Minősített Közművelődési Intézmény Címet nyert el a Budaörsi Jókai Mór Művelődési Ház

0
1264

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatot hirdetett Minősített Közművelődési Intézmény Címre és Közművelődési Minőség Díjra. A pályázat célja a közművelődési tevékenységet végző intézmények minőségorientált működésre ösztönzése és a közművelődési minőségfejlesztés területén elért eredményeik elismerése. A Budaörsi Jókai Mór Művelődési Ház a Minősített Közművelődési Minőség Címet nyerte el három év időtartamra, másik hat magyarországi intézménnyel egyetemben.

„A kulturális alapellátás kiterjesztése, a kulturális közszolgáltatások és a közművelődési alapszolgáltatások területi egyenlőtlenségeinek felszámolása érdekében a közművelődés meghatározza az intézmények működtetésének és a közszolgáltatások megszervezésének szakmai és személyi követelményrendszerét, így ösztönözve az értékközvetítést, valamint az emberek attitűd- és kompetenciafejlődésének szolgálatát. A közművelődés minőségbiztosítási rendszere megkívánja a szervezetektől a hatékony feladatellátás mellett azt is, hogy folyamatosan figyelemmel kísérjék a tevékenységekben részt vevők igényeit, mérjék az intézményhasználók elégedettségét. A Minősített Közművelődési Intézmény Cím azoknak a közművelődési szervezeteknek adományozható, amelyek a közművelődés minőségfejlesztésének alkalmazásával kiemelkedő teljesítményt nyújtottak” – olvasható a Nemzeti Művelődési Intézet honlapján.

2020-ban az Uránia Nemzeti Filmszínház adott otthont a magyar kultúra napján, január 22-én az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága rendezésében megvalósuló díjátadó ünnepségnek és a magyar kultúra napja tiszteletére rendezett gálaműsornak, ahol a sikeresen pályázó intézmények átvehették a címeket és a díjat Fekete Pétertől, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkárától és dr. Fülöp Pétertől, az Emberi Erőforrások Minisztériuma művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkárától.

Minősített Közművelődési Intézmény Címben részesült:

  • a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Nonprofit és Közhasznú Kft.;
  • az Agóra Veszprém Kulturális Központ;
  • a Budaörsi Jókai Mór Művelődési Ház;
  • a Felsőtárkányi Művelődési Ház;
  • a Fóti Közművelődési és Közgyűjteményi Központ, Vörösmarty Művelődési Ház;
  • a vésztői Sinka István Művelődési Központ, Népfőiskola és Városi Könyvtár,
  • továbbá a Tiszaújvárosi Művelődési Központ és Könyvtár.

A Budaörsi Jókai Mór Művelődési Ház intézményvezetője, Simon Erika és munkatársai (Böröndy Katalin, Kőporosy Borbála) tavaly szeptember közepén adták be pályázatukat a Minősített Közművelődési Intézmény Cím elnyerésének reményében. A nyolc lehetséges tevékenységi forma közül (ismeretterjesztés, képzés, kiállítás, közösségi szolgáltatás, művelődő közösség, rendezvény, tábor, származtatott szolgáltatás) öt kategóriában írták meg a pályázati anyagot, és mind az öt nyert: ismeretterjesztés, közösségi szolgáltatás, művelődő közösségek (csoportos foglalkozások), rendezvény, származtatott szolgáltatás (terembérlésekhez köthető tevékenységek). A művelődési ház nagyszámú eseménye és foglalkozása tette lehetővé, hogy induljanak ezekben a kategóriákban. A pályázat formai követelményei szerint rengeteg apró részletre kiterjedően kellett megválaszolni kérdéseket a rendezvényekkel, programokkal kapcsolatban, értékelni az előkészületi munkafolyamatokat és a végeredmény mozzanatait, a látogatók véleményét, igényeit, reklamációit, és mindezeket egy hatalmas összefüggő rendszerben elhelyezni, ami által pontosan kirajzolódhatott az intézmény tevékenységeinek felépítettsége, s azzal együtt a már meglévő és jól működő részek, területek, illetve azok, ahol még fejleszteni lehet, amiből hiány mutatkozik. A tapasztaltak alapján javaslatot is kellett tenni, min szeretnének változtatni annak érdekében, hogy még jobban működjön, méginkább a látogatók javára váljon, és minden tekintetben fejlődjön a Budaörsi Jókai Mór Művelődési Ház.

A pályázat megírása sok időt és munkát igényelt, de a művelődési ház dolgozói mind egyet értettek abban, hogy fáradságuk nem hiábavaló, hiszen így azzal, hogy keretbe foglalták munkájuk összes részletét, jó rálátást biztosítottak az egésznek a rendszerére. Ráadásul három év múlva ismét pályázhatnak majd, amikor már a fejlesztésekkel együtt értékelhetik a működést, ami újabb lehetőséget ad majd arra, hogy előrébb jussanak, a továbblépést biztosítsák.

Simon Erika elmondta, a pályázat megírásában kulcsszerepe volt kollégái hozzáállásának, akik egyértelmű természetességgel vették a pályázásban való részvételt. Azonban az is tagadhatatlan, hogy mindez kevés lett volna, ha nincs az a hét év a művelődési ház történetében, mellyel az a jelenlegi intézményvezető alatt működött.

Fotó: Nemzeti Művelődési Intézet, JMMH Facebook oldala

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here