„Minden anyuka meggyógyul?”

0
1877

A méhnyakrák védőoltással és szűréssel megelőzhető

Immár második alkalommal adott helyet Budaörs a méhnyakrák megelőzési hét eseményeinek. Ahol a polgármester, az alapítványi szakember, a nőgyógyász és a védőnő ugyanazt hangsúlyozták, hogy ez a betegség, amiben Magyarországon évente 300-350 nőt, édesanyát, feleséget veszítünk el, védőoltással és szűréssel megelőzhető, és ezt mindenkinek meg kell tudnia.

„Tegnap lovagolt először Jázmin Rézin. Fantasztikus volt látni őt, nagyon tetszett neki. Kobakban és lovaglócsizmában volt. Büszke voltam rá! / Este melléfeküdtem és mondtam neki, hogy egy hosszabb időre elmegyek, tízet kell aludnia , és jövök. Ő erre azt kérdezte:  / – Minden anyuka meggyógyul? / -Igen – válaszoltam  -minden anyuka meggyógyul! –  / s ezzel megnyugodott a kis lelke.” Egyebek között ez a kis részlet is elhangzott pénteken délután Tóth Icó írásából Budaörsön a művelődési ház galériájában.

A szerző 37 éves nő, édesanya és feleség. 2011-ben méhnyakrákon, Wertheim-műtéten, sugár- és kemoterápián esett át. Az ő betegségének útjából született a „Minden anyuka meggyógyul” című könyvecske és a Libellus, amely a kiindulási pontot adta a Mályvavirág Alapítvány megvalósításához. Ez az alapítvány szervezte meg először 2014-ben, az idén pedig január 27. és február 3. között az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét hazai programsorozatát. Míg első alkalommal országszerte 46 település csatlakozott hozzájuk, 2018-ban már közel 90. Budaörs tavaly először és most, február 2-án másodszor.

A tavalyi budaörsi rendezvényt a Babaganetika Egyesületnek illetve Sevcsik M. Annának köszönhettük. Az ideit – bár Anna aktívan részt vett benne – két budaörsi magánszemély Szabó – Tuka Anita és Buzás Tünde szervezte meg.

„Immár második alkalommal ad helyet Budaörs a Méhnyakrák megelőzési hét eseményeinek. Annyira fontosnak tartom ezt a kezdeményezést, hogy mindenképpen szerettem volna személyesen is itt lenni, de sajnos a városvezetői teendőim ezt most nem teszik lehetővé. Így csak egy levélben tudom megköszönni a szervezőknek és a jelenlévőknek, hogy ők már a cselekvésig is eljutottak a méhnyakrák elleni küzdelemben. Akár a rendezvény mottója is lehetne, az egyszerű tény, hogy a méhnyakrák időben kiszűrhető, és, ha még korai állapotban fedezik fel, akkor száz százalékban gyógyítható.  Ebből következik, hogy tényleg hallatlan jelentősége van a szűrésnek. A helyzet sajnos mégis az, hogy nagyon sok nő nem megy el a kivizsgálásokra. Magyarországon az európai átlag alatti a szűrési hajlandóság és a védőoltást sem adatja be magának mindenki. Ennek szomorú eredménye, hogy évente több száz nő hal meg értelmetlenül ebben a betegségben.  Az idei kampány egyik nagyon találó plakátján azokat a kifogásokat gyűjtötték össze, amelyekkel kibúvókat keresnek maguknak az érintettek. Ilyeneket olvashatunk közöttük: Ez a vizsgálat túl intim és lehet, hogy fájni is fog; Nekem erre nincsen időm; Én már idős vagyok, engem ez a probléma már nem érint; Azt sem tudom, hogy nekem miért kellene elmennem? Ugye ismerősek? Pedig az a kis fáradtság és kellemetlenség egészen konkrétan életet menthet. Ezt kell megértetnünk minden nővel. Ezt az üzenetet próbálják minél többeknek átadni a méhnyakrák elleni küzdelem hetén, országosan immár a 12. alkalommal. Az újabb kutatásoknak köszönhetően a betegség kialakulása védőoltással meg is előzhető. A mi önkormányzatunk már hosszú évek óta támogatja a HPV oltás finanszírozását. Nemrégiben a szociális rendeletünkbe is beépítettük, hogy a rászorulók számára, akik nem esnek bele az államilag támogatott életkorba, az önkormányzat biztosítja az oltás költségeit. Nagy szükség lenne arra is, hogy minél több férfi demonstrálja, ő is odafigyel erre a problémára, mert ez nem csak a nők ügye. Hiszen a nők egyben feleségek, szülők, nagymamák, barátok és barátnők. Pontosan erről szól az idei kampány másik szlogenje is: Törődj magaddal, mert másoknak is fontos vagy! Köszönöm, hogy Budaörs is a megelőzési hét egyik fontos helyszíne lehet.  Bízom benne, hogy munkájuk révén évről-évre többen döbbennek majd rá, hogy a baj megelőzhető” – olvasta fel Sevcsik M. Anna Wittinghoff Tamás köszöntőjét, a polgármester más elfoglaltsága miatt.

Aki férfiként pontosan azt fogalmazta meg, ami a mozgalmuk legfőbb üzenete, vagyis hogy ez a betegség, amiben Magyarországon évente 300-350 nőt, édesanyát, feleséget veszítünk el, védőoltással és szűréssel megelőzhető, és ezt mindenkinek meg kell tudnia –mondta már a következő felszólaló Dedeo Anikó, a Mályvavirág Alapítvány oktatásért felelős koordinátora. (Nemzetközi összehasonlításban ezek a számok még megdöbbentőbbek!) Hozzátéve: az idei kampány beszédes mottója „Törődj magaddal, mert másoknak is fontos vagy”. Majd elmesélte, hogy a gyöngykarkötőket, amiket országszerte fűznek a résztvevők a maihoz hasonló rendezvényeken, a kórházakban műtétre váró vagy éppen műtét után lévő rákos nőkhöz juttatják el, a halványlila papírra írt és kis szalaggal átkötött biztató üzenetekkel együtt. A gyöngy a méhnyakrák kialakulásáért felelős vírus, a HPV elleni védelmet jelképezi. Ezzel szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a méhnyakrák megelőzése teljesen rajtunk múlik – fogalmazott. A 2018-as program címe tehát ezért lett „Gyöngyöm”.

Mi az a HPV? (Egy vírus, amit anélkül is hordozhatunk, hogy tudnánk róla.) Milyen típusai vannak? (130 féle. A HP 16 és 18 okozza a rák 70 százalékát.) Mit okoz? (Például szemölcsöket, méhnyakrákot, de akár mandularákot is.) Melyek a méhnyakrák tünetei? (A korai szakaszában nincs!) Kik a veszélyeztettek? (Nők és férfiak is, de a férfiaknál ritkábban okoz tüneteket.) Egyebek között ezekre adott választ Dr. Kovács Eszter Márta szülész-nőgyógyász és gyermeknőgyógyász, a budaörsi L33 Medical orvosa. Kiemelve, hogy a méhnyakrák kialakulásért 99 százalékban ez a vírus a felelős. S bár a 45 év alatti nőknél ez a második leggyakoribb rákbetegség illetve évi 1000-1200 esetről tudnak Magyarországon, egy felmérés szerint a magyar lakosság egyharmada nem tud róla semmit, és bár a nők háromnegyede hallott róla, de nem tesz ellene semmit. Pedig lehet védekezni, védőoltással (a korábbi két- illetve négykomponensű oltás után most vezetik be a kilenckomponensűt, tehát a vírus 9 típusa ellen védelmet nyújtó vakcinát), és a szűréssel. Jelenleg (pontosabban 2014 óta) Magyarországon a 12 éves, 7. osztályos lányok kaphatják meg ingyenesen, de mert ez nem kötelező védőoltás, a szülőknek kell nyilatkozniuk róla, hogy például az iskolában a gyereküknek beadhatják-e. A doktornő az előadásában számos olyan kérdésre adott megnyugtató válaszokat, mint például, hogy mennyire biztonságos a HPV elleni védőoltás, illetve miért kell ilyen korán, már 12-13 évesen beadatni, amikor a vírus elsősorban szexuális úton terjed. Éppen ezért, tehát megelőzésként! Az első szűrővizsgálat időpontját pedig a gyermeknőgyógyász a fiatal lány első szexuális aktusa után fél illetve egy évvel javasolja. (Más kérdés, hogy tanácsadási illetve felkészülési céllal még a szexuális élet megkezdése előtt érdemes lehet a szakorvost felkeresni – hangzott el.)

Mit tehetnek és tesznek a védőnők a méhnyakszűrés és a HPV elleni védőoltás lehetőségének a terjesztéséért? Sárossy Orsolya a felnövekvő nemzedék felvilágosításának a fontosságát húzta alá, amiben nekik, védőnőknek fontos szerepük lehet, például egy szűrési kampány megszervezésében. Azt azonban nagyon nem tartaná jó megoldásnak, ha (ahogy az a kormányzati tervekben szerepel és amit elviekben a Mályvavirág Alapítvány is támogatna) magát a méhnyakrák szűrést is a védőnőknek kellene elvégezniük, jellemzően megfelelő eszközök és ismeretek nélkül. Ezzel Dr. Kovács Eszter Márta nagyon egyetértett, a pontos szűrési eredményhez szerinte is komoly szakmai tapasztalat szükséges.

A gyöngyfűzés már az előadások alatt megkezdődött a kézműves illetve gyermeksarokban, és utána természetesen még intenzívebben folytatódott. A kötetlen beszélgetés során pedig csaknem ugyanolyan megható, saját történeteket osztottak meg egymással a megjelentek, köztük „gyógyult” anyukák, feleségek (egyiküket a férje is elkísérte), mint amilyet Tóth Icó papírra vetett.

S hogy akkor jó szívvel miért nem zárható ez a cikk mégsem azzal, hogy „gratulálunk a sikeres rendezvényhez”? Természetesen gratulálunk, de a színvonalas előadásokat és beszélgetést sajnos nem sokan hallották. Miközben életek múlhatnak azon, hogy eljut-e a szervezők fő üzenete, a méhnyakrák megelőzésének a lehetősége az emberekhez. De persze amíg valaki nem válik érintetté, akár saját maga, akár egy hozzátartozója révén egy-egy súlyos betegségben, addig bizony a többségünk szívesebben tölti el például a péntek délutánját egy zenei esten vagy baráti sörözéssel, mint egy bármilyen hasznos és közérthető, de mégiscsak ismeretterjesztő előadáson.

Fotók: Szabó-Kelemen Ágnes

(Ajánlott cikkek a HPV elleni védőoltásról például ITT és ITT és ITT.)