Miért jó teniszezni?

0
1183

Egyre többen űzik szívesen a teniszt, ami nem csoda, hiszen amellett, hogy jó kikapcsolódás és szórakozás, kitűnő testedzés, mely nemcsak a karokat és lábakat mozgatja meg, hanem az egész testet.

A tenisz egyike a világszerte legtöbb nézőt vonzó sportoknak, mely egészen hosszú múltra tekint vissza. A televíziós nézettsége vetekszik a labdarúgáséval, az atlétikáéval, a kosárlabdáéval és az összes többi látványos és közkedvelt sportéval. Emellett nemcsak a nézőknek vonzó sportág, hanem egyre többen kezdik akár felnőtt korban elsajátítani az alapokat, majd rendszeresen teniszezni és hobbi szinten meccsekre járni.

A mai értelemben vett teniszsport kialakulása a 19. század közepére tehető, amelynek szülőhazája Anglia. Az első wimbledoni versenyt 1877-ben rendezték, majd 1881-ben követte a US Open és később 1891-ben pedig a Roland Garros. 1905-ben rendezték az első Australien Opent. Ma is ez a négy verseny számít a tenisz legnagyobb sport eseményének. Érdekesség, hogy a sportág szabályai szinte alig változtak 1890-től. A különböző tenisz meccsekre természetesen fogadni is lehet (fogadóirodák listája itt), amely szintén népszerű tevékenységnek számít. Nem csak versenysportként remek lehetőség, de hobbi szinten is elképesztően egészséges mozgásformának tekinthető. Szinte bármely életkorban elkezdhető sport, melyet sikeresen elsajátíthat a sportoló – természetesen a képességekhez mérten egy bizonyos szintig.

Amennyiben a profi versenyzés a cél, érdemes minél hamarabb elkezdeni,  tehát már kisgyermekkorban. Nagyon sok helyen működnek teniszpályák és tenisziskolák, Budaörsön és környékén is, így érdemes alaposan szétnézni, mielőtt választunk. (A Budaörsi Sport Clubba olyan gyerekeket várnak, akik az alapok elsajátításán már túl vannak. Kezdőknek a Budaörsi Teniszcentrum vagy ÚjBudán a Sport 11 tanfolyamait ajánljuk.)

Miért érdemes teniszezni?

A rendszeres teniszedzéssel javíthatod az állóképességed, és erősebbé teheted a szív és érrendszeredet.

Rengeteg kalóriát égethetsz el, így amennyiben a fogyás a cél, remek választás ez a sport. Azonban nem csak a fogyás, hanem a karban tartás, erősítés és izmosítás miatt is tökéletes sportág.

A teniszezéssel csökken a reakcióidőd, nagyban fejlődik a finommotoros mozgásod és látványosan megerősödhetnek a lábizmaid.

Kutatások bizonyítják, hogy ez a sport segít megelőzni az időskori csontritkulást, ugyanis a rendszeres teniszezés erősíti a csontokat.

Igazi energiabomba, amely növeli az önbizalmat, sőt csökkenti a szorongás vagy a depresszió jelenségét.

A fizikai pozitívumokon kívül pedig nagyon fontos megemlíteni, hogy kifejezetten taktikus gondolkodás és folyamatos figyelem szükséges teniszezés közben. Ez azt jelenti, hogy nem csak a testet, de az elmét is formában tartja.

Erősíti a hátizmokat, viszont nem árt, ha egy kiegészítő sportot, például jógát is gyakorlunk a tenisz mellett, hiszen segít egyensúlyba hozni a féloldalas sport által keletkezett esetleges gerincproblémákat.

Idősebb korban is bátran el lehet kezdeni teniszezni, csupán elszántság és kitartás szükséges.

Játssz és fejlődj egyszerre! Játék közben kevésbé érzékeljük a fizikai megterhelést, nem úgy, mint például hosszútávú futás közben. A játék öröme segít a kikapcsolódásban, továbbá remekül karban tartja és fejleszti a testet, és az izmokat.