Moyra-Budaörs Handball – Ígéretes visszatérés az élvonalba

0
382

2021. szeptember 11-én, egy csonka és egy bajnoki címmel záruló teljes NB I/B-s szezon után visszatért Budaörs női felnőtt kézilabdacsapata a világ legerősebb bajnokságába. Nem is akárhogy! Bravúrgyőzelemmel, az európai kupasorozatban érdekelt MTK otthonában. A Moyra-Budaörs Handball javarészt fiatal magyar tehetségekkel keretében szabályosan berúgta az élvonal ajtaját. Sőt, kilenc meccsén szerzett hét pontjával nem csak berúgta, határozottan be is lépett rajta.

Fotó: Top School Oktató Központ/Kuttner Ádám

Hosszú ideje várta a budaörsi kézilabda család apraja nagyja, hogy a klub visszakerüljön a legmagasabb polcra. A zászlóshajót jelentő felnőtt csapat feljutásával teljes lett a kép, immár az összes korosztályban a legmagasabb szinten képviselhetik városunkat. „A legkisebbeknél a játék öröme, a sportolás lehetőségének biztosítása és a kézilabda megszerettetése lebeg a szemünk előtt, majd idővel a tehetségek kiválasztása, nevelése, fejlesztése áll a fókuszban. Magyar fiatal játékosokra támaszkodó NB I-es klubként az első labdaleütéstől a profi sport előszobájáig kísérjük a gyerekeket.– foglalta össze a szezonrajton a klubfilozófiát Hornyák Ágnes, szakmai igazgató. A világjárvány korábban hátráltatta ezt a munkát, ám nyártól zavartalanul dolgozhatott a több mint 300 fős utánpótlás, sőt szeptemberben a Sulikézi Program – az általános iskolákban tartott kézilabda foglalkozás – is újraindulhatott.

Sok örömöt okoztak ősszel a fiatalok, egy-egy alkalommal akadémiák – központilag támogatott versenyistállók – növendékeivel is felvették a versenyt. A női ifjúsági csapat diadalmaskodott Siófokon és kitartóan küzd a felnőtt megye I-es bajnoki címéért Helm Boglárkával soraiban, aki szeptember hónapban a versenysorozat legértékesebb játékosa lett. A serdülő lányok ikszeltek hazai pályán a Győri ETO-val, az U15-ösök a felsőházba jutottak, ahol kizárólag akadémiák szerepelnek rajtuk kívül. Az U16-os fiúk döntetlent játszottak Szegeden, az idősebbek kétszer is nyertek Veszprémben. A csapattal elért kiugró eredmények mellett az egyéni elismerések sem apadtak el, korosztályos válogatott kiválasztók résztvevői voltak a budaörsi gyerekek.

A klub az anyagi lehetőségeihez mérten mindent elkövetett annak érdekében, hogy még acélosabb, komplexebb játékos kerettel vágjon neki az NB I-es kalandnak. A feljutást kiharcoló társaság gerince együtt maradt, ugyanakkor élesen kirajzolódtak azon posztok, ahol erősíteniük kellett. Óriási a szakadék a két osztály között, a hosszabb távú megerősödés felé vezető úton az első lépés a bennmaradás kiharcolása, de ennél valamivel magasabbra helyezte a lécet az egyesület. Ősszel a bajnokság harmadát játszotta le a csapat és rendkívül értékes pontokat gyűjtött. Csak, hogy érzékeltessük, tavaly az utolsó bennmaradást érő helyen végző Szombathely májusig, 23 forduló alatt gyűjtött annyi egységet, mint most kilenc meccsen a Budaörs. Mi sem bizonyítja jobban, hogy helye van az együttesnek a legjobbak közt.

Komoly meglepetést okozott Buday Dániel gárdája a bajnoki nyitányon az MTK legyőzésével. Az ellenfelek radarja élesedett, fokozott figyelmet vívott ki magának a csapat, amire a hazai szezonnyitó rá is ment. Debrecenben megrángatták az oroszlán bajszát, újabb biztató jeleket mutatott a Budaörs. Szeptember végén Siófokon a klub történetének újabb emlékezetes mérföldkövét élhettük át, válogatott játékosokkal teletűzdelt gárdát léptünk le magabiztosan. Újabb két pont, amire szinte senki sem számított! A közvetlen rivális Vasas elleni vereség talán az egyetlen hiányérzet ősszel, ám a meglepetés pontok kényelmes egyensúlyba hozzák a mérleget. A Győri ETO elleni kézilabda ünnep roskadásig megtelt lelátókat és fantasztikus hangulatot hozott a BVUSS-be. Kisvárdán még nem, ám hazai közönség előtt a Szombathely ellen tovább növeltük a pontjaink számát. Az őszi zárás Székesfehérváron ugyancsak emlékezetesre sikerült, hatgólos hátrányból döntetlenre mentették a lányok az őrült összecsapást. Öt idegenben szerzett pont nem lehet véletlen.

Hosszú még a szezon, számos ismeretlent hozhat még a folytatás és természetesen sok területen kell még fejlődnie a csapatnak, de a közvetlen visszatérés minden túlzás nélkül ígéretesen sikerült.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here