Mi van a tányérunkon?

0
781

Az egészséges táplálkozás elengedhetetlen része a kiegyensúlyozott mindennapoknak. Ezt azonban több szempontból megközelíthetjük. Ugyanis mindenkinek más és más lehet az elképzelése arról, hogy mitől lesz az étrend egészséges.    Vasárnapi kerekasztal-beszélgetésünk résztvevőitől rövid előzetest kértünk arról, amit élőszóban kifejtenek majd, tehát március 26-án a művelődési házban az  Egészségére váljék! napon.  

Dr. Ábel Tatjána diabetológus, belgyógyász : A probléma forrása

A túlsúly és az elhízás gyakorisága hazánkban is egyre nő. Ezzel pedig egyre nagyobb mértékben emelkednek egyes betegségek előfordulási arányai is, ilyen például a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás betegség, a vérzsír eltérések valamint az érelmeszesedés is. A koszorúér betegség kockázata annál nagyobb minél több kísérő betegséggel rendelkeznek a betegek. E betegségek kezelése során kiemelkedő jelentősége van az életmód változtatásnak, vagyis a fizikai aktivitás növelésének és az étrend módosításának is. Az inzulin hatékonyságának csökkenését (inzulin rezisztencia) a genetikai hajlamon túl a testsúly emelkedése is rontja. A 2-es típusú diabeteses betegek 96-98%-a testsúly többlettel rendelkeznek. E betegek kezelésében a megfelelő táplálkozásnak szintén nagy jelentősége van.

Dr. Kiss Éva diabetológus, belgyógyász: Megmutatjuk, hogy használja a tányérját!

A tányérmodell az egészséges táplálkozás új korszerű modellje. Ezzel a módszerrel a javasolt szabályok betartása minden eddiginél könnyebben megvalósítható mindenki számára. A modell egyszerűségét adja, hogy nincs hozzá semmilyen eszközre szükségünk mindössze a tányérunkra, valamint alapvető táplálkozástani ismeretekre.

A tányérunkat egy képzeletbeli függőleges vonallal osszuk fel két egyenlőre részre, majd az így kapott egyik felet osszuk fel egy vízszintes vonallal további két negyed részre.

A tányér nagyobbik részén (1/2) a keményítőt nem tartalmazó zöldségek szerepelnek, míg a tányér másik oldalán az egyik negyedben fehérjeforrásaink találhatóak, a másik negyedén pedig a keményítőt tartalmazó ételeink foglalnak helyet.

Az alapanyagok, illetve az ételek megfelelő kategóriába történő besorolásával nem kell lemondanunk kedvenc ételeinkről, inkább csak a megfelelő mennyiségre kell törekednünk, ebben segít a tányérmodell.

Kovácsné Gyepes Katalin vállalkozó: A gluténmentes táplálkozásról

A gluténmentes diéta esetében a gasztroenterológusok elsősorban a vékonybél bolyhok betegségéről szoktak beszélni. A lisztérzékenyek aránya 1-2%, de a glutén által kiváltott egyéb betegségek – például a pajzsmirigy, vese, máj és idegrendszeri betegségek – a népesség további 5-6%-át érinti. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen diéta alkalmával csökkennek az említett betegségek tünetei. Ám ízletes és változatos gluténmentes termékeket tíz évvel ezelőtt, amikor Katalin vállalkozása a saját maga által kifejlesztett pékáruval indult, szinte sehol nem lehetett kapni.

Flick Euridyke a Paleo Budaörs Életmód és Egészség Klub  elnöke: Nem csak recepteket cserélnek

 „Családomban és a környezetemben  elkerülhetetlenül szükségessé vált, hogy táplálkozási szokásainkat átalakítsam és megreformáljam. Források után kutatva számtalan életmód tanács, csodafogyókúra recept stb. tanulmányozása után találkoztam a paleolit életmóddal és étkezéssel. Sok ismerőssel beszélgetve rájöttem, hogy nem csak engem érdekel, hanem mások is szívesen beszélgetnének ettől, cserélnének recepteket, tapasztalatokat  egymással.  A Paleolit Klub Budaörs 2014-ben alakult és a témában jártas szakemberek, kutatók, orvosok, egészségügyi szakemberek osztják meg velünk minden hónapban egyszer a találkozókon a kutatás és a tudomány legújabb eredményeit”.

Posta Renáta, fogyókúrás tanácsadó: A hedonista egészséges életmód nagykövete

Hat toplistavezető paleo szakácskönyvet írt, közel ezer receptet fejlesztett ki, állítása szerint több ezer embernek segített már lefogyni eredményesen és tartósan. 

A teljes programsorozat: https://www.budaorsinaplo.hu/archivum/egeszseg/ebredj-budaors-marcius-24-26

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here