Mosoly és mosolyszünet Budaörsön – október 25-én

0
1481

Két eseményt írtam be a naptáramba október 25-ére, a budaörsi „mosoly cetli” akciót és a Bauhaus városunkba tervezett beruházásáról a lakossági tájékoztatót, ahol alighanem mosolyszünet lesz. Tudom, hogy naivitás, de arra gondoltam, milyen kár, hogy a kettőt nem teljesen azonos időpontba és nem azonos helyszínre szervezték.

A Baross utca végében élők és a hozzájuk csatlakozó civilek helyi és az országos sajtóba is eljutott tiltakozási akcióinak köszönhetően nincs már olyan budaörsi lakos, aki ne tudná, hogy a Bauhaus városunkban tervezi felépíteni a negyedik magyarországi szakáruházát. Ez a hír jócskán megosztotta az embereket: a nyugalmukat féltők a Lakóhelyünk Nyugalmáért és a Fákért Egyesületbe tömörültek, és minden, a beruházással kapcsolatos fórumon részt vesznek. Legutóbb az október 4-ei közmeghallgatáson szólaltak fel.  A cég által szervezett tájékoztató időpontja és helyszíne pedig október 25-én 17 óra a Friedmann házban.

A budaörsi mosoly cetli akciót Bakai Gyöngyi pedagógus, addiktológiai konzultáns, logoterápiai tanácsadó, személyiségfejlesztő, és a Hősök tere projekt követe, kortárssegítő csoportok vezetője hirdette meg, 2017. október 25-én, 15-18 óráig, és a központi bázis a Városi Ifjúsági Klub. „Amint pozitív gondolatokat adsz másoknak színes kis cetliken, minimum két dolog fog történni: jó érzést és figyelmet adsz, és mosolyt, köszönetet, és  tanulási lehetőséget kapsz”  – olvasható a felhívásban. A cetlik írása komoly önismereti gyakorlat is egyben, továbbá egy jó csapatba való tartozás érzésével jár. A program szerint a résztvevők 15 órakor elindulnak a város utcáin és cetliket adnak át a járókelőknek, illetve felragasztanak néhányat a hirdetőtáblákra. A budaörsi akció a “Ragasszuk tele Magyarországot kedves üzenetekkel” című országos akció része, illetve azt előzi meg időben, hiszen annak időpontja október 28-29. Az eredeti felhívás szerint családok és egyének külön-külön úgy is csatlakozhatnak, hogy a saját környezetükben terjesztik a pozitív üzeneteket.

Tudom, hogy naivitás, de arra gondoltam, milyen jó lenne ezt a mosolyakciót és a nagy valószínűséggel mosolymentes lakossági tájékoztatót összehozni. Milyen kár, hogy a kettőt nem teljesen azonos időpontba és nem azonos helyszínre szervezték. Egy-egy pozitív üzenet talán segítené a vitatkozóknak is egymás véleményének a megértését és elfogadását.

Lapunk pozitív üzenete a Baross utcai lakóknak: „Fontos a véleményetek, figyelünk rátok”, és  ugye ti is odafigyeltek mások véleményére?