélye meg is van. „Én a száz legjobb teniszező között szeretnék lenni!” – mondogatja, amiben a környezete támogatja. „A közeljövőben szeretnénk mellé egy pszichológust is, aki az esetlegesen felmerülő problémákon átsegíti” – osztja meg velünk Ildikó. Hozzátéve: ha később mégis más utat választ a fiú, bármeddig is sportol versenyszerűen, minden évvel csak nyer, hiszen teniszezni a játék öröméért bármilyen idős korban lehet, és az átélt sikerek emlékét megint csak nem veheti el már tőle senki.

Patrik állítja, hogy a tenisz számára játék és nagyon jól érzi magát a sporttársai között, a barátai is közülük kerülnek ki. Egyikük a páros társa, akivel a pályán kívül szombatonként is szoktak találkozni. Ilyenkor például pingpongoznak, sakkoznak, társasoznak és kutyát sétáltatnak.

Jó lenne majd nyolc-tíz év múlva Mészáros Patrik nevét hallani a sporthírekben, látni a topszázas nemzetközi listán, szurkolni neki a Grand Slam mérkőzéseken. „Én erre mindig azt mondom: Merj nagyot álmodni kisfiam, mi melletted állunk!” – zárja gondolatmenetét az édesanyja.