Miért emelkedtek? – A temetői díjakról

0
1258

A köztemetői díjakat is felülvizsgálta a szeptemberi ülésen az önkormányzat, és közelítették a budapesti temetők áraihoz. Ezzel mintegy nyolcszorosára (!) növelték. De a budaörsiek kedvezményt kapnak, ami sírbolt megváltása esetén 80 százalék, sírhelyek, urnafülkék, urnasírhelyek és urnasírbolt megváltása esetén 85 százalék.

 

Múlt havi cikkünkben tájékoztattunk a Budaörsi Köztemetőnél tapasztalt szabálytalanságról. A korábbi üzemeltető (2012. október 1. előtti), a Rex-Salus Kft. ugyanis temetés nélkül, tehát jogszerűtlenül, előre értékesített sírhelyeket, amelyeket azonban a temetői nyilvántartási könyvben nem tüntetett fel, így ennek károsultjai is lettek, amikor a jelenlegi üzemeltető (BTG Kft.) újra értékesítette azokat. Amikor ez az információ eljutott a városházára, testületi ülésen megszavazták, hogy a polgármester vizsgáltassa ki az ügyet, és tegye meg a szükséges jogi lépéseket, mert ez sérti a helyi, temetkezésre vonatkozó rendeletet. Az önkormányzat azóta feljelentést tett ismeretlen tettes ellen.

Szintén a Budaörsi Köztemetőt érintő problémaként merült föl, amelyet a BTG Kft. jelzett az önkormányzatnak, hogy utoljára 2017. februárban változtattak a temetkezéssel és a temetőgondozással kapcsolatos díjtételeken, amikor a korábbi árakat 5%-kal emelték. Ezek azonban jóval kedvezőbbek a budapesti temetők díjaihoz képest, ezért nemcsak budaörsiek temettetik ide elhunyt hozzátartozóikat, hanem a fővárosból is. A probléma abban rejlik, hogy a Budaörsi Köztemető Törökbálint külterületén van, ezért korlátozott a bővítés lehetősége. A telítődés lassítása érdekében ezért a szeptember 19-i testületi ülésen módosították „A temetői díjak felülvizsgálata, a temetőkről és a temetkezésről szóló 42/2004. (VI. 24.)” önkormányzati rendeletet. Ebben a sírhely megváltási díjakat közelítették a budapesti temetők áraihoz, ami mintegy nyolcszorosa (!) a korábbi díjtételeknek. De hogy ezért a budaörsi lakcímmel rendelkező elhunytak családtagjait ne érje hátrány, illetve a Budaörsön lakóhellyel rendelkezők a hozzátartozóikat kedvezményes díjtételek mellett temettethetik el. A „budaörsi” kedvezmény sírbolt megváltása esetén 80 százalék, sírhelyek, urnafülkék, urnasírhelyek és urnasírbolt megváltása esetén 85 százalék.

Az egyéb temetői díjak nem változtak, és a gépjárművel történő behajtás díjmentes maradt.

Budaörsön a köztemetőn kívül még két temető van, de az Ótemető már csak sírkert, oda több évtizede nem lehet temetkezni. A Nefelejcs utcai régi temetőbe pedig (az idősebbek által új temetőként ismert), ami a Római Katolikus Egyház kezelése alá tartozik is csak rátemetéssel vagy olyan sírhelyek igénybevételével, amelyek lejárnak és ezért felszámolják azokat.

Az ősz szomorúbb időszaka, a Halottak napja közeledte miatt utánajártunk a temetők megközelíthetőségének a tömegközlekedés oldaláról. Mivel az érintett héten van az iskolai őszi szünet is, a városban közlekedő 288-as és 289-es autóbuszok Mindenszentek tájékán tanítási szünetben érvényes menetrend szerint közlekednek, vagyis óránként. Ez a gyakoriság elegendő, hogy kiszolgálja Budaörs lakosságát ebben az időszakban, az elmúlt évben ugyanis nem mutatkozott igény járatsűrítésre.