Mikor jár álláskeresési támogatás az elbocsátott dolgozóknak?

0
1055

Mit tehet és mit nem a dolgozóival ebben a vírusos veszélyhelyzetben a munkáltató? – kérdeztük Jónás Károlyt, a Jonex 2000 cégvezetőjét. Például mit kell tudni a felmondási lehetőségekről?

Ha a munkavállaló mond fel, akkor nem kap álláskeresési támogatást, köznyelven munkanélküli segélyt. Ez jelenleg három hónapig jár. Ha közös megegyezéssel történik a felmondás feltétlen legyen benne, hogy ez a munkáltató kérésére történik. Eddig ez nem volt érdekes, de most a kormányhivatal álláspontja az, hogy csak ebben az esetben kap segélyt a dolgozó. Ha a munkáltató mond fel (jelenleg ez a lehetőség is fennáll) lehet indok az átszervezés, mert nincs bevétele a cégnek a rendkívüli koronavírussal kapcsolatos intézkedések miatt. Ebben az esetben a munkaszerződés szerinti felmondási időt kell betartani, és a felmondási idő fele alatt biztosítani kell a dolgozónak a teljes fizetés mellett a lehetőséget, hogy munkát  keressen. Ebben az esetben kap segélyt a dolgozó. Mi továbbra is azt javasoljuk, hogy a dolgozókkal (főleg akire később számítanak) kössenek az elkövetkező hónapokra megállapodást.”

Nagyon fontos, hogy bármelyik lehetőséget választják, a könyvelő cégük intézkedni csak mindkét fél által aláírt dokumentumok birtokában tud. Ezek a dokumentumok: munkaszerződés módosítás, felmondási papír.