Miről írtunk 2016-ban? (1. rész)

0
845

Mi történt 2016 első félévében városunkban? Válogatásunk reményeink szerint ezt tükrözi, bár természetesen nem biztos, hogy azokat a cikkeinket emeltük ki, amelyek olvasóink szerint is a legfontosabbak voltak az idén.

Naponta 3-4 friss cikket olvashatnak az online újságunkban, és ezek szerkesztett változata jelenik meg havonta a nyomtatott Budaörsi Naplóban. Így természetesen nem biztos, hogy összefoglalónkban azokat emeltük ki, amelyek olvasóink szerint is a legfontosabbak vagy akár a legérdekesebbek voltak. Válogatásunk azonban reményeink szerint tükrözi, hogy mi is történt 2016 első félévében városunkban. Mert tudják: „Amiről mi nem írunk, az meg sem történt. Legalábbis Budaörsön.”

Korábbi cikkeinket itt találják:

2016. november 1-jétől: https://www.budaorsinaplo.hu/archivum

2016. október 31. előttieket: http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/

A havi magazinokba itt lapozhatnak bele: https://www.budaorsinaplo.hu/havi-budaorsi-naplo

 

Január

A kollektív bűnösség jegyében – Orbán Viktor is beszédet mondott Budaörsön a németek kitelepítésének 70. évfordulóján

A magyarországi németek napját országosan idén negyedik alkalommal rendezték meg, január 19-én. Ezen a napon indult ugyanis az első vonat 1946-ban a budaörsi pályaudvarról azokkal a német ajkú budaörsiekkel, akiket a második világháborút követően, az egyéni életutat figyelmen kívül hagyva, a kollektív bűnösség vádja miatt hurcoltak el. A hetvenedik évfordulón a központi ünnepség keretében délelőtt a budaörsi városházán egy konferencia keretében elsősorban kutatók és történészek osztották meg a hallgatósággal, hogy miként zajlott a magyarországi németek integrálódása az első húsz évben új hazájukban, Németországban. Itt a kormányt Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter képviselte. Majd délután az első helyszín a budaörsi Ó-temető volt, ahol a résztvevők – köztük Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke – megkoszorúzták az Országos Német elűzetési Emlékművet, amit 2006-ban avattak fel. A program a Nepomuki Szent János plébánia templomban német nyelvű szentmisével folytatódott, amit Pfaffer Gregor Stratmann celebrált, és a szentbeszédben ő is megemlékezett a hetven évvel ezelőtt Budaörsön történtekről. A miniszterelnök itt mondott beszédet.

http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/multunk/20160120/a-kollektiv-bunosseg-jegyeben

A gyerekek és a madarak

Madáretetőt készítettek a gyerekek a régészeti múzeumban Mester Edit és a múzeum munkatársainak az irányításával; és madarakról szóló igaz meséket hallhattak a kicsik vasárnap délután a Városi Ifjúsági Klubban, ahol Telegdi Ágnes természetfotós és több népszerű gyermekkönyv szerzője volt a vendég.

http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/kultura/20160118/a-gyerekek-es-a-madarak

 

Február

A gyerekeinkért tüntettek

„Nagyon remélem, hogy megértik ott fenn” – monda a budaörsi pedagógus szimpátiatüntetés fő szervezője. „Nem sírni jöttünk, hanem a változásért” – tette hozzá egy szülő. Wittinghoff Tamás polgármester pedig azt hangsúlyozta, hogy „a hallgatás is állásfoglalás. (…) Össze kell fogni, pedagógusnak, szülőnek, diáknak. Nem hallgathatunk tovább, nem szabad feladni.”

A tüntetés követelései:

1. Szolidárisak vagyunk azokkal a közösségekkel, kollégákkal, magánszemélyekkel, akik eddig nyilvánosság elé álltak és megfogalmazták a köznevelés és közoktatás problémáit.

2. Kinyilvánítjuk, hogy ezek a problémák rendszerszintűek, következményei a modern oktatási trendekkel szembe menő elhibázott oktatáspolitikának.

3. Követeljük, hogy a kormány mondja ki, hogy a 2011-ben elfogadott köznevelési törvény átmeneti, és haladéktalanul megkezdi az érdemi egyeztetéseket valódi szereplőkkel, egy új közoktatási törvény előkészítéséhez

4. Követeljük, hogy az új közoktatási törvénnyel kapcsolatos egyeztetések az alapoktól kezdődjenek. Az elmúlt négy évben kiderül, hogy az irány nem jó, és a toldozgatás, foldozgatás sem vezet sehova. Ezért az új törvény előkészítő tárgyalásoknak szólnia kell az intézmények fenntartásáról, autonómiájáról, önálló gazdálkodásáról, és itt egy felsorolás következik de a végét azzal zártam, hogy mindenekelőtt a gyermekekről és az ő mindenek feletti érdekeikről.

5. Követeljük, hogy állítsanak fel közoktatást irányító önálló minisztériumot és nevezzenek ki az élére felelős minisztert.

„Ha az iskola nem működik, semmi sem működik” – olvasható a transzparensen. „Gyerekeinkért” – áll piros betűkkel egy másikon. „Tanítanék…”, de a folytatást már lemosta a zuhogó eső, amikor a főúton meglátok egy harmadik feliratot.

A rossz idő ellenére sokan gyűltek össze február 3-án 17 óráig a budaörsi Herman Ottó Általános Iskola udvarán. Ez a tantestület csatlakozott az oktatási intézményeink közül elsőként a névrokon miskolci gimnázium kezdeményezéséhez, hogy csendes felvonulással tiltakozzanak a kormány ámokfutásra hasonlító, mindent központosító oktatáspolitikája ellen. Majd a többiek is…

http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/kozelet/20160203/a-gyerekeinkert-tuntettek

Szociális támogatások kalauza

Elkészült a Szociális kalauz 2016. A folyamatosan aktualizált kiadványban elsősorban  a budaörsi önkormányzattól igényelhető támogatásokról és szociális szolgáltatásokról tájékozódhatnak. Budaörs Város képviselő-testülete módosította a város szociális rendeletét. A változtatás célja az volt, hogy minél több rászorulónak, betegnek, krízishelyzetben lévőnek tudjunk segíteni.

http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/varoshaza/20160215/szocialis-tamogatasok-kalauza

„Ne legyen ilyen magas a lelátó”

Szurkolói jogok kontra a környéken élők nyugalomhoz való joga? Május elején kezdik meg a fedett lelátó és az új öltözők építését az Árok utcai sporttelepen és öt-hat hónapig tartanak a munkálatok. (Még tartanak – a szerk. 2016. dec. 30.) A szomszédban élők tartanak a beruházástól, akiket a lakossági fórumon nem sikerült a BSC 1924 Futball Kft. ügyvezetőjének megnyugtatni.

Ügyvéddel érkezett az egyik szomszéd a fórumra, hangsúlyozva, hogy nem vette volna meg a telket illetve nem építette volna ide a házát 2012-ben, ha tudja, mi épül a szomszédban. S mivel a kilátó miatt szerinte csökkeni fog az ingatlana értéke, kártérítési pert helyezett kilátásba. Ami azonban Lőrincz Mihály irodavezető szerint nem megalapozott, hiszen a sporttelep tervei már a 90-es évektől ismertek, azt tartalmazza az önkormányzat által kidolgozott fejlesztési terv.

A focival, a gyerekekkel semmi bajunk, csak ne legyen ilyen magas a lelátó – hangzott el a lakossági fórumon, amit a BSC 1924 Futball Kft. tartott az Árok utcai sportpálya büféje előtt.

http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/sport/20160218/ne-legyen-ilyen-magas-a-lelato

 

Március

Fideszes lakossági fórum volt

Mind a hozzászólóktól, mind Csenger-Zalán Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselőtől rengeteg pontatlan és téves információ hangzott el a lakossági fórumon. Úgy éreztük magunkat, mintha nem két-három év múlva lennének majd a választások, hanem már most egy választási kampány finisénél tartanánk.

Nem kímélték negatív jelzőkkel a fideszes rendezvényen Wittinghoff Tamást és a Budaörs Fejlődéséért Egyesületet a résztvevők. Ami még a mai, egyre durvább belpolitikai vitastílusban is meglepő volt, főként azért, mert Csenger-Zalán Zsolt, a 2. számú választókörzet országgyűlési képviselőjének az előadása nem így indult.

http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/kozelet/20160302/fideszes-lakossagi-forum-volt

Nagyon jó novellák érkeztek

„Minden, amit Jókairól tudni akartál, de sose merted megkérdezni”. Összesen 38 írás, többségében nagyon jó novellák érkeztek a Jókai Mór Művelődési Központ által meghirdetett vonellapályázatra, és március közepén a zsűri döntött a sorrendről. Az öt tag: Karafiáth Orsolya költő, író, publicista Salamon Suba László rendező, színigazgató, Szokolai Brigitta dramaturg, Bernáth Szilárd az Illyés tanára és Eller Erzsébet a Budaörsi Napló szerkesztője). Az eredményhirdetésre március 30-án a művelődési házban került sor.

A nyertes műveket a Budaörsi Napló önálló kiadványban jelentette meg, ami itt érhető el: https://www.budaorsinaplo.hu/component/content/article/10-mellekletek/8-2016-marcius?Itemid=101

Cikkünk a díjátadóról: http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/kultura/20160331/gratulalunk-a-novellapalyazat-gyozteseinek

Dupla zokniban az Oscar-gálán

A Saul fia csapata munka közben állt össze – tudtuk meg az Oscar-díjas magyar film hangmérnökétől. Aki – sok egyéb tevékenysége mellett – a budaörsi Illyés Művészeti Akadémián tanít. Nemcsak maga a díjátadó ünnepség, de a visszhang is hihetetlen élmény számára.

http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/kultura/20160312/dupla-zokniban-az-oscar-galan

Nem tervezik, csak adnak

„Ne csak karácsonykor segíts!” című sorozatunkat 2016-ban is folytattuk. A problémák körüljárása után önzetlen embereket mutattunk be. „Egy ismerős szólt, hogy nem adnék-e virágokat a kórház gyerekosztályán a játszótérhez. Dehogynem! / A saját lányaim révén láttam, milyen minimális pénzből hoznak létre az oktatási intézmények nagyon színvonalas vetélkedőket, ahol a gyerekek, minden apró ajándéknak, süteménynek nagyon örülnek.”

http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/kozelet/20160317/nem-tervezik-csak-adnak

 

Április

Hivatalosan is megerősítették, hogy marad a 240-es

A BKK Zrt. korábbi terveivel szemben mégsem szűnik meg, illetve sem a menetrendje sem az útvonala nem változik a 240-es autóbusznak – ezt most már a hivatalos közlemény állítja – írtuk áprilisban. Így elérte célját az önkormányzat és a lakosság kiállása a busz megmaradása mellett – áll a városháza közleményében. Márciusban ugyanis szórólapon hívta fel az önkormányzat a lakosság figyelmét, hogy a BKK Zrt. a 240-es busz megszüntetésének tervéről indított társadalmi egyeztetést, s arra kérte a budaörsieket, mondják el a BKK-nak ezzel kapcsolatos véleményüket. Több százan tették ezt meg, 99 százalékban kiállva a 240-es busz megmaradása mellett.

http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/gazdasag/20160417/hivatalosan-is-megerositettek-hogy-marad-a-240-es

Közgazdaságtanból több mint jeles

„Rendkívül jól strukturált volt a verseny, mindent nagyon jól megszerveztek” – mondja Olasz Domonkos, az Illyés Gyula Gimnázium tanulója, aki megnyerte a  Szakmai Érettségi Tantárgyak Versenyének közgazdaságtan részét. Iskolatársa Kovács Benedek pedig hetedik lett 1300 indulóból. A SZÉTV lényegében olyan, mint az OKTV (Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny), annyi különbséggel, hogy olyan szakmai tantárgyakból rendezik, mint az informatika, egészségügyi alapismeretek, gépészet, közgazdaságtan és így tovább. (Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy ez volt az utolsó évfolyam, akik az Illyésben közgazdaságtant tanulhattak, mivel a KLIK az iskola államosításakor elvette a budaörsi gimnáziumtól a szakképzési lehetőséget– a szerk.)

http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/oktatas/20160424/kozgazdasagtanbol-tobb-mint-jeles

Tervezzük együtt a várost!

A városháza aulájában a padlón a város felülnézeti térképe látható, hogy azon a belépők keressék meg és jelöljék meg a számukra kedves helyeket. Az emlékfal régi fotókra, rajzokra vár; a nagy dobozokra pedig bárki felírhatja, miért szereti Budaörsöt, illetve milyennek szeretné látni a közeli és a távolabbi jövőben.

Jöjjön el, tervezzük együtt a várost! – invitálta a lakosságot az önkormányzat a városházára, és arra kértek mindenkit, hogy hozzon magával egy Budaörsre jellemző apróságot, amelyekből a rendezvényen elkezdik építeni a budaörsi emlékek falát. Az első képet Csík Edina főépítész tette fel. „Nagyon örülök, hogy a házigazdája lehetek ennek a rendezvénynek” – mondta. „Bár nem vagyok tősgyökeres lakos, 15 éve élek és dolgozom itt, és a kedvenc képem ez az autópályás, régen és ma, mert a döbbenetes különbség jelképezi a város viharos fejlődését, ezért gyakran kezdem ezzel az előadásomat, ha valahol Budaörsről kell beszélnem”. http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/varoshaza/20160425/tervezzuk-egyutt-a-varost

Nem mindenki nyitott még ki vasárnap

Az Ikea és a Decathlon jobban előkészíti a vasárnapi nyitvatartást, míg például a Tesco és az Auchan már április 17-én, a Méfia Markt és a Metro április 24-én, a kötelező zárvatartás jogszabályának visszavonásakor, azonnal lépett. Az indokaikat ismertettük.

http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/gazdasag/20160427/nem-mindenki-nyitott-meg-ki-vasarnap

 

Május

Komolyan könnyű – Budaörs Fesztivál 2016. május 4-8.

1 város, 5 nap, 8 helyszín, 39 program – a 19. volt az idei tavaszi Budaörs Fesztivál, ami minden korosztályt és stílust kielégítő műsorkínálattal várta vendégeit. A fesztivál összes programja ingyenesen látogatható.

Komolyzenei koncerttel ért véget vasárnap este a programsorozat a városi sportcsarnokban. A 120 kórustagot és 74 zenészt is hozzáadva az öt napos programsorozat többi fellépőjéhez összesen 480-an álltak színpadra.  Ha még hozzáadjuk a szervezőket, a technikusokat és mindenki mást, aki a fesztivál lebonyolításában részt vett, végül több mint félezer embernek mondhatunk érte köszönetet.

http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/kultura/20160509/veget-ert-a-19-budaors-fesztival

Budaörsön lakott a lány, aki elhagyta a gyújtogatót

Szerelmi bánat miatt gyújtogatott és fenyegetett robbantással Sz. Domonkos – derült ki májusban. És azért pont Budaörsön, mert a lány, aki 2014-ben szakított vele, itt lakott és a 22 éves budapesti fiatalember ezért az egész városon szeretett volna bosszút állni. Akkor fogták el, amikor egy nyilvános telefonfülkékből tizenegyedik alkalommal tett valótlan bejelentést arról, hogy egy bevásárlóközpontban bomba fog robbanni, és ez tizenegy rendbeli közveszéllyel fenyegetés. Mivel több gyújtogatást is beismert, az is kiderült, hogy 2014 januárjában a budaörsi Frankhegyen, a Ringló utcában miatta csaptak fel először a lángok, majd utána az elmúlt két évben még 49 alkalommal. A tűzoltást állítólag egy-egy akciója során a bozótosban elbújva nézte végig, és többször előfordult, hogy miután a hatóságok az egyik helyen megkezdték az oltást, onnan nem messze már egy másik ház is elkezdett füstölni. A kár értéke több tízmillió forint, amit a fiú okozott, és ebben még az áruházak elmaradt haszna nincs benne. (A férfi előzetes letartóztatását az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben töltötte, de hogy azóta mi lett vele, arról nincsenek hivatalos információink. – a szerk.)

http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/paragrafus/20160524/budaorson-lakott-a-lany-aki-elhagyta-a-gyujtogatot

Havi 4 millió bérleti díj miatt nem nyílt még meg az új fizikoterápia

Dr. Kovács Attila belátja? De ne feledjük: a nyomozás még csak most indult!- írtuk az Europ-Med csődjéhez vezető ügyet kirobbantó, a Fidesz helyi szervezete által összehívott sajtótájékoztató után. Amin akkor csak a volt orvos-igazgató dr. Kovács Attila volt jelen, mert Dr. Gamal Eldin Mohamed, aki hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt feljelentést tett volt kollégája ellen, nem kapott rá meghívást. (Azóta az önkormányzat felbontotta az egészségügyi központot üzemeltető Europ-Meddel a megbízási szerződést és ideiglenes üzemeltetőt bízott meg – a szerk.)

http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/egeszseg/20160512/havi-4-millio-berleti-dij-miatt-nem-nyilt-meg-meg-az-uj-fizikoterapia

Plusz osztály kell, annyi az elsős

Míg a Hermanban egy plusz elsős osztály lesz, a Kesjárból az 1. Számú Általános Iskolába kellett átirányítani a gyerekeket – tudtuk meg az önkormányzatnál az oktatásért felelős Karsainé Kovács Judit vezető főtanácsadótól. A megoldást a KLIK helyett a város finanszírozza. Cikkünkből az is kiderül, hogy az óvodai beirakozásoknál a korábbi évek beruházásainak köszönhetően már nincs nagyobb gond.

 http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/oktatas/20160527/plusz-osztaly-kell-annyi-az-elsos

 

Június

„Most fordul tragédiába a budaörsi oktatás ügye”

Egész Budaörs tiltakozik – demonstráció az iskolák államosítása ellen – írtuk június elején. -Valamennyi budaörsi oktatási intézmény (az egyháziakat leszámítva) csatlakozott az Illyés Gyula Gimnázium által kezdeményezett tiltakozáshoz és demonstrációhoz, amelyet az oktatási intézmények teljes államosítása ellen tartanak 2016. június 7-én, este 7 órakor a városháza előtti téren. A beharangozó sajtótájékoztató volt ma.

http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/kozelet/20160606/most-fordul-tragediaba-a-budaorsi-oktatas-ugye

Szeptemberig van pénzünk a szemétszállításra

Egyebek között erről is nyilatkozott a nyár elején Wittinghoff Tamás, amikor sorra vette az önkormányzatok autonómiáját sértő állami döntéseket. (A szemétszállítási díjról december közepén küldött ki az önkormányzat tájékoztató levelet a lakosságnak – a szerk.)

http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/kozelet/20160615/szeptemberig-van-penzunk-a-szemetszallitasra

Különdíjas a Liliomfi

Július 19-én este 20 órakor mutatták meg az idei POSZT-on  budaörsi színház egyik előadását, a Liliomfit. Két különdíjat kapott. Rendező: Ifj. Vidnyánszky Attila.

Cikkünk a budaörsi bemutatóról: http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/kultura/20151129/liliomfi-maskent

http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/kultura/20160619/kulondijas-a-liliomfi

Harc helyett a javak értelmes elosztása?

A feltétel nélküli alapjövedelem (NFA) kísérletet tesz a javak elosztásának értelmes és közös kezelési módjára. Magyarországon minimum 5-600 ezer aktív korút érint, de akár minden harmadik embert – hangzott el június közepén Budaörsön egy kerti beszélgetésen, ami nem igazán kapott figyelmet. Ezért legalább mi irányítsuk kicsit rá!

http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/kozelet/20160704/harc-helyett-a-javak-ertelmes-elosztasa

Nem a 2,3 milliárd Ft „szolidaritási hozzájárulás”

A budaörsi önkormányzati képviselő-testület elvi nyilatkozatot fogadott el a mai, június 22-én megtartott ülésén, amelyben a leghatározottabban tiltakozik iskolái teljes államosítása és a várost sújtó, egészen irreális mértékű, 2.3 milliárd forintnyi „szolidaritási hozzájárulás” miatt. A kormányzat a 30 ezer lakosú Budaörstől kívánja elvonni annak a sarcnak a több mint tíz százalékát, amit az összes magyar önkormányzatra vetettek ki.

http://www.archiv.budaorsinaplo.hu/varoshaza/20160622/nem-a-23-milliard-ft-szolidaritasi-hozzajarulas-ra

Július – december:

https://www.budaorsinaplo.hu/online-ujsag/kozelet/mirol-irtunk-2016-ban-2-resz

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here