Minőségi munka az aerobik szakosztályban

0
1183

Az utánpótlás nevelésről 5. rész

 „Az aerobik azért népszerű, mert mindenkinek ajánlott. Nem követel túlzottan nagy hajlékonyságot, sem túl nagy erőkifejtést, nem teszi tönkre az ízületeket, minimális a sérülésveszély” – fogalmazta meg sportága előnyeit a BDSE aerobik szakosztályának vezetője, Árva Márta. „Legyen bár erős egy kislány vagy gyenge, kövér vagy sovány, szép tartása lesz és javul a mozgáskoordinációja. Ehhez azonban edzeni kell” – folytatta a szakember. „Sajnos sok elsős tanító néni lebeszéli a szülőket arról, hogy a gyerekek sportoljanak, mondván, hogy a nélkül is le lesznek terhelve. Ez azért szomorú, mert például az aerobik mozgáskoordinációs követelményei éppen az írás-olvasás készséget fejlesztik. Az alapszökdelések, a keresztezett  aszimetrikus mozgások, amiket a kicsik tanulnak, ugrásszerű fejlődést eredményeznek a hat-hét éveseknél” – tudtuk meg.

Az aerobik népszerű Magyarországon, a torna hét szakága közül ebben versenyeznek a legtöbben. Budaörsön Árva Márta 1995-ben alapította meg a szakosztályt. A fentieken túl további előnye, hogy a speciális könnyű fehér cipőn kívül nem igényel különleges ruházkodást, egy egyszerű tornadressz elegendő, ugyanis a versenyeken sem a külsőségek a fontosak. „A gyerekek nagyon szeretnek edzésre járni, még egyetemisták is visszajárnak, aminek nagyon örülök” – mondta az edző. Hozzátéve: „Igaz, törekszem is arra, hogy ne legyenek túlterhelve, mindenkit a maga fejlődési ütemének, aktuális tudásszintjének megfelelően terhelek és versenyeztetek, és senkit nem engedek felkészületlenül egy megmérettetésre, amit támogat a jól felépített, többszintű versenyzési rendszer. S ha jönnek a sikerek, az motiváló és akár a továbbtanuláshoz is plusz pontot jelenthetnek.”

Az aerobikban négy korcsoportot különít el a rendszer (UP3-alsósok, UP2- felsősök, UP1-junior, 18 évestől felnőtt) és minden korcsoport három kategóriában (egyéni, trió és csoport) versenyezhet. Egy évad januártól decemberig tart, jelenleg a Magyar Kupa keretei között, melynek több fordulója van, s mindegyikben jól kell teljesíteni ahhoz, hogy a végén az első hat helyezett bekerüljön a döntőbe. Árva Márta tanítványai közül tavaly is minden korcsoportból eljutottak a fiatalok a döntőig.

Az általános iskolás alsós gyerekek pedig tanfolyami keretek között kezdhetik el az ismerkedést a sportággal. „Majd aki ezeken tehetséget, hajlandóságot és szorgalmat mutat, bekerülhet a Budaörsi Diák Sportegyesület aerobik szakosztályának utánpótlás képzésébe” – sorolta a tudnivalókat Árva Márta a kiválasztási folyamatról. Erről azonban természetesen a gyerekeken kívül a szülőkkel is egyeztetni kell, hogy vállalják-e a plusz terheket, mivel a szakosztályban már jóval több edzés van, illetve alapszintű versenyzési lehetőséget kapnak a kis sportolók.

„Szakosztályunkban az igazolt versenyzők létszáma mindig huszonöt és negyven fő között mozog, mert többnyire minden évben találok annyi új tehetséget, ahányan abbahagyják. Ugyanakkor sokakra igaz, hogy számukra ez már egy életforma, a legtöbben 6-12 évig sportolnak nálam, ráadásul életre szóló baráti társaságok alakulnak ki a közös munka során.”

Korábban mi is hírül adtuk, hogy Árva Márta – aki a Magyar Torna Szövetség Aerobik Szakágának Vezetőségében több mint tíz éve tag – tanítványai nemzetközi szinten is versenyeznek. Például Lendvay Dóra és Lendvay Réka 2015-ben Európa bajnokok lettek, és Réka idén májusban a világbajnokságon negyedik helyen zárt a magyar válogatottal. Ők azonban a BDSE aerobik szakosztályában az utolsó évfolyam ilyen szinten, mert az edző szerint egy újabb generáció nemzetközi szintre való eljuttatásához hiányzik Budaörsön a legfontosabb feltétel, a speciális versenytalaj, ami egy rugalmas, többrétegű, 10,5 x 10,5 méteres, nem mobilizálható és nem olcsó, fából készült borítás. Ez pedig mostanában nem látható megvalósíthatónak itt a városban.

„A mostani gyerekekkel tehát hazai országos versenyeken indulunk, de azokon mindig, minden korcsoportban és minden kategóriában van dobogósunk ” – mondta a szakember. Kis Dorina Dominika (a fenti képen) és Kollár Emma UP2 egyéniben, Varga Virág (a képen) UP1 egyéniben és trióban, valamint az érettségiző Béres Boglárka egyéniben és trióban, a magyar bajnokságon évek óta mindig dobogósok és többszörös diákolimpiai bajnokok.

A további feltételek? „Budaörs önkormányzata biztosítja a működésünket a BDSE-n keresztül, a tornaszerektől kezdve az edzőtáborozásig, a terembérletig ” – tájékoztatott Árva Márta. Az edzések az 1. Számú, a Bleyer iskolában és az Illyés gimnáziumban zajlanak. „De sajnos a Bleyer tornaterme már balesetveszélyes, mert a linóleum alatt beton van és helyenként púpos, máshol meg gödrös. A tavalyi tornacsarnok felújításba a tornaterem talaja már nem fért bele.”

A létszám? „Ez elsősorban egyéni sportág, egyénileg, személyre szabottan kell minden gyerekkel foglalkozni ahhoz, hogy fejlődjön. S én a minőségi munkára helyezem a hangsúlyt, nem a létszám emelésére” – tudtuk meg.

Táborozási lehetőségek? „Nyáron a sporttáboraink nyitottak az új jelentkezők számára is, amit évente júniusban tartunk. De ezen kívül van edzőtábor külön a versenyzőknek, képességfejlesztésre” – tájékoztatott Árva Márta. Végül megjegyezve: „Büszke vagyok arra, hogy idén ismételten több versenyzőnk megkapta a Magyarország jó tanulója-jó sportolója kitüntető címet. Ezenkívül Lendvay Réka a Pest megye legjobb felnőtt női sportolója címet, Varga Virág munkáját pedig a fővárosi önkormányzat „Élen a tanulásban, élen a sportban” kitüntetéssel ismerte el.”

Sorozatunk korábbi cikkei:

Atlétika, ritmikus gimnasztika, asztalitenisz, cselgáncs, karate, tenisz és úszásITT.

A kézilabdáról ITT írtunk.

Tánc és fitnesz: ITT.

A tájfutásról: ITT.

Foci: ITT

Kick-box: ITT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here