Milyen pénzbüntetésre számíthatunk, ha vétünk a KRESZ szabályai ellen?

0
6671

A gépjárművezetőknek nincs könnyű dolga, ha a KRESZ szövevényes szabályozásaira gondolunk, hiszen a vállukon lévő nagy felelősség lévén naprakésznek kell lenni annak teljes ismeretében, a változtatások nyomon követésében. Amennyiben ez nem valósul meg maradéktalanul, könnyen szabályszegőkké válhatnak, akár hanyagságból, de akár akaratlanul is, melynek végül tetemes összegű pénzbírság is lehet a következménye.

Sajnos, a szabályokat mindig maradéktalanul betartani igyekvőknek is nehezíti a dolgát egy-egy olyan rendelkezés, melyet már a kihirdetés és hatályba lépés utáni napon módosítanak, s amelyről a közúti közlekedésben részt vevő nem értesül. A KRESZ szabályait megszegőkre pedig helyszíni bírság, és szabálysértési vagy közigazgatási bírság vár.

A közlekedési szabályok megsértése miatti közigazgatási és szabálysértési eljárások igen bonyolultak, azonban számos bírság fix összegű, melyet jogszabály határoz meg, így az ellen fellebbezés nem nyújtható be, az összeg nem változtatható semmilyen enyhítő körülmény vagy kifogás miatt, és méltányosságnak sincs helye. A listát Janklovics Ádám közlekedési szakjogász oldala alapján állítottuk össze.

Közlekedési szabálysértési bírságok

A 63/2012. (IV. 2.) Kormányrendelet mellékleteiben szabályozza az egyes közlekedési szabálysértések miatt alkalmazandó szabálysértési pénzbírság, illetve a helyszíni bírság kötelező mértékét, valamint annak részleteit. Az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelete pedig a további közúti közlekedés szabályait fekteti le. Jelenleg a következő pénzbeli büntetések szabhatók ki:

Az ittas vezetés ténye és annak mértéke miatt kiszabható pénzbüntetés helyszíni bírságban 15-től 25 ezer forintig terjedhet, egyéb esetben azonban 30-tól 50 ezer forintig tartó pénzbüntetésre lehet számítani.

Az elsőbbség és az előzés szabályainak megsértése miatti helyszíni bírság összege 10-15 ezer forint, a későbbi pénzbírság pedig 20 és 30 ezer forintos összeg lehet.

Az engedély nélküli vezetés büntetéseinek tétele helyszínileg 20 és 45 ezer forint között van, míg későbbi pénzbírság tekintetében már 40 és 90 ezer forintos tétel.

Az érvénytelen hatósági engedéllyel vagy jelzéssel való közlekedés 20 és 30 ezer forint közötti helyszíni bírságot von maga után, későbbi pénzbírság esetén pedig 40 és 60 ezer forintra lehet számítani.

Aki jogosulatlanul, illetve engedély nélkül használ járművén megkülönböztető jelzést és így követ el szabálysértést, az 15-20 ezer forintos helyszíni bírságra számíthat, egyéb esetben pedig 30-40 ezer forintos tételt kell kifizetnie.

A közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt elkövetett szabálysértés (megállni tilos, várakozni tilos és korlátozott várakozási övezet tábla, s ezek részletekbe menő, kiegészítő rendelkezéseinek figyelmen kívül hagyása, valamint mozgáskorlátozott várakozóhely jogosulatlan igénybevétele, továbbá a megállás és várakozás részleteire terjedő szabályainak figyelmen kívül hagyása) helyszínen fizetendő bírság tekintetében 10 és 50 ezer forint közötti összegekkel szankcionálható, míg később 20 és 100 ezer forint közötti pénzbírságra kell felkészülni.

A közúti közigazgatási szabályok megsértése helyszíni bírságban 15 ezer forint, később fizetendő pénzbüntetésként pedig 30 ezer forintot kell megfizetni.

A sebességtúllépés meghatározott sebességhatáronkénti bírsága 30 és 300 ezer forint közötti tétel.

Az áthajtás piros lámpán vétsége 50 ezer forint, míg a vasúti átjáróra vonatkozó rendelkezések megsértése 30, illetve 60 ezer forintos nagyságrendre rúg.

A lejárt műszaki engedéllyel való közlekedés annak időtartamától függően 20 és 60 ezer forint közötti szabálysértési bírsággal büntethető.

A biztonsági öv használatának elhagyása pedig 10 és 20 ezer forint közötti bírság lehet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here